Πολιτισμός

Ο σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς σε διεθνές φεστιβάλ παράδοσης στη Ρουμανία

Ο πολιτιστικός σύλλογος Στενημαχιτών «Ο Άγιος Τρύφων» Κιλκίς εκπροσώπησε για άλλη μια χρονιά επάξια την Ελλάδα και προώθησε την ελληνική παράδοση στο εξωτερικό.

Το χορευτικό τμήμα παραστάσεων του συλλόγου συμμετείχε στο 21ο International Folklore Festival “Ceahlau”, 2-8 Αυγούστου, στην Piatra Neamt της Ρουμανίας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, μεταξύ των οποίων η Σερβία, η Μολδαβία, η Γεωργία και η Ταιβάν.

Η κεντρική πόλη που φιλοξενούσε το φεστιβάλ, η Piatra Neamt, αποτελεί το κέντρο της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας, είναι περιτριγυρισμένη από τα Καρπάθια όρη με πλούσια βλάστηση και σημαντική ιστορία. Η ελληνική αποστολή είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί πολλά από τα αξιοθέατα και τα μουσεία τόσο αυτής πόλης όσο και των άλλων πόλεων στις οποίες έδωσε παράσταση.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν το μουσείο τέχνης, το μουσείο φυσικής ιστορίας και το λαογραφικό μουσείο.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα μεσαιωνικό κάστρο, σε μοναστήρι της περιοχής, βόλτα με το τελεφερίκ της πόλης και βαρκάδα σε ένα μαγευτικό τοπίο της περιοχής.

Παράλληλα η χορευτική ομάδα του συλλόγου Στενημαχιτών έδωσε έξι παραστάσεις, χορεύοντας χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη και συρτάκι. Η τελετή έναρξης και λήξης πραγματοποιήθηκε στην Piatra Neamt, ενώ οι υπόλοιπες παραστάσεις δόθηκαν στις πόλεις Roman, Tirgu Neamt, Bicaz και Durau. Τα τοπία στις περιοχές αυτές μάγεψαν τους χορευτές αφού έμοιαζαν να είναι βγαλμένα από παραμύθι.

Επιπλέον, το κοινό έδειχνε σε κάθε παράσταση ένθερμο ενδιαφέρον και μεγάλη αγάπη για την παράδοση κάθε χώρας. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί η ελληνική κοινότητα της περιοχής Roman, η οποία διατηρεί σύλλογο εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

Η ομάδα του συλλόγου έκανε έκπληξη στην ελληνική αποστολή παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και συγκίνησε ιδιαίτερα όλα τα μέλη της ομάδας.

Τέλος τα μέλη όλων των χορευτικών συγκροτημάτων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν λίγο καλύτερα ο ένας τον πολιτισμό του άλλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μεγάλη, ευχάριστη πολυπολιτισμική παρέα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα