Πολιτική

Στέφανος Μάλγαρης: Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση γιά κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η μεγάλη ανάπτυξη των φωτοβολταικών σταθμών (ΑΠΕ) καθώς και της εκμίσθωσης πολλών χιλιάδων στρεμμάτων από ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, με σκοπό την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων σε διάφορες περιοχές του νομού μας, προκαλώντας την όξυνση του τεράστιου προβλήματος διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων στους αγροτικούς δρόμους, αλλά και η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς (οι περισσότεροι δρόμοι έχουν πλάτος δυόμισυ – τριών μέτρων).

Οι εταιρίες, μάλιστα, εκμισθώνουν τα αγροτεμάχια και κατασκευάζουν περίφραξη στα όριά τους, διότι αυτό τους υποχρεώνει ο νόμος περί εκτός σχεδίου δομήσεως, με αποτέλεσμα τα τυχόν εκμισθωμένα αγροτεμάχια, που χωρίζονται από τον δρόμο με την κατασκευή της περίφραξης, να μην επιτρέπουν την διέλευση αγροτικών μηχανημάτων!

Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει όλους τους αγρότες, που καλλιεργούν σε περιοχές, όπου έχουν δοθεί αγροτεμάχια γιά την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων (παραμονεύει ο κίνδυνος να εγκλωβισθούν αγροτεμάχια και να μη μπορούν να καλλιεργηθούν).

Μπορούμε, λοιπόν, να προλάβουμε το πρόβλημα, τώρα που είναι η αρχή, δίχως κόστος.

Χρειάζεται αμέσως σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία οφείλει να προβλέπει, ότι οι αγροτικοί δρόμοι, σε περίπτωση περιφράξεων, θα έχουν ελάχιστο πλάτος οκτώ μέτρων ( υπήρχε σχετική διάταξη με το διάταγμα εκτός σχεδίου του 1978 που καταργήθηκε το 1985 ).

Η παραπάνω διάταξη δεν θα επηρεάσει την κατασκευή των φωτοβολταικών πάρκων, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων όπου η έκταση είναι οριακά για την κατασκευή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]