Κοινωνία

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο θα λειτουργεί στο εξής η κυριακάτικη αγορά Π.Αγιονερίου

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στο «μονοπάτι» των διαδικασιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία της κυριακάτικης λαϊκής αγοράς στον οικισμό του Παλαιού Αγιονερίου,  στο πλαίσιο το οποίο διέπει λειτουργία κυριακάτικων  λαϊκών αγορών  και σε καθημερινή ημέρα κατά τον νόμο, έχει ξεκινήσει να «περπατεί» η τοπική και δημοτική αρχή του δήμου Κιλκίς.

Κάτι, βεβαίως, το αναμενόμενο μετά  τα  όσα συνέβησαν στην Κυριακή 14.4.24 με την παρουσία κλιμακίου του ΣΔΟΕ, που ανάδειξε την ανυπαρξία σχετικού κανονιστικού πλαισίου  γιά την λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς και οδήγησε στο να μην λειτουργήσει μιάν εβδομάδα αργότερα .

Γεγονός που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της, οι οποίοι έχουν συνδέσει για δεκαετίες την ζωή του οικισμού με την επίμαχη λειτουργία της κυριακάτικής αγοράς.

Μία αγορά που επιχειρήθηκε  ουσιαστικώς να αποκτήσει   την αναγκαία νομιμότητα  σε δημοτικό επίπεδο  δύο φορές κατά το παρελθόν το 2014 και το 2017, χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να τελεσφορήσει γιά διαφορετικούς λόγους και αιτίες, όπως συνέβη και εσχάτως αλλά είχε την ίδια τύχη την μία φορά λόγω της πανδημίας, όπου είχε παυθεί η λειτουργία της και τελευταία λόγω αλλαγών στην αρμοδιότητα από τους δήμους στην περιφέρεια και εφαρμογής νέου νόμου  και επανέρχεται πλέον στο προσκήνιο μετά τα τελευταία γεγονότα πιό επιτακτικά, αλλά με βάσιμες ελπίδες να λήξει  οριστικά η σχετική εκκρεμότητα.

Και τούτο, διότι, μετά από σχετική εισήγηση του αρμοδίου αντιδημάρχου Γεωργίου Μπαλάσκα, το τοπικό συμβούλιο του Παλαιού Αγιονερίου προχώρησε στην έκδοση σχετικής απόφασης, ομοφώνως όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο πρόεδρός του Γεώργιος Δεμουρτζίδης, εναρμονιζόμενο και με την θέληση της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή αποτυπώθηκε στην  λαϊκή συνέλευση της Κυριακής 21-4-24 .

Και όλα αυτά σε συνεννόηση με την αρμόδια κατά τον νόμο περιφερειακή αρχή γιά την έγκριση λειτουργίας αγορών με την διαδικασία του επείγοντος στο πλαίσιο λειτουργίας με βάση πλέον  τον νέο νόμο, ο οποίος αφορά σε αυτές.

 

Διαμαρτυρία της “Λαϊκής Συσπέίρωσης”

Γιά το θέμα η “Λαϊκή Συσπείρωση”  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η κυβέρνηση, οι υπηρεσίες της και οι διάφοροι καλοθελητές της, αφού έλυσαν όλα τα προβλήματα του λαού, αποφάσισαν να πατάξουν την παρανομία και στο Π. Αγιονέρι.

Πρόσφατο κατόρθωμά τους η επιβολή υπέρογκων προστίμων σε μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς και η αναστολή λειτουργίας του παζαριού του Π. Αγιονερίου, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες και οι σχετικές αποφάσεις.

Φαίνεται πώς για ένα παζάρι το οποίο λειτουργεί σχεδόν 20 χρόνια, από το οποίο έχουν ψωνίσει μια σειρά τοπικών και περιφερειακών παραγόντων, υποψήφιων και εν ενεργεία βουλευτών και όχι μόνο… ξαφνικά αποφάνθηκαν ότι δεν είναι νόμιμο.

Επιβεβαιώνεται, πως η αυστηρότητα του κρατικού μηχανισμού, εξαντλείται σε αυτοαπασχολούμενους μικρούς εμπόρους και παραγωγούς, οι οποίοι εργάζονται σχεδόν 7 μέρες την εβδομάδα νυχθημερόν, για να τα φέρουν βόλτα, την ίδια ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια έχουν φοροαπαλλαγές, μειώσεις και καταργήσεις προστίμων, ενίσχυση με κρατικές επιδοτήσεις.

Ας μην κρύβονται ορισμένοι πίσω από το δάχτυλό τους, ούτε να παίξουν το γνωστό παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών. Τόσα χρόνια γνώριζαν όλοι οι αρμόδιοι. Αν τους ενδιέφερε πραγματικά να στηρίξουν τους μικρούς εμπόρους και παραγωγούς, αν τους ενδιέφερε πραγματικά να στηρίξουν ένα χωριό που παίρνει ζωή και στηρίζεται και το ίδιο οικονομικά από τη λειτουργία του παζαριού, ήξεραν και μπορούσαν να διευθετήσουν το ζήτημα. Υπήρχαν τρόποι για να τακτοποιηθεί το ζήτημα από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές εδώ και χρόνια, χωρίς να αφήνουν εκτεθειμένους εμπόρους και παραγωγούς.

Το κλείσιμο του παζαριού το μόνο που θα πετύχει είναι η μείωση του εισοδήματος των παραγωγών και μικρών εμπόρων, η μείωση του εισοδήματος των επαγγελματιών του χωριού, η αύξηση των εξόδων των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι θα αναγκάζονται να προσφεύγουν για τις αγορές τους σε καταστήματα ομίλων S/M ή να διανύουν μεγάλες αποστάσεις ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα που δεν περισσεύει από κανέναν.

Βέβαια, αν ήθελαν πραγματικά τα στηρίξουν τους μικρούς επαγγελματίες και τους κατοίκους των χωριών, θα είχαν κάνει κι άλλα. Αλλά θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για να τα απαριθμήσουμε. Εξάλλου είναι γνωστά, γιατί έχουν κατατεθεί ουκ ολίγες φορές από κατοίκους, φορείς και συλλόγους των χωριών.

Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι:

  • Να αναλάβουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Δήμο και Περιφέρεια άμεσα να βγουν οι απαραίτητες άδειες και αποφάσεις, ώστε το παζάρι να αρχίσει άμεσα τη λειτουργία του τη μέρα και ώρες που έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα.
  • Να μην πιστωθεί κανένα πρόστιμο στους παραγωγούς και μικρούς επαγγελματίες, για το οποίο δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι.
  • Να στηριχθούν οι παραγωγοί και οι μικροί επαγγελματίες με μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας, η μείωση δημοτικών τελών και τελών άδειας.
  • Να στηριχτούν τα χωριά και οι κάτοικοί τους με έργα, υποδομές, αύξησης της χρηματοδότησης, αναγκαίο προσωπικό στις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας, για να συνεχίσει και η νέα γενιά να μένει και να εργάζεται στον τόπο της”.

Ψήφισμα – ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Π. Αγιονερίου

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Π. Αγιονερίου, με αφορμή το κλείσιμο της λαϊκής αγοράς του χωριού, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Εμείς οι γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Π. Αγιονερίου, μέσα από τη δράση μας όλα τα χρόνια, επιδιώκουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ό,τι καλύτερο σε σχέση με τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγησή τους, τις συνθήκες που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Έχουμε επιλέξει να ζήσουμε στο χωριό μας και προσπαθούμε οι συνθήκες να βελτιώνονται διαρκώς, ώστε και τα παιδιά μας να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, παρά τις όποιες δυσκολίες και την έλλειψη στήριξης.

Η πρόσφατη απόφαση για το «κλείσιμο» της λαϊκής αγοράς στο χωριό μας, προκάλεσε σε όλους μας απορία και αναστάτωση. Όπως είναι γνωστό η λαϊκή αγορά της Κυριακής, λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια, αποτελώντας πλέον σημείο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών, δίνοντας ζωή στο χωριό μας. Από τη λειτουργία του είναι κερδισμένοι όλοι, οι επαγγελματίες του χωριού, οι παραγωγοί και έμποροι που έρχονται, οι κάτοικοι που τους δίνεται η δυνατότητα να προμηθεύονται φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, στηρίζοντας ταυτόχρονα τοπικούς και μικρούς παραγωγούς. Ενώ και η επίδραση στα παιδιά μας είναι θετική, από τη σκοπιά της ποικιλίας των ερεθισμάτων που δέχονται, της κοινωνικοποίησής τους.

Με το ψήφισμά μας εκφράζουμε τη διαφωνία μας με το κλείσιμο λαϊκής, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα για την καθημερινότητα των κατοίκων της τοπικής μας κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, μας γεννιέται η απορία, πώς είναι δυνατόν μία «παράνομη» λαϊκή αγορά να λειτουργεί τόσα χρόνια, να την έχουν επισκεφτεί όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης και όχι μόνο, αλλά κανένας – ενώ γνώριζε – να μην έπραξε το αυτονόητο: να πάρει της απαραίτητες πρωτοβουλίες για την νομιμοποίησή της και την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Εμείς, οι γονείς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους κατοίκους και τους φορείς του χωριού μας και ζητάμε άμεσα να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες, ώστε να ξαναλειτουργήσει η λαϊκή αγορά, την ημέρα και τις ώρες που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, με τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτό έμποροι και παραγωγοί ειδών διατροφής, και επιπλέον να μην μπει κανένα πρόστιμο στους παραγωγούς και εμπόρους για το οποίο δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι.»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα