Γενικά

«Στοπ» του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας σε επέκταση του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού

«Παγώνει» προς το παρόν η προοπτική επανοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού, γιά επέκτασή του και μαζί των ανασκαφικών ερευνών σ’ αυτόν.

Την σχετική απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφίαν το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας κατά την διά τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή του της Τετάρτης 21.7.21.

Ήταν μία απόφαση, η οποία επικύρωσε το καθολικό «όχι» των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων του πρώην δήμου Ευρωπού στο αίτημα της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς γιά την προαναφερθείσα επέκταση, με το σκεπτικό ότι κατά την παρούσα συγκυρία μία τέτοια επιλογή θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στους ήδη ταλανιζόμενους από τέτοια αγρότες και παραγωγούς της περιοχής.

Υπέρ της απορρίψεως του αιτήματος της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, ενώ η ελάσσων μειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αποδοχής.

Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο λόγος δόθηκε στην προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη, η οποία παρουσίασε χάρτες, σχεδιαγράμματα, αεροφωτογραφίες και γραφήματα της έκτασης, που ζητείται γιά επέκταση του αρχαιολογικού χώρου Ευρωπού, με αναλυτικές επισημάνσεις των σημείων του αρχαίου οικισμού, τα οποία «συνηγορούν» σ΄ αυτήν την επέκταση και, επομένως, στις σχετικές ανασκαφές.

«Η επέκταση ζητείται πρωτίστως γιά να προστατευθεί ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος από την δράση αρχαιοκαπήλων», τόνισε η κ. Στρατούλη.

Ωστόσο, όλοι οι κοινοτάρχες ενώ απένειμαν εύσημα στην προϊσταμένη για το έργο της εφορείας αρχαιοτήτων Κιλκίς στην περιοχή, επικαλέσθηκαν ενδεχόμενη επιδείνωση των προβλημάτων των αγροτών εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και απέρριψαν το αίτημά της.

Πάντως ακούσθηκαν και φωνές γιά περισσότερη και ενδελεχέστερη ενημέρωση πριν την λήψη οποιασδήποτε απόφασης, ενώ ο κ. Βασιλακάκης έκανε λόγο γιά «παλινωδίες» της διοίκησης που δεν τιμούν ούτε τον τόπο ούτε τον δήμο, όταν «βάζουν» στο ίδιο «ζύγι» από την μία την όποια εφήμερη οικονομική δραστηριότητα και από την άλλη την ανάδειξη της πολιτικής κληρονομιάς μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα