Πολιτική

«Γιατί αρνείσθε συνεδρίαση γιά τα θέματα των σχολείων και των περιοριστικών μέτρων;»

Δριμεία κριτική στην διοίκηση του δήμου Κιλκίς ασκεί ο συνδυασμός της ελάσσονος μειοψηφίας «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη», με αφορμή την απόρριψη πρότασής του για διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα των σχολείων και των περιοριστικών μέρων.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με καθυστέρηση δέκα ημερών ήρθε αρνητική απάντηση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, στο αίτημα δύο δημοτικών συνδυασμών, του «Συμμετέχω» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», γιά συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την ετοιμότητα των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι προσχηματικοί λόγοι, ότι απαιτείτο το ένα τρίτο του συνόλου των συμβούλων ή δεν γίνονται δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν πείθουν κανένα. Εάν υπήρχε η βούληση από την διοίκηση του δήμου γιά μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η συζήτηση θα ήταν εφικτή. Προφανώς η βούληση δεν υπήρξε, κρίνοντας ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης.

Έλα, όμως, που τα πράγματα δεν είναι έτσι και ούτε τόσο απλά. Η διοίκηση του δήμου έχει συγκεκριμένες ευθύνες, όσο αφορά την καλή λειτουργία και την καθαριότητα των σχολείων, και το ΔΣ έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση, πολύ περισσότερο σε αυτές τις δύσκολες περιόδους της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, να ερευνήσει και να επισημάνει προβλήματα, που τυχόν παρουσιάζονται ή θα παρουσιαστούν και θα έχουν ευρύτερο κοινωνικό, πιθανόν και πολιτικό περιεχόμενο. Μία τέτοια συζήτηση θα είχε ως αντικείμενο να προετοιμαστεί εγκαίρως ο Δήμος για να τα αντιμετωπίσει.

Έτσι, όμως, όπως εξελίχθηκαν και εξελίσσονται τα πράγματα, με αυτήν την εγωιστική συμπεριφορά της αρχής ενός ανδρός, δεν εντοπίζονται και, πολύ περισσότερο, δεν επιλύονται τα προβλήματα.

Ποιά θα ήταν τα προβλήματα, που δεν θα επιθυμούσε η διοίκηση του δήμου να ακουστούν σε μία συνεδρίαση του ΔΣ;

– Παρ’ όλο που προσλήφθηκε σημαντικός αριθμός καθαριστριών, αρκετά σχολεία και ιδίως τα Δημοτικά, παραμένουν με μία καθαρίστρια η οποία τρέχει και δεν φτάνει για να ανταποκριθεί στα αυξημένες απαιτήσεις καθαριότητας λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

– Για να μην δυσαρεστήσει την κυβέρνηση, δεν θα ήθελε να ακουστεί και πολύ περισσότερο να ζητήσει την επίλυση του καθολικού αιτήματος για την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα. Αίτημα το οποίο, φυσικά, προϋποθέτει αύξηση των αιθουσών και προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το παράδειγμα της Ιταλίας με την αύξηση των αιθουσών, τα μονοθέσια θρανία, τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και την δραστική αύξηση κονδυλίων στην παιδεία, δεν περνάει από το «μυαλό» της κυβέρνησης. Από το Απρίλιο θα έπρεπε κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι να είχαν προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

– Δεν θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα για την ανισοκατανομή αριθμού μαθητών μεταξύ του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ; Δεν θα έπρεπε να προβλεφθεί η εγκατάσταση του νέου σχολείου να μην γίνει στον χώρο υφιστάμενου αλλά να επιλεγεί κάποιος άλλος; Δεν έπρεπε, έστω καθυστερημένα, να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ανεύρεση και προετοιμασία νέων χώρων για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας όταν το απαιτήσουν οι ανάγκες; Πρόταση την οποία είχαμε κάνει έγκαιρα σε συνεδρίαση του Δ.Σ.

– Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα σχολεία, π.χ μάσκες, ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, ο αυξημένος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα, οι περιορισμοί στις κινήσεις των μαθητών, η καθαριότητα κ.ά οδήγησαν πολλές μαθητικές κοινότητες σε αποχή, σε καταλήψεις ή άλλες μορφές αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για τις οποίες λοιδορήθηκαν και κατηγορήθηκαν ότι ήταν υποκινούμενες. Μία συζήτηση στο ΔΣ θα μπορούσε να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε καμμία περίπτωση, όμως, δεν θα άφηνε περιθώρια για απειλές, χειροδικίες, ύβρεις και φθορές προς τους μαθητές και τα σχολεία, όπως συνέβη σε πολλές σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα.

– Παρεμπιπτόντως, τέλος, θα μπορούσε να συζητηθεί και η άδικη και αναίτια απόφαση της Κυβέρνησης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στον δήμο Κιλκίς. Άλλη βαρύτητα θα είχε μία ομόφωνη αντίδραση του ΔΣ από το επικοινωνιακού χαρακτήρα αίτημα του κ. δημάρχου προς τον φίλο κ. Χαρδαλιά, ο οποίος, αντί να κάνει δεκτό το αίτημα, παράτεινε τα περιοριστικά μέτρα για άλλες δέκα ημέρες. Μία τέτοια ομόφωνη απόφαση θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, του εμπορικού κόσμου και των συμπολιτών μας που υφίστανται μια ταλαιπωρία χωρίς να υπάρχουν οι αντικειμενικοί λόγοι για την εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Επιμένουμε στην άποψη, ότι η διοίκηση του δήμου συνεχίζει την τακτική υποβάθμισης του ρόλου του ΔΣ και των δημοτικών συμβούλων για μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Τα αιρετά όργανα τα θέλουν ως διεκπεραιωτές και χειροκροτητές των αποφάσεων των ολίγων και όχι ως όργανα διεκδίκησης, πίεσης και ανάδειξης τοπικών ζητημάτων».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν ο επικεφαλής Δημήτρης Αγαθόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου και Αλέξανδρος Σεϊτανιώτης.-

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δωρέαν υπηρεσίες με ολοήμερη λειτουργία για άτομα με Άνοια σε νέα Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Κιλκίς του υπουργείου Υγείας

Ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπέγραψε την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για επτά […]