Πολιτική

Σ.Παραστατίδης: “Τέστ- κρούσματα που βρίσκεται σήμερα η χώρα”

Στον 1η & 2η στήλη του επισυναπτόμενου πίνακα βλέπετε τον συνολικό αριθμό τεστ (1.780.234) και κρουσμάτων (34.299) μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

Στην 3η & 4η στήλη βλέπετε τα τεστ και κρούσματα ανά ημέρα ενώ στην 5η στήλη βλέπετε τον λόγο κρούσματα/τεστ, δηλαδή την θετικότητα (πόσα κρούσματα βγαίνουν θετικά σε σχέση με τα τεστ).

Όπως διαπιστώνετε, τα τεστ σε απόλυτο αριθμό διπλασιάζονται από τις 13/10 και γίνονται περίπου 20.000 έναντι των κατ’ εκτίμηση 10.000 των προηγούμενων ημερών. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ο λόγος κρούσματα/τεστ, ο οποίος έχει σταθερά ανοδική πορεία και φτάνει σήμερα το 6,38%.

Αυτός είναι ένας δείκτης που υπερβαίνει το απλοϊκό συμπέρασμα ότι περισσότερα τεστ = περισσότερα κρούσματα, χωρίς επιδείνωση της πανδημίας. Η αύξηση της θετικότητας συνεπάγεται αύξηση της διασποράς στην κοινότητα (Houston, we have a problem).

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που μπορείτε να δείτε στον κάτω πίνακα, σε 2 ενδεικτικές ημερομηνίες, την σημερινή (28/10) και αυτή στις 14/10.

Όπως διαπιστώνετε, στο Βέλγιο, την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία, περίπου 1 στα 4 τεστ βγαίνει θετικό για τον ιό, ενώ οι Ιταλοί και οι Γάλλοι είναι αντίστοιχα στο 12,61% και 11,01%. Τα εύσημα για χρηστή διαχείριση της πανδημίας ανήκουν στη Δανία με θετικότητα μόλις 1,63%.

Εντυπωσιάζει αρνητικά η πορεία του Βελγίου (χώρας ανάλογου πληθυσμού με Ελλάδα), με 13.571 κρούσματα σήμερα και 46.910 τεστ, με λόγο κρούσματα/τεστ 28,93%!

Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η Γαλλία επενδύει σε μαζικά τεστ, κάνοντας σήμερα 243.066 τεστ, τα οποία μάλιστα γίνονται δωρεάν στον πληθυσμό (υπάρχει όριο μέχρι 10 φορές ανά άτομο).

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε τεστ και στο 2ο κύμα του ιού μεταξύ των 15 δυτικοευρωπαϊκών χωρών, με καλύτερη κατάταξη τις τελευταίες 15 ημέρες που διπλασίασε τον αριθμό των τεστ.

Ο λόγος κρούσματα/τεστ δείχνει ότι είμαστε σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καλύτερα μάλιστα και από τις 14/10, δηλαδή είμαστε περισσότερες από 2 εβδομάδες πίσω στην εξάπλωση του ιού (με βάση τη θετικότητα η ”σχετική” εκτίμηση).

Ο τρόπος που εξαπλώνεται ο ιός γεωγραφικά, δείχνει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί το σχέδιο με τις ζώνες lock-down, διότι φαίνεται ότι έχουμε οριζόντια κατανομή των κρουσμάτων, με περισσότερους από 20 νομούς να έχουν ήδη πρόβλημα, άρα χρειάζονται οριζόντια μέτρα.

Όσο πιο γρήγορα πάρουμε τα μέτρα, τόσο το καλύτερο για την χώρα, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχουμε ελάχιστες δυνατότητες ιχνηλάτησης και φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση.

*Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι αδύνατο να είμαστε απολύτως ασφαλείς με τα ατομικά μέτρα που λαμβάνουμε, όσο συνεπείς κι αν είμαστε ως προς την τήρησή τους. Κάθε επιπρόσθετο ατομικό μέτρο αυξάνει απλώς τις πιθανότητες ασφάλειας, σε έναν ιό με απίστευτα υψηλή μεταδοτικότητα. Άρα, ας έχουμε κατά νου, πέραν των βασικών κανόνων που αφορούν στη χρήση μάσκας, τήρησης αποστάσεων και αντισηψίας κάποιες ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες:

1)ΟΧΙ δημόσιες τουαλέτες, ΟΧΙ ασανσέρ, ΟΧΙ ταξίδι με παρέα περισσοτέρων των 2 σε αυτοκίνητο και πάντα ανοιχτά παράθυρα.

2)Επιλέξτε εξωτερικούς χώρους για τις συναντήσεις σας ή την διασκέδασή σας.

3)Προσπαθήστε να αερίζετε τον χώρο εργασίας σας, δημιουργώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεύμα.

4) Προσπαθήστε να μειώσετε στο ελάχιστο τον χρόνο παραμονής σε κλειστούς μη ασφαλείς χώρους.

Μπαίνουμε σε μία δίνη, της οποίας όμοια δεν έχουμε βιώσει, δεν θα μετρήσουμε νίκες αλλά όσο το δυνατόν λιγότερους θανάτους ας προσπαθήσουμε ξανά όλοι μαζί, ο ένας για τον άλλο -αυτός είναι ο τρόπος, ο μόνος τρόπος.

*Γραμματέας οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα