Γενικά

Στέφανος Παραστατίδης: “Τι έχει συμβεί στην Ιταλία;”

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης

Όπως διαπιστώνετε από το screenshot, η περιοχή της Λομβαρδίας έχει 9.820 κρούσματα από το σύνολο των 14.955 κρουσμάτων στην Ιταλία. Οι θάνατοι είναι 890 στη Λομβαρδία από τους 1266 συνολικά.

Το πρώτο που έχει συμβεί είναι η καθυστέρηση στην διάγνωση των πρώτων περιστατικών. Στις 20/2, ο 38χρονος που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Λομβαρδίας με πνευμονία βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Το επόμενο 24ωρο βρέθηκαν 36 κρούσματα, τα περισσότερα ασύνδετα με τον ασθενή 0, άρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πλέγμα φορέων.

Το δεύτερο είναι η υπερσυγκέντρωση σε μία περιοχή στην Ιταλία, σε συνδυασμό με την αργοπορία να παρθούν άμεσα αυστηρά μέτρα που θα μείωναν την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Η Λομβαρδία μετρούσε 60 από τα 100 κρούσματα στη χώρα.

Το τρίτο που συνδέεται με την αυξημένη θνητότητα, έχει να κάνει με την ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Στη Λομβαρδία, η συνολική χωρητικότητα της μονάδας εντατικής θεραπείας ήταν περίπου 720 κλίνες (2,9% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών σε συνολικά 74 νοσοκομεία).

Aυτές οι ΜΕΘ έχουν κατά κανόνα 85% έως 90% πληρότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Η απόφαση ήταν να ορίσουν 15 νοσοκομεία υποδοχής. Διατέθηκαν άλλες 200 μονάδες κλινικής σε δέκα επόμενες ημέρες. Συνολικά, κατά τις πρώτες 18 ημέρες, το δίκτυο δημιούργησε 482 κρεβάτια ΜΕΘ.

Οι μελέτες προετοιμασίας (γραμμικό και εκθετικό μοντέλο) έπεσαν έξω. Το ποσοστό των εισαγωγών στη ΜΕΘ αντιπροσωπεύει το 12% των συνολικών θετικών περιπτώσεων και το 16% όλων των νοσηλευόμενων ασθενών. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από αυτό που αναφέρθηκε από την Κίνα, όπου μόνο το 5% των ασθενών που έδειξαν θετικό αποτέλεσμα για το COVID-19 απαιτούσαν την εισαγωγή στην ΜΕΘ.

Το σύστημα υγείας κράσαρε, άνθρωποι πέθαναν επειδή δεν υπήρχαν κρεβάτια ή αναπνευστήρες, μπήκαν ηλικιακά κριτήρια επιλογής για το ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι θα ζήσουν.

Αυτό που συνέβη στη Λομβαρδία είναι συγκλονιστικό. Έβλεπα πριν λίγο βίντεο από κατοίκους πόλεων που είχαν βγει στα μπαλκόνια τους να τραγουδούν συγχρονισμένα, ενώνοντας τις φωνές τους απέναντι σε μία ανθρώπινη καταστροφή. Το δέος σε διαπερνά, οι φωνές έρχονται κοντά, τόσο κοντά σου.

*Πηγές στα σχόλια

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]