Γενικά

Στη πρώτη πεντάδα ο νομός Κιλκίς με τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού τη δεκαετία 2011-2020

Οι περιφερειακές ενότητες με τον πιο έντονα αρνητικό δείκτη (άνω του -7,5%) είναι της Αρτας, της Καρδίτσας, των Σερρών, του Κιλκίς και των Γρεβενών.

Παράλληλα, αξιοσημείωτη αρνητική τάση (από -5% έως -7,5%) καταγράφεται μεταξύ άλλων στις Π.Ε. Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Τρικάλων, Πρεβέζης, Πέλλας, Δράμας, Καβάλας.

Σύμφωνα με την έρευνα «τα φυσικά ισοζύγια σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο τη δεκαετία 2011-20 και η συμβολή τους στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας», έντονη είναι η πτωτική πορεία του πληθυσμού της Ελλάδας τη δεκαετία 2011-2020, που καταγράφεται στη χώρα, με εξαίρεση τις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων και Κρήτης.

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, «ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς μετά το 2011 και η τρέχουσα απογραφή θα το επιβεβαιώσει. Η μείωση αυτή οφείλεται σε δύο ισοζύγια, το φυσικό (γεννήσεις – θάνατοι) και το μεταναστευτικό (είσοδοι – έξοδοι), που είχαν την τελευταία δεκαετία και τα δύο αρνητικό πρόσημο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκαν οι Β. Κοτζαμάνης και Β. Παππάς, «σε εθνικό επίπεδο τα αρνητικά φυσικά και μεταναστευτικά ισοζύγια της δεκαετίας 2011-2020 αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση κατά 450.000 περίπου του πληθυσμού μας, που θα οφείλεται κατά 60% στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων και κατά 40% στο επίσης αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο».

Οσον αφορά το μέλλον, η εκτίμησή τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: «Οι θάνατοι το 2021-2040 θα είναι κατά 950.000 περίπου περισσότεροι από τις γεννήσεις. Κατ’ επέκταση, εάν έχουμε απουσία συνταρακτικών ανατροπών (νέου κύματος μαζικής μετανάστευσης αλλοδαπών και δευτερευόντως ανακοπή της φυγής των νέων μας), οι ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού μας δεν πρόκειται να ανακοπούν».

Πηγή: kathimerini.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]