Πολιτική

Στήθηκαν οι πρώτες σκηνές για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη

Τρέχουν για να προλάβουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο δήμος Παιονίας, τις πρώτες βροχοπτώσεις και τον χειμώνα που θα αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους για την Κεντρική Ευρώπη.

Την Τρίτη, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έστησε την πρώτη σκηνή, χωρητικότητας 140 ατόμων, προκειμένου να βρίσκουν καταφύγιο από τις καιρικές συνθήκες όσοι βρίσκονται στην περιοχή αναμένοντας να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ.

“Η Ύπατη Αρμοστεία, σε συνεργασία με ειδικούς, κατάρτισε τοπογραφικό πλάνο για τις ανάγκες που προκύπτουν και πριν από λίγο, ολοκληρώσαμε το στήσιμο της σκηνής μας” ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, συμπληρώνοντας ότι προηγήθηκαν κάποια αντιπλημμυρικά έργα και στρώσιμο του εδάφους με χαλίκι.
ΣΚΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), θα στήσει άλλες δύο σκηνές μέχρι την άλλη βδομάδα.

“Θα είναι και οι δύο, χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων, ενώ θα τοποθετήσουμε και χημικές τουαλέτες, όπως και ξύλινους πάγκους” εξήγησε ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς.

Σύμφωνα πάντως με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, θα στηθούν συνολικά έξι σκηνές από ΜΚΟ, θα τοποθετηθούν 60 χημικές τουαλέτες και θα εγκατασταθεί κινητή μονάδα περίθαλψης από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης.

“Οσον αφορά τα σκουπίδια, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Φίλιππο Τσαλίδη, προχωρήσαμε στην ανάθεση του έργου αποκομιδής σε εργολάβο, ο οποίος θα βρίσκεται μόνιμα στην περιοχή” διευκρίνισε.

Αυτοψία στον χώρο έκανε και κλιμάκιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου που κατέγραψε τις ανάγκες των προσφύγων ώστε να τεκμηριώσει τις εισηγήσεις της προς τη Διεθνή Ομοσπονδία, τόσο για το ύψος της απαιτούμενης οικονομικής ενίσχυσης όσο και για την οργάνωση των κλιμακίων εθελοντών.

“Μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που κάλυψε την πεντάμηνη χρονική περίοδο, από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο, λάβαμε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου περίπου 300.000 ελβετικά φράγκα και μπορέσαμε να διανείμουμε 10.000 πακέτα στις ευπαθείς ομάδες μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου” υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός.

Με τη νέα χρηματοδότηση που ζήτησε ο Οργανισμός, όπως εξήγησε ο κ. Αυγερινός, θα δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να καλύψει επιπλέον 45.000 μετανάστες, μέσω της διανομής, φαγητού, νερού και ειδών προσωπικής υγιεινής.

“Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί επίσης σε παροχή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης, σε υπηρεσίες επανασύνδεσης οικογενειών και σε δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης” είπε ο κ. Αυγερινός.

Περισσότερα

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας