Αθλητισμός

Το τρίπτυχο γιά θετική προοπτική

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την προ διετίας ενκύψασα υγειονομική, επηρέασαν όλους τους χώρους του αθλητισμού, του οικοδομήματος του καλαθοσφαίρου μη εξαιρουμένου.

Οι επιπτώσεις σ’ αυτό ειναι εμφανείς ιδίως στα εθνικά πρωταθλήματα, με την σύνθεσή τους να παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν αρκετοί σύλλογοι, σε βαθμό που να σκεπτονται σοβαρώς την μη συμμετοχή των ομάδων τους.

Σ’ αυτήν την κάθε άλλο παρά ευμενή συγκυρίαείναι τουλάχιστον θετικό και παρήγηρο το ότι ο νομός Κιλκίς ανέκτησε την θέση του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών, με την προαγωγή μιάς ομάδας του στην γ΄, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν, με έμφαση στο υπόβαθρο ή “φυτώριο”, και οι οκτώ σύλλογοί του.

Επί πλέον, στα κλειστά γυμναστήρια – έδρες τους είτε εκτελέσθηκαν είτε βαίνουν προς ολοκλήρωσιν έργα βελτίωσης και αναβάθμισης εγκαταστάσεων, που σημαίνει περιορισμό μεγέθους δυσκολιών γιά όλους τους συλλόγους.

Από εκεί και πέρα το θέμα είναι η εκ μέρους των αναζήτηση οικονομικών στηριγμάτων, που, με δεδομένο και τον νέο “κρίκο” στην “αλυσίδα” των κρίσεων, αυτόν της ενεργειακής, που εκτινάσσει το κόστος ζωής σε όλους τους τομείς, θα τους επιτρέψουν να συνεχ.ισουν να παράγουν έργο και να παραμένουν ενεργοί και σε πλήρη λειτουργία, πάντοτε, φυσικά, με την ανάλογη προσαρμογή στις προκύπτουσες απαιτήσεις, αναλόγως δηλαδή προς τις όποιες δυνατότητες. Που σημαίνει όχι επιλογή αντικειμενικών σκοπών υπεράνω αυτών.

Πρόκειται γιά ένα “δρόμο”, η επιλογή του οποίου από όλα τα καλαθοσφαιρικά σωματεία του νομούαποτελεί “μονόδρομο” γιά την επιβίωσή τους.

Την ομαλή κίνηση σ’ αυτόν τον “δρόμο”εξασφαλίζουν τρία διαχρονικώς αποτελεσματικά “συν”: Συνεργασία, συσπείρωση, συστράτευση.

Συνεργασία, συσπείρωση και συστράτευση γιά την εκ των ένδον ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, με μετεγγραφές παικτών αναλόγως προς τις δυνατότητες και επιδιώξεις της κάθε ομάδας.

Συνεργασία, συσπείρωση και συστράτευση σε ό, τι αφορά σε λειτουργικές και αγωνιστικές δραστηριότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα, με μόνιμο κοινό αντικειμενικό σκοπό την ύπαρξη ενός υγιούς και ισχυρού καλαθοσφαιρικου “φυτωρίου” στον νομό.

Συνεργασία, συστράτευση και συσπείρωση στον αγωνιστικό τομέα, με πάγια επιδίωξη την υποστήριξη της μιάς ομάδας από όλες τις άλλες, είτε αυτής που κάνει πρωταθλητισμό είτε αυτής που “παλεύει” γιά να “σωθεί” είτε αυτής που “κυνηγά” την άνετη παραμονή.

Συνεργασία, συσπείρωση και συστράτευση σε διοικητικό επίπεδο, όποτε προκύπτει θέμα προσφυγής συλλόγου στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα του αθλήματος είτε γιά αδικία εις βάρος της ομάδας του είτε γιά παράβαση κανονισμού η οποία τον ζημιώνει. Διότι, κάθε άδικη και επιζήμια απόφαση γιά μία ομάδα έχει επιπτώσεις όχι μόνο σ’ αυτήν, αλλά και στο “οικοδόμημα” στο οποίο ανήκει, εν προκειμένω στο κιλκισιώτικο καλαθόσφαιρο.

Συνεργασία, συσπείρωση και συστράτευση και σε ό, τι αφορά στην προβολή του αθλήματος, μέσω δραστηριοτήτων των συλλόγων, άρα και στην περαιτέρω διεύρυνση του κύκλου υποστηρικτών του. Και όσο μεγαλύτερο το φίλαθλο καλαθοσφαιρικό κοινό στον νομό, τόσο εντονώτερη και κάθε πίεση στα όποια κέντρα αποφάσεων γιά το όποιο θέμα, είτε υλικοτεχνικής υποδομής είτε αγωνιστικού ή θεσμικού χαρακτήρα.

Συνεργασία, συσπείρωση και συστράτευση σε όλα αυτά, αφού μόνον έτσι μπορεί κάποια στιγμή να καταστεί εφικτός ο αντικειμενικός σκοπός της διεύρυνσης της εκπροσώπησης του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου στον χώρο των εθνικών κατηγοριών, κάτι που θα το καταστήσει περισσότερο ελκυστικό γιά επενδυτική δραστηριότητα σ’ αυτό.

Τέλος, συνεργασία, συσπείρωση και συστράτευση στην κατεύθυνση της σφυρηλάτησης πλαισίου κανόνων λειτουργίας του αθλήματος σε τοπικό επίπεδο, το οποίο να εξασφαλίζει επί μονίμου βάσεως υγιείς σχέσεις ανάμεσα σε όλα τα σωματεία και τους υποστηρικτές τους, με κοινό παρονομαστή την έμπρακτη αλληλεγγύη, όποτε αυτή χρειάζεται, σε οποιονδήποτε τομέα (π.χ. ενίσχυση εμψύχου δυναμικού, ηθική υποστήριξη, υποστήριξη δικαίου αιτήματος κλπ).

Όπως αναφέρεται στην αρχή του σημειώματος, όλα αυτά συνιστούν ένα “ισχυρό όπλο” στην “μάχη”απέναντι στον κυριότερο αυτήν την στιγμή “εχθρό” του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου (και, φυσικά, όχι μόνον αυτού), που είναι η εξαιρετικώς δυσμενής οικονομική συγκυρία, την οποία καθιστούν δυσμενέστερη η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση. Από την οικονομία ξεκινούν τα πάντα, και από αυτήν εξαρτάται η πορεία των πάντων.
Και ακριβώς επειδή από αυτήν εξαρτάται και η περαιτέρω πορεία του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου, είναι οι εξ αυτής επιβαλλόμενες κατάλληλες επιλογές και κινήσεις η προτεραιότητα, στην οποία είναι αναγκασμένα να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση τα καλαθοσφαιρικά σωματεία του νομού.

Διότι, όσα ορθά, λογικά και εφικτά πράγματα και αν θελήσουν να προωθήσουν σε όλους τους άλλους τομείς λειτουργίας, η υλοποίηση θα συναντά από δυσκολίες μέχρι “εμπόδια”, αρκετές φορές από αξεπέραστες μέχρι ανυπέρβλητα, αν δεν υπάρξει αυτή η έμφαση στην ανωτέρω προτεραιότητα.

Δεδομένου δε του μικρού αριθμού καλαθοσφαιρικών σωματείων στον νομό, θα ήταν οδυνηρή “πολυτέλεια” γιά το άθλημα σ’ αυτόν, το καθένα από αυτά να δρα από μόνο του και κατά το δοκούν.

Με άλλα λόγια, το κιλκισιώτικο καλαθόσφαιρο δεν θα έχει καμμία δυναμική και προοπτική, αν σ’ αυτό υπερισχύσουν “φυγοκεντρες” δυνάμεις, που πάντα αποδυναμώνουν κάθε χώρο, ιδίως σε καιρούς οικονομικώς ου μενετούς.

Και το “αντίδοτο”στην περίπτωση είναι ένα: Το τρίπτυχο “συνεργασία, συσπείρωση και συστράτευση”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αντάξιος… του ονοματεπωνύμου!

Από τις πιό συγκινητικές στιγμές στην εκδήλωση ονοματοθεσίας της κεντρικής οδού στον οικισμό της Πηγής (Ισβόρου) σε οδό Ανθυποσμηναγού Στέφανου […]