Μία συνεδρίαση με …πολλές εντάσεις η πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς
Μία συνεδρίαση με …πολλές εντάσεις ήταν η πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18.9.19 στο δημοτικό κατάστημα.
Στο επίκεντρο της εντονώτερης αντιπαράθεσης βρέθηκαν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ), όταν η πρόεδρός της Χρυσή Σοφού, κατά την διάρκεια της συζήτησης γιά τα δημοτικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ), και ειδικότερα γιά την μη ίδρυση νέων υποστήριξε αυτήν προκειμένου να μην θεωρηθεί ο δήμος ως «ανταγωνιστής των ιδιωτικών».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση αρκετών δημοτικών συμβούλων, όπως οι Δημήτρης Τσαντάκης, Θόδωρος Βαφειάδης, Λένα Αναστασιάδου, Κώστας Ζώτος κα.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, το προεδρείο της ΚΔΕΚ απέρριψε πρόταση να μην καταβάλλουν στα δημοτικά ΚΔΑΠ το προβλεπόμενο αντίτιμο των σαράντα ευρώ μηνιαίως τα απασχολούμενα σε αυτά παιδιά ΑΜΕΑ ή πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών. Οι επικιριτές έκαναν λόγο για άλλη μια θέση της δημοτικής αρχής που ευνοεί τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και καταφέρθηκαν με σφοδρότητα κατά του προεδρείου. Σημειώνεται οτι πλην της δημοτικής αρχής και των συντεταγμένων με τις θέσεις της συμβούλων με την απόρριψη της πρότασης “συνέπλευσαν” και οι επικεφαλείς συνδυασμών της μειοψηφίας Σούλης Καζαντζίδης και Δημήτρης Αγαθόπουλος (ο δεύτερος με επιφυλάξεις).
Ανάλογοι ήταν και “η εικόνα” κατά την συζήτηση για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η ατμόσφαιρα ήταν φορτισμένη και όταν οι έως τώρα πρόεδροι της επιτροπής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιωργία Τσελέκη και της οικονομικής επιτροπής Αιμίλιος Νικολαϊδης υπέβαλαν την παραίτησή τους.
Σημειώνεται, ότι, βάσει των ισχυουσών διατάξεων, και οι δύο έπρεπε να αντικατασταθούν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, που σημαίνει, ότι από την στιγμή που παρέμειναν στην προεδρεία των επιτροπών τους, έπρεπε να ενημερώνονται και οι ίδιοι γιά ο,τιδήποτε σχετικό με αυτές.
Η κ. Τσελέκη υπέβαλε την παραίτησή της επικαλούμενη λόγους αξιοπρέπειας θεωρώντας ως «παράκαμψή» της το ότι σε πρόσφατη σύσκεψη, που αφορούσε στο αντικείμενο της επιτροπής, προσκλήθηκαν από την δημοτική αρχή οι διευθυντές των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης και άλλοι παράγοντες, ενώ η ίδια αγνοήθηκε.
Ακολούθησε αμέσως η δήλωση παραίτησης του κ. Νικολαϊδη, τόσο με παραπομπή στους ίδιους λόγους όσο και σε ένδειξη συμπαράστασης στην κ. Τσελέκη.
Άλλοι σύμβουλοι σχολιάζοντας την στάση της δημοτικής αρχής έναντι των ανωτέρω δύο, χαρακτήρισαν ως έργα «αντιποίησης αρχής» τις ενέργειες στις δύο επιτροπές χωρίς την παρουσία των κκ Τσελέκη και Νικολαϊδη από την στιγμή που αυτοί δεν είχαν αντικατασταθεί και παρέμεναν στις θέσεις τους.
Οι υψηλοί τόνοι χαρακτήρισαν την συνεδρίαση σχεδόν από την αρχή της, και συγκεκριμένα κατά την συζήτηση επί των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων, όταν ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Βαφειάδης αναφέρθηκε σε ζητήματα και προβλήματα τα οποία απέδωσε είτε σε πλημμελή μέριμνα είτε σε ολιγωρία, ασκώντας δριμεία αρχή στην δημοτική αρχή:
«Υπάρχουν αντιδήμαρχοι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαφειάδης, «που κατείχαν τα αξιώματά τους και στην προηγούμενη διοίκηση και παλαιότερα. Όλοι αυτοί είναι μεν στελέχη του νέου δημοτικού συμβουλίου πλην όμως δεν είναι νέοι στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο μεν τον κ. δήμαρχο, που είναι, βεβαίως, ο νέος δήμαρχος Κιλκίς, όμως έχει ήδη να επιδείξει μία μακρά παρουσία στα αυτοδιοικητικά πράγματα του Κιλκίς. Ετσι, και γι’ αυτόν και γιά τους προαναφερθέντες αξιωματούχους αλλά και απλούς συμβούλους δεν ισχύει η δικαιολογία ή το ελαφρυντικό της απειρίας ή, κατά μείζονα λόγο της άγνοιας».
Ο κ. Βαφειάδης ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πολύωρη διακοπή υδροδότησης της πόλης τους Κιλκίς κατά το τελευταίο διήμερο της ετήσιας εμποροπανηγύρεως «όταν», όπως τόνισε, «αυτή προσήλκυσε τόσους επισκέπτες όσο και ο μόνιμος πληθυσμός, δηλαδή πάνω από είκοσι χιλιάδες».
«Μου είναι αδύνατον να δεχθώ», δήλωσε ο κ. Βαφειάδης «ότι με τέτοια έμπειρα αυτοδιοικητιά στελέχη στον δήμο Κιλκίς, δεν στάθηκε δυνατή η άμεση αντιμετώπιση και επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του αρμοδίου αντιδημάρχου Ανέστη Πογέλη, ο οποίος απέδωσε το πρόβλημα …στην ΔΕΗ, γεγονός που άφησε περιθώρια ουσιαστικής παρέμβασης του δήμου.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Βαφειάδη να απορρίπτει τα επιχειρήματα του κ. Πογέλη, επικαλούμενος τις δυνατότητες του δήμου, με την αρμόδια επιχείρησή του (ΔΕΥΑΚ), να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, ανεξάρτητα από άλλους φορείς, και εμμένοντας στην άποψη περί ολιγωρίας της δημοτικής αρχής.