Πολιτική

«ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ»: «Αυθαίρετη εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξίου εντός αστικού ιστού»

Επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου Κιλκίς για αυθαίρετη εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξίου εντός του αστικού ιστού εξαπέλυσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, του δημοτικού συνδυασμού «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη».

Στην σχετική έγγραφη δήλωσή τους αναφέρουν τα εξής:

“Το μεσημέρι της Τετάρτης 26.8.20 παραδόθηκε υπόμνημα διαμαρτυρίας της δημοτικής παράταξης «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον πρόεδρο του τοπικού κοινοτικού συμβουλίου, τον διοικητή της Τροχαίας Κιλκίς και ενημερώθηκε προφορικά η Εισαγγελέας Κιλκίς, σχετικά με την αυθαίρετη προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας εργοταξίου εντός αστικού ιστού στην περιοχή παλαιού ζωοπάζαρου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πριν ή κατά την συνεδρίαση του τοπικού κοινοτικού συμβουλίου Κιλκίς μαθαίνουμε ότι ματαιώνεται η εγκατάσταση του εργοτάξιου στο συγκεκριμένο οικόπεδο”.

Το υπόμνημα που κατέθεσαν ανέφερε τα εξής:

“Το τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες, μαζί με τους περιοίκους της περιοχής του παλαιού ζωοπάζαρου, εγκατάστασης και δημιουργίας εργοταξίου στο οικοδομικό τετράγωνο 349 (πίσω από την εκκλησία της Παναγίας), χαρακτηρισμένο ως κοινής χρήσης πάρκο, το οποίο όλως αυθαιρέτως παραχωρήθηκε προς χρήση του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο του αποχετευτικού, από τον δήμο Κιλκίς, μετά από αίτημα της ΔΕΥΑΚ Κιλκίς.

Η αρχική προφορική εντολή για εγκατάσταση του εργολάβου στο συγκεκριμένο οικόπεδο και η έναρξη των εργασιών για την διαμόρφωση του χώρου, προκάλεσαν διαμαρτυρίες δημοτών διότι με τέτοιες διαδικασίες δεν νομιμοποιείται κανείς να εγκαταστήσει εργοτάξιο εντός αστικού ιστού χωρίς τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι σε μικρή απόσταση υπάρχουν αγροτεμάχια προς ενοικίαση ή άλλοι δημοτικοί χώροι εκτός αστικού ιστού.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή για την εγκατάσταση του εργοταξίου, όποιος και αν πήρε την πρωτοβουλία, δεν πήρε υπόψη του ότι:

Σε απόσταση 30 – 40 μέτρων υπάρχει παιδική χαρά, με πολύ μεγάλη επισκεψημότητα από παιδιά και γονείς, που θα πρέπει πιθανόν να αναστείλει την λειτουργία της μέχρι να περατωθεί το έργο.

Σε απόσταση 10 μέτρων υπάρχει επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και το έργο θα προκαλέσει μεγάλη όχληση.

Πέριξ του οικοπέδου υπάρχουν πολυκατοικίες οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι των οποίων θα έχουν σοβαρό πρόβλημα από τον θόρυβο και την σκόνη του εργοταξίου.

Την επικινδυνότητα μίας τέτοιας λειτουργίας εντός αστικού ιστού από την φόρτωση και εκφόρτωση υλικών με οχήματα βαρέως τύπου, χωρίς προηγουμένως να έχει παρθεί άδεια λειτουργίας αστικού εργοταξίου (ΣΑΥ – ΦΑΥ), χωρίς σήμανση και κατάλληλα μέτρα προστασίας εντός και πέριξ αυτού.

Χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την αποδοχή του χώρου από τον επιβλέποντα Μηχανικό του έργου και από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας.

Η περιοχή τυχαίνει να είναι πολυσύχναστη από δημότες που επισκέπτονται την παρακείμενη πλατεία, την Εκκλησία της Παναγίας, από γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά και τέλος το συγκεκριμένο οικόπεδο εφάπτεται οδικού άξονα ταχείας κυκλοφορίας χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη ορατότητα για την αποφυγή των ατυχημάτων.

Για τους παραπάνω λόγους διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτήν την αυθαιρεσία και ζητάμε να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αδειοδότηση του έργου, εάν προβλέπεται εντός αστικού ιστού, αφού επιμείνουν για την χρήση του χώρου ως εργοτάξιο και στην καλύτερη περίπτωση, για την αποφυγή ατυχημάτων και οχλήσεων στην περιοχή προτείνουμε την δημιουργία του σε δημοτικό χώρο εκτός αστικού ιστού.

Με την παρούσα επιστολή καθιστούμε υπεύθυνο κάθε αιρετό ή υπηρεσιακό παράγοντα για ότι συμβεί χωρίς να έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Ως δημοτικοί σύμβουλοι του «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» επιφυλασσόμεθα για την μη τήρηση των παραπάνω.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Δημήτριος Αγαθόπουλος, Λένα Αναστασιάδου και Αλέξης Σειτανιώτης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα