Κοινωνία

Ο σύλλογος καρκινοπαθών Κιλκίς και Παιονίας τίμησε τον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ο σύλλογος καρκινοπαθών Κιλκίς και Παιονίας τίμησε τον προστάτη του Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κιλκίς όπου τέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών του αλλά και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αποβιωσάντων.

Τη φετινή χρονιά μέλη και φίλοι του συλλόγου προσευχήθηκαν στον Άγιο προσκυνώντας τα άγια λείψανά του τα οποία φυλάσσονται στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως και την εικόνα του την οποία αγιογράφησε το μέλος του συλλόγου Μαρία Συμεωνίδου.

Ο Άγιος Ευγένιος μαρτύρησε μαζί με άλλους τρεις αθλητές, τον Κάνδιδο, τον Ουαλεριανό και τον Ακύλα στην Τραπεζούντα του Πόντου την εποχή που οι ρωμαίοι αυτοκράτορες με διωγμούς προσπαθούσαν να εξαφανίσουν καθετί το ορθόδοξο. Μετά από πολλά βασανιστήρια ο Άγιος Ευγένιος αποκεφαλίστηκε στις 21 Ιανουαρίου του 290μ.Χ.

ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ

Κέντρο τιμής του Αγίου και ταυτόχρονα κέντρο της Τραπεζούντας ήταν ο ναός του ο οποίος έχει μετατραπεί από το 1461 μ.Χ. σε τζαμί (γενί τζαμί τζουμασί). Επίσης το όνομά του είχαν: τον υδραγωγείο της πόλης, ο ποταμός που διέσχιζε την κοιλάδα κοντά στο ακρωτήριο Κόραλλα, ο λόφος όπου βρισκόταν ο ναός του, μία από τις πύλες της Τραπεζούντας και πολλοί Τραπεζούντιοι. Την εικόνα του έφεραν τα νομίσματα των Μεγάλων Κομνηνών και τα αυτοκρατορικά εμβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια που σε όλο και περισσότερες πόλεις ανά την Ελλάδα γιορτάζεται ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος, ο σύλλογος καρκινοπαθών θα επιχειρήσει να διοργανώσει εκδηλώσεις με αναφορά στον Άγιο και καλεί Ποντίους αλλά και μη να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις αυτές, γιατί όπως ανέφερε και πριν το πέρας της θείας λειτουργίας ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ.Εμμανουήλ, ο καθένας μας έχει την ανάγκη του Αγίου Ευγενίου, και όλοι μας έχουμε κάποιο πρόβλημα και χρειαζόμαστε ψυχική και σωματική υγεία.,

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εύχεται ο Άγιος Ευγένιος να πρεσβεύει για όλα τα μέλη και τους φίλους του καθόλη την διάρκεια του έτους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα