Γενικά

«Συμμετέχω»: «Όχι μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς»

Ο συνδυασμός «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη», της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Κιλκίς, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την ριζική διαφωνία του με ενδεχόμενη εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην βιομηχανική περιοχή Κιλκίς, στο Σταυροχώρι.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Μην μας πει κανείς, ότι δεν γνώριζε…

Προ των πυλών είναι η αδειοδότηση της εταιρείας Μυτιληναίος για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων στερεών αποβλήτων στα όρια της ΒΙΠΕ Κιλκίς, στο Σταυροχώρι.

Η εν λόγω επένδυση απασχόλησε πριν από ένα εξάμηνο περίπου, το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς, το οποίο κατά πλειοψηφίαν ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας “Μυτιληναίος”.

Εμείς, ως δημοτική παράταξη «Συμμετέχω», είχαμε καταψηφίσει την δημιουργία και την εγκατάσταση αυτής της εταιρείας, εκτιμώντας ότι περιβαλλοντικώς η περιοχή θα επιβαρυνθεί υπερβολικώς από τις δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία θα επεξεργάζεται επικίνδυνα στερεά απόβλητα βιομηχανιών από όλη την Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι στην περιβαλλοντική μελέτη ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σ την εκμετάλλευση του παρακείμενου χειμάρρου.

Η πλειοψηφία των συμβούλων αγνόησε, επίσης, το γεγονός ότι για την αδειοδότηση της εταιρείας δεν ενημερώθηκε και δεν ρωτήθηκε η διοίκηση της ΒΙΠΕ, η οποία με την σειρά της δεν αντέδρασε στην εγκατάσταση της εν λόγω εταιρείας στο όριο του βιομηχανικού πάρκου. Όπως, επίσης, αγνόησαν και την αρνητική εισήγηση του τοπικού συμβουλίου Σταυροχωρίου.

Είχαμε ενημερώσει και τότε γιά τον κίνδυνο, που διατρέχει η περιοχή. Έως τώρα οι βιομηχανικές μονάδες της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου ήταν χαμηλής όχλησης, βάσει του καταστατικού της, χωρίς ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τώρα με την συγκεκριμένη επένδυση, που εφάπτεται του βιομηχανικού πάρκου, τα πράγματα αλλάζουν ριζικά.

Ενημερώνουμε και τώρα, τις τοπικές κοινότητες της περιοχής, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους πολιτιστικούς φορείς και καθένα ,που έχει έννομο συμφέρον, να εναντιωθούν στην εγκατάσταση μιάς τόσο επιβλαβούς επένδυσης εν μέσω οικισμών και στα σύνορα μιας βιομηχανικής «ζώνης», που απασχολεί καθημερινώς χιλιάδες εργαζομένων».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα