Γενικά

Κορωνοϊός: Στο «βαθύ κόκκινο» από σήμερα το πρωί και ο δήμος Παιονίας – Τι μέτρα ισχύουν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παρασκευής 2 Απριλίου 2021, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο δήμος Παιονίας εισέρχεται στο επίπεδο Γ (πολύ αυξημένου κινδύνου) στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου.

Τα ισχύοντα για το Επίπεδο Γ (Περιοχή Πολύ Αυξημένου Κινδύνου ) αναφέρονται στον ιστότοπο https://covid19.gov.gr/covid-map/ και επιμέρους εξειδικεύσεις ανακοινώνονται ανά περιοχή από τα αρμόδια υπουργεία (λειτουργία λιανεμπορίου κλπ).

Μετά την ανακοίνωση, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του δημάρχου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη και του προέδρου της υγειονομικής επιτροπής του δήμου Νίκου Καπουτζή προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ο κ. Σιωνίδης απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας για να ξεπεραστεί το κρίσιμο διάστημα της έξαρσης της πανδημίας στην περιοχή με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα.

Τι μέτρα ισχύουν στις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» προβλέπονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

* Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

* Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο και στην εστίαση.

* Λειτρουργούν αύριο οι δύο λαϊκές αγορές του δήμου μας στο Πολύκαστρο και στην Γουμένισσα με βάση την ΚΥΑ.
Ως προς τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς ισχύουν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid- 19 και οι υγειονομικές ρυθμίσεις αναφορικά με:
– την τήρηση απόστασης πέντε (5 μ.) μέτρων μεταξύ των πάγκων
– την τήρηση απόστασης ενάμισυ (1.5 μ.) μέτρου μεταξύ των ατόμων που κινούνται στους χώρους της
– την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

* Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Θα ισχύει το ίδιο ωράριο τις καθημερινές και τα σαββατοκύριακα.

*Αναστολή συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού, με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος.

*Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, στο δημόσιο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

*Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών της.

*Τέλεση λειτουργιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδείες, μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα (9) ατόμων.

*Ανοικτά παραμένουν κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης, στα οποία η προσέλευση του κόσμου, γίνεται κατόπιν ραντεβού.

*Σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%.

*Στις Δημόσιες υπηρεσίες, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

*Αναστολή λειτουργίας για παιδότοπους και παιδικές χαρές.

*Αναστολή επισκεπτηρίου σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, δομές παιδικής προστασίας, στρατόπεδα κ.ά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα