Κοινωνία

Οι εκπαιδευτικοί Παιονίας ζητούν «Ανακαλέστε γιά της συγχωνεύσεις»

Την αντίδραση του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παιονίας προκάλεσε η υπόσχεση-δέσμευση του περιφερειακού διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κ.Μακεδονίας Γεωργίου Καρατάσιου, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Παιονίας Αθανάσιο Λαπόρδα, να εισηγηθεί την κατά ένα έτος παράταση της αναστολής της απόφασης γιά συγχώνευση σχολικών μονάδων της περιοχής της Παιονίας.

Με έγγραφο διαμαρτυρίας του προς τον υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων ο σύλλογος ζητεί την πλήρη ανάκληση της απόφασης.

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Ο σύλλογος  εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παιονίας  εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία  του για τις επιχειρούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις  των σχολικών μονάδων Γοργόπης και Τούμπας  και  καταγγέλλει προς πάσα κατεύθυνση το σχέδιο εκτεταμένων καταργήσεων και συγχωνεύσεων που προωθείται από το υπουργείο παιδείας.

Λέμε όχι στις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, λέμε όχι στον αφανισμό της υπαίθρου και των χωριών μας, λέμε όχι στον μαρασμό και στην εξαθλίωση των τοπικών κοινωνιών, αφού με την κατάργηση και τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων θα συμβεί ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν στις κοινωνίες στις οποίες τα σχολεία καταργήθηκαν. Οι γονείς, θέλοντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους θα εγκαταλείψουν τις κοιτίδες της παράδοσης και του πολιτισμού, πόσω μάλλον που βρισκόμαστε στα σύνορα του νομού Κιλκίς με την γείτονα χώρα των Σκοπίων-Ψευδοκράτους της «Μακεδονίας» να  μας επιβουλεύονται καθημερινά ,  θα οδηγηθούν στα αστικά κέντρα και στον εργασιακό «Μεσαίωνα» ή θα αναγκασθούν να σταματήσουν τα παιδιά τους από το σχολείο.

Διαφωνούμε με την πολιτική, που επιχειρεί να αποφασίσει για τις τοπικές κοινωνίες και την εκπαίδευση, χωρίς να ερωτηθούν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εκπαιδευτικοί. Διαφωνούμε, επίσης, με την ασάφεια, που, εκμεταλλευόμενη την απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού  πλαισίου μετά τις αλλαγές στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνει τη δυνατότητα στις περιφερειακές διευθύνσεις, να αποφασίσουν χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια.

Η Πολιτεία πρέπει να σκεφτεί την  ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Το κακό οδικό δίκτυο της περιοχής μας, ιδιαιτέρως στις ορεινές περιοχές, και οι ειδικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτές, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία «εγκυμονούν» κινδύνους ατυχημάτων.

Επισημαίνουμε  ιδιαιτέρως ότι εδώ δεν πρόκειται για καταργήσεις κάποιων ολιγοθέσιων σχολείων (μονοθέσιων, διθέσιων) αλλά για προθέσεις δημιουργίας σχολικών συγκροτημάτων εκατοντάδων μαθητών, που δεν θα πληρούν ούτε καν τα στοιχειώδη, τόσο από άποψη υποδομών όσο και από άποψη εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας (εκπαιδευτικών και μαθητών). Δεν μπορεί η συγχώνευση σχολείων να είναι η προτεραιότητα σήμερα.

Ζητούμε την οριστική ανάκληση της απόφασης (ΦΕΚ 1760/19-7-2013)  για την κατάργηση συγχώνευση των σχολικών μονάδων Γοργόπης και Τούμπας, όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε πολλές άλλες σχολικές μονάδες της χώρας . Οι διορθωτικές κινήσεις από μέρους της Πολιτείας δεν είναι πισωγυρίσματα, αλλά δείχνουν την σοβαρότητα αυτών που μας διοικούν αναγνωρίζοντας πιθανά σφάλματα ή αλλαγή στρατηγικής που επιβάλλεται αφουγκραζόμενοι την κοινωνία, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλεται από τις ιδιαίτερες  κοινωνικοοικονομικές  και εθνικές συνθήκες της περιοχής μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πνεύμα διεκδίκησης

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου […]

Θα συνεχισθεί και αλλού

Ο μεγάλος νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία ήταν το υπερσυντηρητικό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς με την ομοϊδεάτισσα του Μαρίν […]

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη […]