Εκπαίδευση

Στήριγμα Ν.Κεραμέως στην κιλκισιώτικη μαθητική ομάδα του Κιλκίς, που πρώτευσε σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό

Με την προ ημερών εκ μέρους της εξαγγελθείσα διαδικτυακή συνάντηση απέδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μία πρώτη τιμή στα μέλη της μαθητικής ομάδας του Κιλκίς, η οποία πρώτευσε στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα την νεανική εικονική επιχειρηματικότητα, στον οποίο παρουσίασε καινοτόμο εφαρμογή καλλιέργειας μικρολαχανικών («microgreen-magicgreen»).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21.7.22, και ξεκίνησε με χαιρετισμό την συντονίστρια του φορέα του διαγωνισμού «Junior Achievment» Μαρία Γιαννέτου.

Κατόπιν μίλησαν διαδοχικώς ο Ιταλός πρόεδρος του ευρωπαϊκού σκέλους του «Junior Achievment» Σαλβατόρε Νίγκρο (στα αγγλικά), η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του «Junior Achievment» Αργύρης Τζικόπουλος, ο διευθυντής του 2ου πειραματικού γυμνασίου Κιλκίς Αλέξανδρος Ταμουτσίδης και οι καθηγητές-συνοδοί των μαθητών Σταύρος Κατσαρώνας (τεχνολογίας) και Ελένη Σιδηροπούλου (οικιακής οικονομίας).

Οι κκ Γιαννέτου, Νίγκρο και Τζικόπουλος απένειμαν εύσημα και έπλεξαν το εγκώμιο όλων των συντελεστών της ομάδας, η οποία με μιάν εφαρμογή του σήμερα έδειξε τον «δρόμο» προς το αύριο τόσο των συγκεκριμένων καλλιεργειών όσο και της τεχνολογίας στον διατροφικό τομέα.

Οι κκ Ταμουτσίδης, Κατσαρώνας και Σιδηροπούλου, αποδέκτες και αυτοί των ευσήμων, αναφέρθηκαν στην πορεία του όλου εγχειρήματος από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση και εφαρμογή, υπογραμμίζοντας την προσήλωση όλων των μελών της ομάδας στον αντικειμενικό σκοπό, χωρίς υπολογισμό κόπου και θυσιών.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αφού εξήρε το όλο εγχείρημα και την προσπάθεια της ομάδας, ρώτησε τους συντελεστές γιά το τι αντιμετώπισαν στην πορεία τους και με ποιούς τρόπους μπορεί αυτό να στηριχθεί από την Πολιτεία, και ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ομάδας για παρουσίαση της εφαρμογής της σε πανεπιστήμια, ύστερα από δική της μεσολάβηση.

Επίσης εξέφρασε την πρόθεση και βούλησή της για ενέργειες, ώστε η εφαρμογή να προωθηθεί ακόμη και στην ΝΑΣΑ των ΗΠΑ, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τέτοιες εφαρμογές.

Υπενθυμίζεται, ότι την βραβευμένη ομάδα του Κιλκίς θα δεχθεί τιμητικώς στις αρχές Αυγούστου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε ανάρτησή της στην προσωπική της σελίδα αναφέρει τα εξής:

“Από τις πιο όμορφες στιγμές – η συνομιλία μας με την ομάδα του Πειραματικού Σχολείου Κιλκίς που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε όλη την Ευρώπη στον Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας Junior Achievement!

Από 370.000 μαθήτριες και μαθητές συμμετέχοντες, η ομάδα του “Microgreens Magicgreens” από το Κιλκίς κρίθηκε ως Καλύτερη Μαθητική Start Up της Ευρώπης για το 2022! Είχα τη χαρά να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριες, να συζητήσω μαζί τους για το πως ξεκίνησε η ιδέα του αυτοματοποιημένου θαλάμου καλλιέργειας και ανάπτυξης μικρολαχανικών, υπηρετώντας αρχές υγιεινής διατροφής αλλά και στο πλαίσιο των πιο σύγχρονων γαστρονομικών τάσεων.

Μιλήσαμε και με τους εκπαιδευτικούς τους που τους στήριξαν σε κάθε βήμα της προσπάθειας αυτής. Κρατώ με ιδιαίτερη συγκίνηση τα λόγια που μου είπαν σήμερα: «Δεν υπάρχει πιο μεγάλη ευτυχία για έναν εκπαιδευτικό από τα να βλέπει τους μαθητές του να υλοποιούν τα όνειρά τους»!

Καλή επιτυχία στα παιδιά και στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στον οποίο πλέον θα εκπροσωπήσουν όλη την Ευρώπη!”.


Η παρουσίαση της ομάδας στο #Gen_E, το μεγαλύτερο φεστιβάλ νεανικής επιχειρηματικότητας που διεξήχθη από το JA Europe και το Junior Achievement Eesti.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα