Γενικά

Σύλλογος περιπατητών: «Να αντιμετωπισθεί ως θέμα πανελλήνιας και διεθνούς εμβελείας η πηλοθεραπεία»

Από το περιβαλλοντικό σύλλογο περιπατητών Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Από την εποχή των κοινοτήτων, με την ίδρυση του πηλοθεραπευτηρίου από την κοινότητα της Ξυλοκερατιάς και τον ιδιώτη Αγγελάκη, άποψη όλων ήταν η υποστήριξη της πηλοθεραπείας με ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Μορρύλου και Κλιτών, καθώς και τον περιμετρικό της λίμνης δρόμοκαι ταυτοχρόνως πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο.

Την εποχή του συμβουλίου περιοχής (1995), με την ημερίδα ενημέρωσης για τους αρχαιολογικούς χώρους Μορρύλου, Κλιτών, τουμπών Πεδινού, Γαλλικού και Ανθοφύτου από την αρχαιολόγο Θώμη Σαββοπούλου σε όλα τα κοινοτικά συμβούλια της περιοχής και τους παράγοντες του νομού διατρανώθηκε η άποψη γιά παράλληλες δράσεις υποστήριξης της πηλοθεραπείας.

Η ονομασία του «καποδιστριακού» δήμου Πικρολίμνης συμπεριελάμβανε ακριβώς την αναπτυξιακή διάσταση της πηλοθεραπείας με το θαυματουργό χαλαστραίο νίτρο για όλες τις παθήσεις.

Από το 350 π.Χ. από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας του Φιλίππου οι κάτοικοι πήγαιναν στις Κλίτες (δίπλα στην λίμνη) γιά πηλοθεραπεία και μετά πήγαιναν στην Μόρρυλο ( Α. Αποστόλους ) να προσκυνήσουν τον Ασκληπιό.

Με την ίδρυση του περιβαλλοντικού συλλόγου περιπατητών Κιλκίς 2014 έγινε σε αυτό το πνεύμα ομαδικός περίπατος από Μόρρυλο μέχρι τις Κλίτες με στάσεις στην έδρα του πολιτιστικού συλλόγου Α. Αποστόλων (δημοτικό σχολείο), ΚΕΠ Μαυρονερίου, δάσος Αγίου Δημητρίου Μαυρονερίου στον χώρο των 20 στρεμμάτων, που ζητήθηκαν για την διαμόρφωση χώρων ποικίλων δραστηριοτήτων και χώρου εκδηλώσεων προσφυγικού Ελληνισμού, Ζωοδόχος Πηγή Μαυρονερίου, πολιτιστικός σύλλογος Πικρολίμνης (δημοτικό σχολείο), παραλίμνια και ολοκλήρωση στις Κλίτες (λόφος δεξαμενής Ξυλοκερατιάς). Την διαδρομή, την οποία ακολουθούσε ο κόσμος από το 350 π.Χ., και γιά την οποία προτείνουμε να γίνει μονοπάτι 12χιλιομέτρων.
Επίσης προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Κιλκίς, για να τα συμπεριλάβει.

Διοργανώσαμε εκδρομή στο πηλοθεραπευτήριο, τον αρχαιολογικό χώρο Μικροκάμπου, τα μουσεία θρακικής και μικρασιατικής κατοικίας καθώς και τον ζωολογικό κήπο.

Επισκεφθήκαμε, δηλαδή, ότι θεωρείται αναγκαίο γιά την υποστήριξη της πηλοθεραπείας με παράλληλα ενδιαφέροντα γιά τους επισκέπτες και διαμένοντες.

Με την δημοσιοποίηση των δράσεών μας (πριν με αφίσες και μετά με εικόνες στα ΜΚΔ) σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες Μικροκάμπου, Μαυρονερίου και Ξυλοκερατειάς του πολιτιστικούς συλλόγους Άνω Αποστόλων, Μαυρονερίου, Πικρολίμνης και Μικροκάμπου σφραγίσαμε την τεκμηρίωση των παρεμβάσεων του δήμου, της περιφερειακής μας ενότητας, του υπουργείου πολιτισμού δια της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς και του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης διά των διευθύνσεων πολιτικής γης και δασών.

Προτείνουμε, λοιπόν, όλα τα αναφερόμενα να συμπεριληφθούν στο σχέδιο του επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου ανεξαρτήτως του φορέα γιά την υλοποίηση.

Η πηλοθεραπεία δεν είναι μόνο τοπικό θέμα αλλά πανελλήνιο και ευρωπαϊκό, και με αυτές τις δράσεις μπορεί να υποστηριχθεί και με συνεχή προβολή από το υπουργείο τουρισμού προς την Βόρεια Ευρώπη μπορεί να αναπτυχθεί».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα