Γενικά

Στην αντεπίθεση η διοίκηση του δήμου Κιλκίς στην “μάχη” στο δημοτικό συμβούλιο γιά το χρέος της ΔΕΥΑΚ στην ΔΕΗ (Βίντεο)

Η οφειλή της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) στην ΔΕΗ, ύψους 6.319.000 ευρώ,  απετέλεσε γιά άλλη μία φορά αντικείμενο διαμάχης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, και συγκεκριμένα αυτήν της Τρίτης 7.3.23.

Η συνέχεια δόθηκε κατά την συνεδρίαση της Τρίτης 7.3.23, με την μειοψηφία να εξαπολύει νέους “μύδρους”, εν όψει προοπτικής να γίνει ο δήμος εγγυητής της διαδικασίας αποπληρωμής του χρέους, και την διοίκηση να περνά στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στην μειοψηφία ανευθυνότητα στην προσέγγιση του θέματος.

Ενός θέματος, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το ενεργειακό κόστος έχει “γονατίσει όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας… Είναι τουλάχιστον αφελές να υποστηρίζεται, έστω και με την μορφή ρητορικού ερωτήματος, ότι η οφειλή των 6.319.000 ευρώ είναι προϊόν κακοδιοίκησης ή έλλειψης ελέγχου. Είναι το λιγότερο ανεύθυνο και ανέντιμο κάποιοι τρίτοι να επιχαίρουν και να σπεύδουν να ρίξουν το ανάθεμά τους στην επιχείρηση, υιοθετώντας με περισσή ευκολία μία φήμη, μία αβάσιμη άποψη.

Πήρε κάποιος δημοτικός σύμβουλος μία τιμή του 2019, το ποσό των 700.000 ευρώ, γιά να πει ότι η οφειλή προς τη ΔΕΗ ήταν ρυθμισμένη και πλήρως ελεγχόμενη και να θεμελιώσει ανερυθρίαστα τον ισχυρισμό του, ότι τώρα έχει ξεφύγει η κατάσταση λόγω “κακοδιοίκησης του διοικητικού συμβουλίου και έλλειψης ελέγχου”…

…Η αλήθεια είναι, ότι η επιχείρηση προχώρησε σε διακανονισμό με ΔΕΗ με ρυθμιζόμενο ποσό ύψους 92.000 ευρώ από τις 4 Μαϊου 2016 έως και τις 29 Μαρτίου 2019. Δεν ήταν πλήρως ρυθμισμένο το χρέος στην ΔΕΗ, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από κανένα επίσημο έγγραφο. Το χρέος στην ΔΕΥΑΚ το 2014 ήταν 36.195, και το 2019 ανήλθε στο ποσό των 742.312ευρώ. Και όταν ξεκίνησε η πανδημία, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, το χρέος άγγιξε το 1.000.000 ευρώ…

“΄Οχι λόγω κακοδιοικήσεως”

…Οι οφειλές στη ΔΕΗ αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο, και αυτήν την στιγμή, που μιλάμε, βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη. Προφανώς όχι γιά λόγους κακοδιοίκησης. Οι αιτίες, για όσους ζούσαν και ζουν σ’ αυτό τον τόπο – διότι κάποιοι εδώ συμπεριφέρονται και λειτουργούν σαν εφήμεροι επισκέπτες – που προκάλεσαν την αύξηση του χρέους στην ΔΕΗ ήταν η διάδοχη της οικονομικής κρίσης πανδημία και η ενεργειακή κρίση, που έχει οδηγήσει σε ένα γενικότερο “κύμα ακρίβειας σε όλα τα είδη, με πρώτο τους λογαριασμούς ρεύματος…

… “Παρά το γεγονός ότι κάναμε οικονομία στην ενέργεια, οι τιμές στους ηλεκτρικούς λογαριασμούς έχουν ανέβει στα ύψη”, διότι η μέση τιμή της κιλοβατώρας δεν είναι σταθερή. Παίρνοντας τον Οκτώβριο ως μήνα αναφοράς από το 2014 έως και το 2022 παρατηρούμε ότι το κόστος της κιλοβατώρας ήταν 0,12 ευρώ την ίδια χρονιά και το 2015, αυξήθηκε σε 0,13 το 2016, σε 0,14 από το 2017 έως το 2020. Και φθάνουμε στα δύο τελευταία κρίσιμα χρόνια, στο 2021 και στο 2022 από άποψη ενεργειακού κόστους και βλέπουμε, ότι το 2022 η τιμή της κιλοβατώρας “εκτοξεύθηκε” στην διπλάσια τιμή, στο 0,35 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής και το κόστος της κιλοβατώρας στο διπλάσιο αύξησαν δυσανάλογα τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ στην ΔΕΗ, και είναι αστείο να λέγεται εδώ, ότι φταίχτης είναι η ΔΕΥΑΚ και ότι είναι ζήτημα κακοδιοίκησης το χρέος των 6.500.000ευρώ προς την ΔΕΗ. Φαντάζομαι γιά όσους μας μέμφονται, ότι μετακυλίσθηκε και στο δικό τους νοικοκυριό, στην δική τους επιχείρηση η αύξηση αυτή, και εάν σήμερα πληρώνουν διπλάσιους λογαριασμούς δεν θα καταλογίσουν στους εαυτούς τους κακοδιοίκηση αλλά θα πουν την αλήθεια: Ότι η ανατίμηση της ενέργειας έχει “φουσκώσει” τους λογαριασμούς…

“Με τριτεγγυητή τον δήμο”

… Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να ρυθμίσει το χρέος προς την ΔΕΗ. Θα προχωρήσουμε σε διακανονισμό με την ΔΕΗ, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το χρέος της επιχείρησης σε 48 δόσεις, με τριτεγγυητή τον δήμο Κιλκίς. Θα κάνουμε ρύθμιση, χωρίς να μετακυλίουμε την οφειλή στους πολίτες, χωρίς να αναπροσαρμόσουμε στο ελάχιστο την τιμολογιακή μας πολιτική και εφαρμόζοντας κάθε ευνοϊκή διάταξη του νόμου προς όφελος της επιχείρησης και των πολιτών.

Ο ορισμός του δήμου ως τριτεγγυητή δεν είναι “παιδαριώδης”, όπως αφελώς θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Είναι μία προβλεπόμενη ενέργεια, απολύτως σύννομη, που απορρέει από τον νὀμο 4643/2019…

“Ενέργειες γιά νοικοκυρεμένη διαχείριση”

…Η επιχείρηση, το διοικητικό της συμβούλιο, δίνει βαρύτητα και σε άλλες λειτουργίες, ώστε να μειωθεί η κατασπατάληση νερού, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο μιας πιό νοικοκυρεμένης διαχείρισης και, επί πλέον, να εξοικονομήσουμε το αγαθό του νερού αλλά και την ενέργεια και να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτονομία.

Ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

 • Ο έλεγχος του τρεχούμενου νερού στις πλατείες, στις ποτίστρες,
 • Η χρέωση του δήμου Κιλκίς γιά τις καταναλώσεις νερού στα σχολεία και σε άλλες υπηρεσίες, που ποτέ στο παρελθόν δεν πλήρωναν λογαριασμούς νερού
 • Η μείωση και εξάλειψη των νεροκλοπών και των υδρορροών
 • Τα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑΚ
 • Η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να είμαστε σε θέση και να καλύψουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις της επιχείρησης και να μειώσουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις σε ρεύμα
 • Το υδραυλικό έργο στις Μουριές που μας απαλλάσσει από δαπάνη 70.000 ευρώ, την οποία θα πληρώναμε σε άλλη περίπτωση στην ΔΕΗ.
 • Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΚ, που τόσο πολύ λοιδωρήθηκαν, εξασφαλίζουν 700.000 κιλοβατώρες ετησίως στην ΔΕΥΑΚ, ένα μεγάλο, ένα υπολογίσιμο μέγεθος.

“Σε πολύ καλό δρόμο”

Τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη και στις ενεργειακές επενδύσεις της ΔΕΥΑΚ, έχουν μειωθεί οι κιλοβατώρες κατά 18%, έχουν μειωθεί οι κιλοβατώρες στο ρεύμα αντιστοίχως στον δήμο Κιλκίς κατά 20%. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και με την ολοκλήρωση των εμβληματικών έργων θα δούμε να “πέφτουν” τα κόστη στα χωριά μας.

Παράλληλα με τα μεγάλα έργα, που διεκδικεί και επιτυγχάνει με υψηλές εισροές, η ΔΕΥΑΚ έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια λελογισμένης διαχείρισης των οικονομικών της:

