Ελλάδα

Συναγερμός στα Σκόπια για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού – Ανησυχία στη Β. Ελλάδα

Εναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης νέων κρoυσμάτων του COVID-19 στην Ευρώπη, καταγράφει το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων.

Το γεγονός έχει αναστατώσει όλες τις κεντρικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας.

Αν και δόθηκε παράταση για κλειστά σύνορα έως τις 30.6.20, προβληματισμός δημιουργείται καθώς όταν ανοίξουν αρκετοί μεταβαίνουν στη Γευγελή για τα καζίνα, προκαλώντας φόβους για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Την Τετάρτη 17.6.20, ο αριθμός των ενεργών περιστατικών στα Σκόπια ξεπέρασε τα 2.500, δηλαδή τετραπλασιάστηκε σε διάστημα μόλις 16 ημερών – από τα 606 κρούσματα την 1η Ιουνίου.

Αντίστοιχα, στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2.000, υπερδιπλασιάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, σε συνολικά 4.400.

Ο δε αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 200, με τους 70 εξ αυτών, να έχουν καταγραφεί από τις αρχές Ιουνίου. Αυτά σε μία χώρα περίπου μόλις 2 εκατομμυρόων κατοίκων.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την έκταση της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης που εξελίσσεται στη γείτονα καθώς και την υγειονομική «απειλή» για τις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.

Τα στοιχεία αυτά, μαζί με τις επιφυλάξεις ότι τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα από ό,τι δείχνουν οι επίσημες ενημερώσεις των αρχών, πρέπει να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση!

Από τη Γευγελή ο κίνδυνος
Αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι ο άμεσος και υπαρκτός κίνδυνος για τη χώρα μας, δεν προέρχεται τόσο από τους τουρίστες και τους επισκέπτες άλλων ευρωπαικών κρατών που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα οδικώς, όσο από τους Σκοπιανούς και κυρίως, από τους Βορειοελλαδίτες που αρέσκονται στο να περνούν τα σύνορα αυθημερόν, για ψώνια, ιατρικές επισκέψεις και «διασκέδαση» στα καζίνο στη Γευγελή.

Η δραματική έξαρση του κορωνοϊού, έχει εντοπιστεί και παρακολουθείται στενά από τις αρχές άλλων ευρωπαικών χωρών.

Δεύτερο κύμα ιού στα Σκόπια
Με απανωτές ταξιδιωτικές οδηγίες, όπως η πλέον πρόσφατη του Foreign Office της Μεγάλης Βρετανίας, απευθύνουν αυστηρή συμβουλή στους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια στα Σκόπια και αν είναι απαραίτητο να ταξιδέψουν οδικώς με προορισμό την Ελλάδα ή την Τουρκία, να την διασχίσουν χωρίς να σταματήσουν, πέραν του ανεφοδιασμού σε καύσιμα και να μην βγουν από τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούν στενά και συστηματικά την πορεία του COVID 19 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο, όπου ήδη καταγράφεται μια δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε όλες τις περιοχές του Κιλκίς, των Σερρών, των Γιαννιτσών, της Έδεσσας, της Φλώρινας κ.α. που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Οι τοπικοί δήμοι κατακλύζονται από ερωτήματα και διαμαρτυρίες ανήσυχων πολιτών για το τι πρόκειται να γίνει αν ανοίξουν ξανά τα σύνορα, καθώς, όπως τονίζουν, πολλοί συντοπίτες τους ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν τα πέρα-δώθε.

Αποτέλεσμα είναι να ετοιμάζονται έντονα διαβήματα στην περιφέρεια και στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που προγραμματίζονται την ερχόμενη εβδομάδα, να λάβουν αυστηρά μέτρα, όπως καταγραφή στοιχείων και υποχρεωτικά τεστ σε όλους όσοι επιστρέφουν από τις «βόλτες» τους στην άλλη πλευρά των συνόρων και καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τους Σκοπιανούς που ταξιδεύουν προς Πιερία και Χαλκιδική, αλλά και επειδή δεν είναι και λίγοι οι Θεσσαλονικείς που κάνουν συχνά επισκέψεις αυθημερόν, κυρίως στη Γευγελή.

Με απόφαση της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση παρέτεινε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία μέχρις τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο είναι σαφές ότι η έξαρση του κορωνοϊού δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αποδεκτά επίπεδα, στο διάστημα των λίγων ημερών που απομένουν και η λήψη έκτακτων ειδικών μέτρων είναι μονόδρομος.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

Περισσότερα

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε ηλικία 84 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του μέσω Twitter. «Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε […]

Δείτε ακόμα

«Καιρός να ενωθούμε»

Την μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τίμησαν, με εκδήλωσή τους το Σάββατο 13.5.23, οι φίλοι του […]

Γίνεται… πιό συχνά;

Παιδαγωγικό συνέδριο στο Κιλκίς με… εκατόν εικοσιπέντε (125) συμμετοχές, εκ των οποίων οι εκατό (100) από… όλη την χώρα και […]