Σθεναρή αντίθεση σε φωτοβολταϊκά σε δημόσιες κοινόχρηστες εκτάσεις (Βίντεο)
Με κοινό παρανομαστή να ζητήσουν αλλαγές στους όρους με τους οποίους δίδεται έγκριση για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, προτείνοντας μάλιστα να εξαιρεθούν οι κοινόχρηστες εκτάσεις του δημοσίου, κατέληξε η σημερινή κοινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ομάδας Παρέμβασης Κιλκίς (ΟΠΑΚ) στο περιφερειακό μέγαρο με την συμμετοχή τω εκπροσώπων των βουλευτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου, αγροτών και κτηνοτρόφων.
Την κυρίαρχη αυτή θέση, η οποία επηρεάζει κυρίως τις εκτάσεις οι οποίες έχουν τον χαρακτήρα βοσκοτόπων και ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας εισοδημάτων από παραγωγούς, μαζί με ορισμένες ακόμη ,που πρακτικά εντείνουν το θέμα της έτσι κι αλλιώς υψηλής ζήτησης εκτάσεων στην ενότητα του Κιλκίς για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ιδιώτες επενδυτές, θα περιληφθούν σε κοινό κείμενο.
Το οποίο, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης θα αποσταλεί στα αρμόδια κυβερνητικά και λοιπά πολιτικά όργανα αντικατοπτρίζοντας την κοινή θέση όσων συμμετείχαν στην συνδιάσκεψη “για υποστήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις από τους ισχύοντες”.
Και τούτο διότι οι επιπτώσεις στην αγροτική, κτηνοτροφική αλλά και οικολογική κατάσταση θα είναι σημαντικά επιβαρυντική.
Στην κοινή σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς φορέων πλήν του κ. Βεργίδη συμμετείχε και ο δήμαρχος του Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, εκπρόσωποι των βουλευτών κκ Γεωργίου Φραγγίδη και Ειρήνης Αγαθοπούλου, εκπρόσωποι της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής οι κκ Αλέκος Σημαιοφορίδης και Θωμάς Καρυπίδης και σχετικά υπηρεσιακά στελέχη της περιφερειακής διοίκησης Κιλκίς, με δεδομένη την συναίνεση όσων απουσίαζαν.
Αυτό που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί, είναι ότι από την συνδιάσκεψη προέκυψε και μία κοινή θέση με πολιτικά χαρακτηριστικά, “για την αναγκαιότητα ουσιαστικότερο λόγου στους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών για τέτοιου είδους θέματα σε από τον αμιγώς γνωμοδοτικό, ο οποίος ισχύει σήμερα”.