 • Έχοντας σημειώσει μεγάλες προόδους στα έσοδά της από τους λογαριασμούς ύδρευσης
 • Εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της προς τρίτους
 • Το χρέος προς τη ΔΕΗ δεν ήταν μία αστοχία, δεν ήταν ένα λάθος, που διέλαθε της προσοχής της. Είναι απότοκο της υγειονομικής, κυρίως όμως της ενεργειακής κρίσης.
 • Το μοναδικό “παράθυρο”, που παρουσιάζεται αυτήν την στιγμή, είναι η ρύθμιση με την ΔΕΗ. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει στις ΔΕΥΑΚ Κατερίνης, Λαγκαδά, Τεμπών, Αγιάς Λάρισας, Σπάρτης και αλλού.
 • Η ΔΕΥΑΚ αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους, γιά να επιτύχει την ενεργειακή της απεξάρτηση και να “ρίξει” το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Προσφάτως έγινε ιδιοπαραγωγός και απέκτησε δική της φωτοβολταϊκή εγκατάσταση από το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, που της δίνει το προνόμιο να εξοικονομεί μέχρι και το 87% της ηλεκτρικής ενέργειας στον βιολογικό καθαρισμό. Ανάλογης μορφής μικροδίκτυα θα εγκατασταθούν στα αντλιοστάσια της Ξηρόβρυσης, του Σεβαστού, και του Σταυροχωρίου και στον βιολογικό καθαρισμό της Νέας Σάντας. Με το υδραυλικό έργο, που ολοκληρώθηκε πέρυσι στις Μουριές, γλιτώνουμε 70.000 ευρώ τον χρόνο που θα τα δίναμε στο ρεύμα.
 • Όλες αυτές οι ενέργειες καθορίζουν ένα πλαίσιο ενεργειακής αυτονομίας.

Ο δήμος Κιλκίς θα στηρίξει την ΔΕΥΑΚ, όπως πρέπει να κάνει, όχι επειδή δεν τα κατάφερε καλά ( ίσα – ίσα τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση διαχειρίσθηκε με σοβαρότητα και καλή οργάνωση τις οικονομικές λειτουργίες), αλλά γιά να ξεπεράσει τον σκόπελο της ενεργειακής κρίσης και να “πάρει τις ανάσες” που χρειάζεται”.

Σε 48 μηνιαίες δόσεις

Στα ανωτέρω στοιχεία αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης, που δήλωσε ὀτι η επιχείρηση εισηγήθηκε δύο τρόπους ρύθμισης του χρέους στην ΔΕΗ, είτε σε 24 δόσεις με προκαταβολή του 30% (“πράγμα αδύνατον”) είτε σε 48 μήνες με τριτεγγυητή τον δήμο (επελέγη).

“Γιατί απουσιάζει ο διευθυντής;”

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Ζώτος επέκρινε την διοίκηση του δήμου γιά την μη παρουσία του διευθυντή της ΔΕΥΑΚ στην συνεδρίαση, “ώστε να δεχθεί τα ερωτήματα των δημοτικών συμβουλων ως ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων. Εξέφρασε, επίσης, την υποψία του, “μήπως η μη παρουσία του εν λόγω αξιωματούχου στην συνεδρίαση είναι εσκεμμένη”. Διερωτήθηκε δε, αν ο δήμος είναι σε θέση να μπει τριτεγγυητής στην ρύθμιση του χρέους της ΔΕΥΑΚ.

“Ποιός έλαβε την απόφαση;”

Με την σειρά του ο Δημήτρης Τσαντάκης έθεσε το ερώτημα, πώς το χρέος της ΔΕΥΑΚ στην ΔΕΗ εκτινάχθηκε επί της σημερινής διοικήσεως του δήμου στα 6.319.000 ευρώ, εκεί που η προηγούμενη το παρέδωσε στις 600.000, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί αν έγινε στάση πληρωμών στην ΔΕΗ, και αν ναι, “γιά πόσο καιρό, ποιός έλαβε την σχετική απόφαση”. Επίσης, “υπό ποίους όρους θα μπορούσε να είναι ο δήμος τριτεγγυητής στην ρύθμιση”.

“Μαύρη τρύπα”

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δημήτρη Αγαθόπουλου, που υποστήριξε την άποψη, ότι “ουσιαστικώς η ΔΕΥΑΚ ζητεί από τον δήμο να της καλύψει μία “μαύρη τρύπα”, η οποία δεν προέκυψε από την οικονομική, την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση, αλλά από το γεγονός ότι εδώ και είκοσι μήνες, από τον Αύγουστο του2021, δεν πλήρωσε στην ΔΕΗ ούτε ένα ευρώ”. Επίσης, ο κ. Αγαθόπουλος

άσκησε κριτική στην ΔΕΥΑΚ γιά δαπάνες της γιά άλλους σκοπούς, εκεί που δεν είχε να πληρώσει το ρεύμα, ενώ έθεσε εν αμφιβόλω την δυνατότητα του δήμου να ανταποκριθεί ως τριτεγγυητής σε ρύθμιση του επίμαχου χρέους.

“Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης”

Τοποθετούμενος επί του θέματος ο Γιάννης Φαχουρίδης μίλησε γιά διάψευση των προσδοκιών, που είχε δημιουργήσει η ΔΕΥΑΚ στο ξεκίνημά της, διερωτήθηκε γιά τις αιτίες που την οδήγησαν σε τόσο μεγάλα “ανοίγματα” και επέκρινε αναφορές των διοικούντων σε κάλυψη του ελλείμματος από την τοποθέτηση νέων υδρομέτρων, λέγοντας “τόσα υδρόμετρα” επί τόσα ευρώ, αυτά είναι μπακαλίστικα”.

“Δημιουργήθηκε”, τόνισε ο κ. Φαχουρίδης, “ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, και εμείς προσπαθούμε να το λύσουμε … με δημιουργική λογιστική”, ενώ απέδωσε την όλη κατάσταση στις “συνέπειες της ιδιωτικοποίησης όλων των δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών,προβλέποντας ότι “στο τέλος τα σπασμένα θα κληθούν να τα πληρώσουν οι πολίτες”

Και κατέληξε λέγοντας ότι η ΔΕΥΑΚ πρέπει να μετατραπεί σε δημοτική υπηρεσία, ενώ ζήτησε από διοικούντες της επιχείρησης και του δήμου, “να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιά την σημερινή κατάσταση”.

“Δεν είναι καιρός να ελεγχθεί;”

Δριμεία κριτική στις διοικλησεις ΔΕΥΑΚ και δήμου Κιλκίς άσκησε ο Θόδωρος Βαφειάδης:

Κρούσαμε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο γιά το υπέρογκο χρέος αλλά και γιά διάφορα άλλα θέματα της ΔΕΥΑΚ, και οι ιθύνοντες “κώφευαν” ή έκαναν ότι δεν ακούν.

“Η υπό τον κ. Κυριακίδη διοίκηση”, είπε ο κ. Βαφειάδης, “δείχνει να μην διδάσκεται από τις αστοχίες της και επιμένει να ακολουθεί την ίδια πορεία. Δυστυχώς πράττει τα ίδια, που έπρατταν όλες οι προηγούμενες, “φορτώνοντας” με δυσβάστακτα βάρη τους πολίτες.

Αναφέρονται σε μείωση των εσόδων λόγω μειώσεως του πληθυσμού, και δεν κάνουν τίποτε γιά να τα αυξήσουν.

Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή, επί τέλους,να ελεγχθεί η ΔΕΥΑΚ και οικονομικώς και καταστατικως με απόφαση δημοτικού συμβουλίου;”.

“Δεν νοείται δήμος χωρίς ΔΕΥΑΚ”

Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεμιστοκλής Ανθρακίδης εξέφρασε την υποστήριξή του στην ΔΕΥΑΚ, αποδίδοντας το πρόβλημα κυρίως στην ενεργειακή κρίση, “με την δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους”, και λέγοντας ότι ουδείς φορέας ή υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο μπορεί να αποφύγει τις σοβαρές συνέπειες.

“Δεν νοείται δήμος Κιλκις χωρίς ΔΕΥΑΚ”, τόνισε ο κ. Ανθρακίδης, “και το να μπει ο δήμος τριτεγγυητής στην ρύθμιση του χρέους της ΔΕΥΑΚ στην ΔΕΗ με τις προτεινόμενες 48 μηνιαίες δόσεις είναι υπό τα σημερινά δεδομένα η μόνη ενδεικνυόμενη λύση”.

“ Τι “λογική” είναι αυτή;”

Στο ίδιο “μήκος κύματος” και ο Αλέκος Σημαιοφορίδης: “Το τι γίνεται στην ΔΕΥΑΚ είναι θέμα των διοικούντων της, και εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη σε σχέση με το τι μπορούμε να κάνουμε, γιά να την στηρίξουμε.

Τι “λογική” είναι αυτή από τους συναδέλφους της μειοψηφίας, μία δημοτική επιχείρηση να μην στηρίζεται από τον δήμο, ώστε το αγαθό του νερού να παραμένει φθηνό γιά όλους;”.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφίαν

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφίαν.

Υπερψήφισαν οι παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ενώ καταψήφισαν Δ. Τσαντάκης, Δ. Αγαθόπουλος, Ι. Φαχουρίδης, Ε. Αναστασιάδου Ι. Σεϊτανιώτης, Θ. Βαφειάδης και Ά. Νικολαΐδου και δήλωσαν “παρών” οοι Κ. Ζώτος, Ν. Αμοιρίδης, Χ. Απατσίδης και Π. Μοσχοτόγλου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη – ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στο Κιλκίς

Προβληματισμοί

Απόγευμα ενός Σαββάτου, προτελευταία αγωνιστική ημέρα κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς. Η ουραγός της κατάταξης αντιμετωπίζει […]