Στη διάσκεψη προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γιώργος Γεωργαντάς
Τους βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους πρέπει να δομηθεί η ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, στο πλαίσιο της μελλοντικής διεύρυνσης, των κοινωνικών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών προκλήσεων και της κλιματικής αλλαγής, ανέπτυξε στην ομιλία του στη διάσκεψη προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα στην Ισπανία (21-23 Απριλίου), ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Γεωργαντάς, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Ο κ. Γεωργαντάς εστίασε κυρίως σε τέσσερις άξονες, που η Ε.Ε. χρειάζεται να κινηθεί, ώστε να υπάρχει ισόρροπη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη -παράλληλα όμως και ενδυνάμωσή της- για όλα τα κράτη-μέλη. Στοιχεία, που χαρακτήρισε και ως απαραίτητα, προκειμένου, όπως είπε, να αποτραπεί και η «άνθηση του λαϊκισμού», που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως ανέφερε ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, αυτοί οι άξονες είναι:
Οι νέοι Δημοσιονομικοί Κανόνες, οι οποίοι δείχνουν, ότι θα έχουν τη δυνατότητα ουσιαστικής ενίσχυσης της Ένωσης, τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά (π.χ. δείκτης χρεών σε σταθερά πτωτική πορεία), αφού φαίνεται να διαθέτουν ορισμένα ισχυρά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους ισχύοντες. Τόνισε, όμως, στη συνέχεια: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι τόσο δραστική, ώστε να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη οικονομική δραστηριότητα και να μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών».
Η «Πράσινη Μετάβαση», η οποία σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. δίνει έμφαση στο γεγονός, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους -παράλληλα με μεγάλες επενδύσεις- και να στραφούν από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παράλληλα, όμως, επισήμανε και τη λανθασμένη πολιτική επιλογή, που υπαγορεύθηκε αμέσως μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία βασίστηκε δυσανάλογα στη μείωση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις, με συνέπεια να έχει αφήσει έναν ακόμη ορατό αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η «άνθηση του λαϊκισμού», που έχει προκληθεί από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, «καλλιέργησε» τις συνθήκες άνθησης του λαϊκισμού. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Γεωργαντάς, «οι νέοι κανόνες αποτελούν στοιχείο δημοκρατίας και λογοδοσίας της διαχείρισης δημοσίων πόρων. Έτσι προσφέρουν προστασία από ανεφάρμοστες και επικίνδυνες οικονομικές πολιτικές, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι λαϊκίστικες πολιτικές».
Η Ελλάδα και ο Τομέας Άμυνας, Ο Β’ αντιπρόεδρος ήταν ξεκάθαρος, ότι από την πλευρά της χώρας μας ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του δημοσιονομικού-μεταρρυθμιστικού πλάνου θα γίνει με τέτοιον τρόπο που θα υπηρετεί αποτελεσματικά τους αλληλένδετους και συμπληρωματικούς στόχους της διασφάλισης βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και ισχυρής (διατηρήσιμης) αυτό-τροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε, ότι και η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει πολύ σημαντικά ποσά για την ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο που διανύουμε, της μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Στον επίλογο του ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, χαιρέτησε την πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του 2024, αναφέροντας στίχους από τον μεγάλο Ισπανό συγγραφέα, Μιγκέλ ντε Θερβάντες: «Η ελευθερία, Σάντσο, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα, που έχουν δώσει οι ουρανοί στην ανθρωπότητα. Οι θησαυροί, που περιέχει η γη και κρύβει η θάλασσα δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτήν».
Νωρίτερα, ο κ.Γεωργαντάς είχε συναντηθεί με εκπροσώπους των Κοινοβουλίων του Νότου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα), όπου τέθηκε επί τάπητος η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στα νότια σύνορα της Ε.Ε., με κύρια αιτία την κατακόρυφη αύξηση ροών από Συρία και Λίβανο. Εξετάστηκαν οι πιθανές κοινές ενέργειες, ενώ στη συνάντηση των «6» συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas.
Κατά την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης, που είχε ως θέμα «την Στρατηγική Αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπη με τις νέες προκλήσεις σε περιόδους κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και τεχνητής νοημοσύνης όσον αφορά στην εξωτερική και αμυντική πολιτική: η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», χαιρετισμό απεύθυνε ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος ΣΤ’.
Τη φετινή Διάσκεψη, της οποίας τις εργασίες άνοιξε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ συμμετέχουν οι επικεφαλής των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε αλλά και παρατηρητές εκπρόσωποι άλλων χωρών όπως ο Καναδάς, η Γεωργία και η Αρμενία θα ασχοληθεί με τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ απέναντι στις νέες προκλήσεις για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνητής νοημοσύνης .
Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργαντάς παρεβρέθηκε στην κοινή συνάντηση των Προέδρων/Αντιπροέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών του Νότου (Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μάλτας) με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Η συνάντηση η οποία πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας της προέδρου της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου Αννίτας Δημητρίου συζητήθηκε η πιθανότητα ανάληψης κοινών δράσεων επί του θέματος.
Να σημειωθεί, ότι στις τριήμερες εργασίες στη Μαγιόρκα συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γιώργος Μυλωνάκης.