Κοινωνία

Σύλλογος Περιπατητών Κιλκίς: “Είναι πολύ καλύτερο να επεξεργαζόμαστε απόβλητα παρά να τα πετάμε όπου να ‘ναι”

Από τον χώρο της αναμενόμενης μονάδας επεξεργασίας επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων, δίπλα στην ΒΙΠΕ, άρχισε ο παραποτάμιος του ρέματος Δοϊράνης (Αγιάκ) περίπατος, που πραγματοποίησε την Κυριακή 30.10.22 ο περιβαλλοντικός σύλλογος περιπατητών Κιλκίς, με την συμμετοχή και της περιβαλλοντικής ομάδας Χέρσου “Αγιάκ”.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

“… Ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Χρήστος Ανδρεανίδης έκανε αναλυτική γεωφυσική περιγραφή για τους χειμάρρους από Ακρίτα , Δοϊρανη, Κορυφή, Πλαγιά, Κορομηλιά, Ξηρόβρυση και Μεταλλικό, που καταλήγουν στον Αγιάκ, αλλά κυρίως τους χειμάρρους από τον βιολογικό καθαρισμό της ΒΙΠΕ και τον χώρο της Μ.Ε.Ε.Β.Α., έκανε ενημέρωση γιά την μονάδα και την διασφάλιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης, όπως ενημερώθηκε από την τριμελή επιστημονική επιτροπή του συλλόγου, που έκανε επαφές τόσο με την περιφερειακή ενότητα όσο και με την ΔΙΒΙΠΙΤΕΚ.

Επανέλαβε την άποψη του συλλόγου “καλύτερα να επεξεργαζόμαστε τα απόβλητα, παρά να τα πετάμε “όπου να ‘ναι”, ενώ εξέφρασε τις δυσκολίες σε χαλεπούς ενεργειακούς και οικονομικούς καιρούς.

Όσοι παρευρέθησαν επικαιροποίησαν την υπερηφάνειά τους γιά τις διεθνούς εμβέλειας βιομηχανικές μας μονάδες, όπως ανέφερε ο ομιλητής, που μάλιστα φορούσε και μπλούζα με το λογότυπο της KLEEMANΝ από την πλευρά της καρδιάς και την σφραγίδα του περιβαλλοντικού συλλόγου με το άσπρο τριαντάφυλλο – έμβλημα στην πλάτη. Πάνω από 100 ίδιες μπλούζες, που μας προσέφερε η KLEEMANΝ μοιράσαμε στον περίπατο πόλης του 2015, την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. “Καθρέφτες” της χώρας είναι οι βιομηχανίες από την ALUMIL μέχρι τις μικρότερες της ΒΙΠΕ Κιλκίς.

Κατόπιν οι περιπατητές γευμάτησαν στην ξεχωριστή ταβέρνα του Τάσου Ιγνατιάδη, στο Ηλιόλουστο, όπου του υποδέχθηκε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιάννης Γιαννουλίδης, που προσέφερε και σπιτικά ωτία. Έκπληξη η ορχήστρα του Λεωνίδα ως έκτατη συμμετοχή. Κορύφωση της διάθεσης των συμμετασχόντων ήταν τα καρσλίδικα με ντόπιους οργανοπαίκτες (κλαρίνου-νταουλιού).

Ο Χρήστος Ανδρεανίδης τόνισε την ομοιότητα του οικισμού, που περιβάλλεται από τον ποταμό Αγιάκ, με αυτόν του Φαχρέλ του Αρταχάν, που περιβάλλεται ανατολικά από τον ποταμό Κούρο.

Οι από το Φαχρέλ Καυκάσιοι πρόσφυγες επέλεξαν το Ηλιόλουστο, γιά να τους θυμίζει το Φαχρέλ”.

 

 

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Σασμός»

Μορφή βεντέτας έχουν πάρει οι αντιπαραθέσεις, στα δημοτικά συμβούλια και όχι μόνον, μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑΠ Τριαντάφυλλου Ναλμπάντη και […]