Πολιτική

Σ.Συμεωνίδου «Όλοι μαζί γιά ένα σκοπό: Την Παιονία που μας αξίζει»

Δυναμικό υπήρξε το ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα της υποψηφίας δημάρχου Παιονίας Σόνιας Συμεωνίδου.
Η κ. Συμεωνίδου ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά της και παρουσίασε τον συνδυασμό της «Παιονία εν δράσει» και την προγραμματική διακήρυξή του κατά την διάρκεια της εντυπωσιακής πρώτης προεκλογικής συγκέντρωσής της, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16.3.14, στο δημοτικό κέντρο πολιτισμού και πληροφόρησης Πολυκάστρου.
Η υποψήφια δήμαρχος αναφέρθηκε στο κατά την διάρκεια της θητείας της ως δημάρχου Αξιούπολης επιτελεσθέν έργο, ενώ άσκησε κριτική και «αιχμές» γιά την σημερινή κατάσταση του δήμου.
Ειδικότερα η κ. Συμεωνίδου τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Δεν χρωστώ σε κανένα»
«…Είκοσι χρόνια, από το 1994, αγωνίζομαι στην νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Πάντα για το τόπο μου, και όχι κατ’ ανάγκην με τα στενά διοικητικά όρια.
Δεν χρησιμοποίησα θεσμικούς ρόλους για επαγγελματική αποκατάσταση ή πλουτισμό, δεν ήρθα σε συναλλαγή, δεν εξαγόρασα έμμισθες θέσεις, και αυτό το γνωρίζει και ο τελευταίος δημότης.
Δεν έχω χορηγούς και σπόνσορες δεν χρωστώ σε κανένα, παρά μόνο σε ΣΑΣ,…. στους συνεργάτες μου στην οικογένεια μου και πάνω από όλα στον Θεό που μου δίνει τη δύναμη και τις αντοχές να συνεχίζω.
Από τον Ιανουάριο του 2007 και μέχρι το 2010 διετέλεσε δήμαρχος Αξιούπολης.
Κύρια ιδεολογία μου είναι ότι μια πόλη δε χαρακτηρίζεται ούτε διαμορφώνεται μόνο από το ιστορικό της παρελθόν, από τη ρυμοτομία και από το σύγχρονο πρόσωπο της. Αλλά μπολιάζεται από αυτούς που «χρωματίζουν» το τόπο, από τα προβλήματα τη καθημερινότητα, από εκείνους που σέβονται ή όχι το δημόσιο χρήμα. Στην δική μου σκέψη υπάρχει ένας ανοιχτός δήμος, που θα δημιουργεί σεβασμό, αλληλεγγύη, πολιτισμό, κατανόηση μα πάνω απ΄ όλα έργα. Έργα, των οποίων πραγματικά έχουμε ανάγκη.
Ως δήμαρχος έδωσα αρμοδιότητες, εγγυήθηκα πόρους, εξασφάλισα και εκτέλεσα έργα πετυχαίνοντας τη χρηματοδότηση τους, δεν υποχρέωσα τους δημότες να πληρώνουν υπέρογκα τέλη, άφησα τον δήμο εύρωστο και ισχυρό.
Δε χρησιμοποίησα επικοινωνιακά τεχνάσματα ακόμη και εκεί που είχα μεγάλο προσωπικό κόστος. Έδωσα μάχες για την ανατροπή από τη μια και τη δημιουργία από την άλλη. Μπήκα να υπηρετήσω και έχω την αίσθηση ότι το έκανα. Δεν έβαλα και δεν καλλιέργησα διαχωριστικές γραμμές. Δεν υποσχέθηκα πράγματα που δε μπορούσα να τα κάνω. Έδωσα την αυτοδιοικητική μου «μάχη» μέχρι το τέλος.

«Δύο δεσμεύσεις»
Θα ξεκινήσω την νέα μου πορεία με δύο δεσμεύσεις.
Πρώτον
Η πρώτη απόφαση του νέου δημοτικού συμβουλίου να είναι η υποχρέωση μας εντός της πενταετίας ο πρώην δήμος Πολυκάστρου να έχει νερό από το Πάικο και δεσμεύομαι μέσα στην πενταετία αυτό να γίνει πραγματικότητα
Δεύτερον.
Να εξετάσουμε τον προφανή κοινωνικό χαρακτήρα της Δ.Ε.Υ.Α. από μηδενική βάση. Θα πρέπει να παρέχει στους δημότες μας ποιοτικό και φθηνό νερό. Εάν τα συμφέροντα των δημοτών δεν εξυπηρετούνται δεν θα διστάσουμε να προβούμε ακόμη και στην κατάργηση της.
Κανένας εργαζόμενος δεν θίγεται.
Το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί θα μεταφερθεί στον δήμο.
Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ομηρία για πάρα πολλά χρόνια αποκτούν μόνιμη σχέση με τον δήμο.
Οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να υπηρετούν έως ότου λήξει και η τελευταία σύμβαση.
Αν προκύψουν νομικά προβλήματα δεσμεύομαι μέσα στον πρώτο χρόνο να μηδενιστεί το ειδικό τέλος του 80% στην τιμή του νερού…

«Οι προτεραιότητες»
…Για μας η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και η υποχώρηση της ανεργίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε ευρωπαϊκή πιστοποίηση όλων των δημοτικών κτιριακών δομών. Οι πιστοποιημένες δομές μας δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε ένα πλήθος προγραμμάτων. Προγράμματα που επιδοτούνται με 3.500 ευρώ για κάθε παιδί νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Δημιουργούνται βρεφονηπιακοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης μαθητών. Εκτός από τα ΚΑΠΗ θα λειτουργήσουμε άμεσα τα ΚΗΦΗ, τα κέντρα ημερήσιας φύλαξης ηλικιωμένων. Με ιατροφαρμακευτική φροντίδα και φαγητό. Η επιδότηση είναι 7.000 ευρώ ετησίως κατ’ άτομο, όλα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Πολλοί δήμοι τα απορρόφησαν.
Αυτά εξασφαλίζουν όχι μόνο τη δυνατότητα εκπαίδευσης των παιδιών ή της φύλαξης για να αποδεσμεύσουν τους γονείς για τις εργασίες τους αλλά δίνουν και θέσεις εργασίας σίγουρες, σταθερές με εξασφαλισμένη μισθοδοσία .
Δημιουργούμε δίκτυο εργασίας για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Τους ενημερώνουμε, ετοιμάζουμε το σχεδιασμό ένταξης τους σε προγράμματα. Τους δίνουμε τη δυνατότητα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων.
Δημιουργούμε κοινωνικές δομές κατά της φτώχειας. Για τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους τους νεόπτωχους και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Δημιουργούμε άμεσα στον δήμο πιστοποιημένο γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εκπαιδεύουμε όλους τους συνεργάτες στο πνεύμα της άμεσης εξυπηρέτησης των δημοτών.
Δημιουργούμε ιατροπαιδαγωγική μονάδα στο Δήμο. Απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς Παρέχει έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση αναπτυξιακών προβλημάτων, λογοθεραπεία και συμβουλευτική γονέων και παιδαγωγών.
Δημιουργούμε γραφείο διαμεσολάβησης «Εργάνη» για ανέργους, για άτομα με αποδεδειγμένη οικονομική απορία.
Υποστηρίζουμε γυναίκες, νέους και μέλη ευπαθών ομάδων στη βελτίωση προσόντων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την ένταξη στην αγορά εργασίας. Τελικός στόχος η ανάπτυξη μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης και συμβουλευτικής στήριξης των ανέργων και των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχιας, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην άμεση πρακτική βοήθεια που μπορεί να οδηγήσει στον απεγκλωβισμό τους. Οι άνεργοι θα ενημερώνονται καθημερινά για νέες θέσεις εργασίας μέσα από προσωπική επικοινωνία και ηλεκτρονική ενημέρωση, ενώ οι σύμβουλοι απασχόλησης, τους βοηθούν στη συμπλήρωση αιτήσεων, στη δημιουργία βιογραφικού και τους καθοδηγούν σε τρόπους αναζήτησης εργασίας.
Ξέροντας ότι το μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου Παιονίας είναι αγροτοκτηνοτρόφοι δημιουργούμε ειδικό αγροτικό κέντρο με υπεύθυνο Αντιδήμαρχο ώστε να παρέχουμε τεχνογνωσία για την οργάνωση της παραγωγής και την μείωση του κόστους.
Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας δημοπρατηρίου για τοπικές παραγωγές όπως πατάτα, κάστανο, σταφύλια κτλ.
Βοηθούμε σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην επίτευξη καλύτερων τιμών λιπασμάτων, σπόρων και φαρμάκων.
Ενισχύουμε τον αγροτουρισμό σε όλο τον ορεινό όγκο του Πάικου.
Σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του ΑΠΘ δημιουργούμε στον δήμο σχολείο ελληνικής γλώσσας.
Δημιουργούμε δράσεις εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Κυρίως για τις δικαιούχες μητέρες. Τις βοηθούμε στα δικαιολογητικά τους. Στη συγκέντρωση και στην υποβολή.
Με συστηματική δουλειά, με μεθοδική αξιοποίηση των πόρων, με εκτεταμένα δίκτυα προχωρούμε. Δείγματα σοβαρότητας δείξαμε όταν διοικούσαμε τον Δήμο Αξιούπολης.
Δημιουργούμε γραφείο ενημέρωσης καταναλωτών. Παρέχουμε συμβουλευτική στήριξη σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το καταναλωτικό κοινό, δεχόμαστε καταγγελίες πολιτών και διευθετούμε διαδικασίες που αφορούν καταναλωτικά ζητήματα.
Ενδυναμώνουμε τις σχολές γονέων. Παρέχουμε στήριξη στην εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας.
Ενισχύουμε τους ιερούς ναούς για τη διοργάνωση συσσιτίων και την οικονομική ενίσχυση απόρων οικογενειών.

«Σε όλους τους πολίτες»
…Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που ευαισθητοποιούνται στα κοινωνικά ζητήματα, στα ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού, που δραστηριοποιούνται σε τοπικές συλλογικές δράσεις.
Στους πολίτες, που στο παρελθόν στήριξαν την σημερινή δημοτική αρχή και βιώνουν τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης και του μαρασμού σε όλα τα επίπεδα.
Στους πολίτες, που στήριξαν την αντιπολίτευση και αναγνωρίζουν τις δικές τους ευθύνες για την υποβάθμιση του δήμου.
Σε όλες εκείνες τις αγωνιστικές συνειδήσεις, που διαθέτουν ακόμη αντισώματα στην ηττοπάθεια και την αδιαφορία.
Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν σε μια δυναμική συλλογική προσπάθεια για να αλλάξει σελίδα η «Παιονία» και να διεκδικήσει την θέση που της αρμόζει…
…Ο δήμος Παιονίας είναι πλέον ένας μεγάλος δήμος, ένας προαστιακός πόλος, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη με μεγάλες προοπτικές. Το όραμα μου για το νέο μεγάλο δήμο μας είναι ρεαλιστικό, δυναμικό, σύνθετο, πολυλειτουργικό και πιστεύω ότι θα είναι απ’ όλους τους δημότες και κοινωνικά αποδεκτό.
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ, διότι στηρίζεται στα δεδομένα και τις μεγάλες δυνατότητες του δήμου μας που πολύ καλά γνωρίζω. Θα αξιοποιήσουμε μέχρι και το τελευταίο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Θα διαφυλάξουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Θα υποστηρίξουμε και θα προβάλλουμε τη παραγωγή μας.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, διότι δεν χαρακτηρίζεται από συντηρητισμό, αναστολές και στατικότητα. Αντίθετα πιστεύω ότι η μετεξέλιξη της περιοχής μας, η αγορά μας που με καινοτομίες θα πάει μπροστά, οι ποιοτικές προτιμήσεις, τα νέα πρότυπα κατανάλωσης που θα διαμορφωθούν σιγά – σιγά θα λειτουργήσουν προς όφελος της Παιονίας μας.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ γιατί δεν με ενδιαφέρει το μονοδιάστατο, δε με ενδιαφέρει να σταθώ σε μερικές πτυχές. Λένε ας πούμε κάποιοι ΄΄θα ενδιαφερθώ για τους αγρότες, για τους νέους΄΄ βάζουν και δυο αράδες πρόγραμμα και τελείωσαν. Εγώ προτάσσω το ισόρροπο και συμμετρικό ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς, σε όλες τις δραστηριότητες. Είναι χρέος μας και απαίτηση των καιρών.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, διότι, με τα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης. Παραγωγή και νέες θέσεις εργασίας, πληθυσμιακή στήριξη και όχι αφαίμαξη, ανάπτυξη βιοτικού πολιτιστικού επιπέδου.
Για όλα αυτά στη Παιονία διεκδικούμε έναν δήμο ικανό να «αγκαλιάσει» τα όνειρα και τις προσδοκίες μας, ένα καλύτερο αύριο…

«Το δίλημμα»

…Ο Δήμος μας δεν είναι υπόθεση ούτε δύο ούτε πέντε προσώπων. Δεν είναι υπόθεση προσχωρήσεων και εντυπώσεων. Δεν είναι υπόθεση «κούφιων» μετεγγραφών. Είναι υπόθεση όλων μας, υπόθεση έμπνευσης, ιδεών και αυτοδιοικητικών θέσεων που εκφράζουν τις αναζητήσεις και τις προσδοκίες των δημοτών. Μια πορεία με ενότητα και εμπιστοσύνη. Χωρίς προσωπικές επιδιώξεις με συλλογική λειτουργία.
Εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε στο δίλημμα. Ο δήμος μας θα μείνει πίσω με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιδείνωση εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων όπως πχ η ανεργία ή αντίθετα θα πάμε μπροστά δίνοντας ευκαιρίες ανάπτυξης με τρόπους που να μας κάνουν περήφανους και τυχερούς που ζούμε σ αυτό τον τόπο;
Γι’ αυτό τον δήμο θα αγωνιστούμε να του δώσουμε πάλι τη χαμένη του ταυτότητα. Να τον αναδείξουμε σ’ αυτό που πραγματικά είναι. Ξεκινάμε όλη αυτή τη πορεία με γνώση και σοβαρότητα…».

Περισσότερα

Δεξίωση του επανεκλεγέντος δημάρχου Κ.Σιωνίδη προς τους υποψηφίους της παράταξης «Παιονία της Προόδου»

Ευχαριστήρια δεξίωση παρέθεσε ο επανεκλεγής δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης προς τους υποψηφίους της δημοτικής παράταξης «ΠΑΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ» την Τρίτη […]

Δείτε ακόμα