Κοινωνία

Στήριξη των συσσιτίων της ζητά η Μητρόπολη του Κιλκίς

Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα, η μεγάλη αυτή εορτή της πίστεώς μας, η γιορτή της αγάπης και της χαράς, εν μέσω της σφοδρής πανδημίας που ταλανίζει όλες τις πτυχές της ζωής μας, καλούμαστε να ετοιμαστούμε για να υποδεχθούμε τον νεογέννητο Χριστό στις ψυχές και τις καρδιές μας.

Συμπληρώθηκε ένας μήνας καραντίνας. Οι Ιεροί Ναοί μας παραμένουν κλειστοί, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, και όλες οι Ιερές ακολουθίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία πιστών.

Και ενώ οι Ναοί είναι κλειστοί, οι φιλανθρωπικές δραστηριότητές μας δεν σταμάτησαν την λειτουργία τους. Ιδιαίτερα τα Συσσίτια της Μητροπόλεως μας στην Παναγία και στον Άγιο Δημήτριο, αλλά και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία όλων των Ενοριών.

Κάθε μέρα τα συσσίτια μας δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα να παραμείνουν ανοικτά και να προσφέρουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό (150 μερίδες την ημέρα) στους πάσχοντες συνανθρώπους μας και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία ένα δέμα με τρόφιμα (300 το μήνα).

Όπως γίνεται όμως κατανοητό, με κλειστούς ναούς, χωρίς την παρουσία των πιστών, οι οποίοι συνεισφέρουν προς τον σκοπό αυτό όλα τα απαραίτητα, το φιλανθρωπικό έργο μας κινδυνεύει να μην μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία του. Και βέβαια, πέραν των όσων λέγονται μέχρι τώρα, ας κατανοήσουν κάποιοι πως ο “πλούτος” της Εκκλησίας είναι οι ευλαβείς πιστοί Της, οι οποίοι από το περίσσευμα της καρδιάς τους προσφέρουν στα έργα φιλανθρωπίας.

Δυστυχώς, στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου δαπανήθηκε κάθε απόθεμα που υπήρχε προκειμένου τα Συσσίτια να παραμείνουν ανοικτά και παρέμειναν. Και αυτό μάλιστα δεν μπόρεσε να αναπληρωθεί με το άνοιγμα των Ναών το διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου εξαιτίας της μειωμένης προσέλευσης των πιστών. Και τώρα, στο δεύτερο κλείσιμο, μέσα σε ένα μήνα έχουν αδειάσει σχεδόν τα πάντα.

Θλίψη ασφαλώς μας προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι στα μέτρα στήριξης των πληττομένων δεν συμπεριελήφθησαν οι ιεροί ναοί, τουλάχιστον αυτοί που διατηρούν συσσίτια. Έτσι ώστε να υπάρχει κάποια χρηματοδότηση αυτό τον καιρό που θα στήριζε τις φιλανθρωπικές δομές της Εκκλησίας οι οποίες ενισχύουν όπως προείπαμε τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

Ας γίνει γνωστό για μία ακόμη φορά ότι όλες οι φιλανθρωπικές δομές της Εκκλησίας χρηματοδοτούνται από τις προσφορές και τις δωρεές των πιστών.

Αυτήν την ώρα είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα κάποια ενίσχυση των συσσιτίων ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους, αλλά και των Κοινωνικών Παντοπωλείων ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν δέματα για τα Χριστούγεννα που έρχονται.

Λυπούμαστε βαθειά που δεν μπορούμε να απευθυνθούμε στον λαό. Και αυτό διότι η φυσική παρουσία των πιστών στους Ναούς δεν επιτρέπεται αυτή την στιγμή. Ασφαλώς, δεν επιθυμούμε να δημιουργηθούν φαινόμενα συνωστισμού για την συγκέντρωση τροφίμων και αυτό γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κορωνοϊός καιροφυλακτεί και είναι αμείλικτος και για αυτό απαιτείται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι μας.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, κάνουμε έκκληση προς κάθε συνάνθρωπο καλής θελήσεως να στηρίξει την προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας για την λειτουργία των συσσιτίων μας.

Όποιος επιθυμεί και ασφαλώς αν έχει την δυνατότητα, μπορεί να καταθέσει το οποιοδήποτε ποσόν στους κάτωθι τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο Ενοριών που στεγάζουν τα συσσίτια της Μητροπόλεως μας. Ζητούμε συγνώμη γι΄αυτό αλλά δεν θέλουμε να βρεθούμε στην δύσκολη θέση να σταματήσουμε τα συσσίτια λόγω έλλειψης πόρων. Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο αυτό και υποσχόμαστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί.

Παρακαλούνται όσοι κάνουν κατάθεση να αποστείλουν ταχυδρομικά το αντίστοιχο παραστατικό ώστε να τους αποσταλεί η σχετική απόδειξη. Αποδείξεις μπορούν να στέλνουν και στο e-mail: [email protected]

Για κάποιους “καλοθελητές” που θα πουν διάφορα, ως συνήθως, τους ενημερώνουμε πως πρώτοι το παράδειγμα θα δώσουμε εμείς όπως πάντοτε, χωρίς όμως να το διαφημίζουμε. Ο Καλός Θεός γνωρίζει!!!

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους εθελοντές μας που κάθε ημέρα μαγειρεύουν και διανέμουν το φαγητό. Ευλογημένα Χριστούγεννα. Μακάρι με ανοικτούς τους ναούς μας τηρουμένων βεβαίως όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (περιορισμένος αριθμός, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά).

Εν αναμονή των αποφάσεων των ειδικών επιστημόνων και των υπευθύνων αρχών.

A΄ Συσσίτιο Παναγίας: Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Κιλκίς, αριθμός Λογαριασμού IBAN: GR4001103760000037629500069 στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Β΄ Συσσίτιο Αγίου Δημητρίου: Ιερος Ναός Αγίου Δημητρίου Κιλκις, αριθμός Λογαριασμού IBAN: GR44 0140 8800 8800 0210 1162 556 στην ALPHA BANK.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα