Κοινωνία

Στο ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς

Στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, θρησκευτική και πνευματική κιβωτό των Σανταίων, τελέστηκε την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου το ετήσιο μνημόσυνό τους υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του ολοκαυτώματος της ηρωικής Επτάκωμης Σαντάς του Πόντου.

Το ολοκαύτωμα της Σαντάς με την δραματική έξοδο των ανταρτών και των γυναικόπαιδων από το θρυλικό Σούλι του Πόντου, η σφαγή των νηπίων για να μην πιαστούν οι Σανταίοι στα χέρια των Τούρκων και η πυρπόληση του οικισμού, στις 11 Σεπτεμβρίου 1921, σφραγίζουν δραματικά την ιστορία του.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε τέλεση μνημοσύνου στον ιερό ναό μετά την Κυριακάτικη πανηγυρική θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Σανταίων, προσφώνηση από τη Βικτωρία Α. Σαββίδου, πρόεδρο του συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης ‘’Η Επτάκωμος Σάντα’’, εκ μέρους των διοργανωτών, ομιλία από την πρώην βουλευτή Κυριακή Τεκτονίδου και κατάθεση στεφάνων.

Στο ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων, τον δήμο Κιλκίς εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Χατζηαποστόλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Σάντας, Ιστορικής Έδρας του δήμου Κιλκίς Χριστόφορος Γαβράς και εκπρόσωποι όλων των σωματείων της Νέας Σάντας και των απανταχού Σανταίων.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου οι διοργανωτές δεξιώθηκαν τους προσκεκλημένους και τους επισκέπτες με παραδοσιακά εδέσματα στον ξενώνα των Σανταίων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την διαμαρτυρία στο Πολύκαστρο: Έως πότε θα περιμένουμε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Πολυκάστρου – Χαλάστρας; του περιφερειακού συνδυασμού «Πράξεις για […]