Πολιτική

Στέφανος Παραστατίδης: *Πανδημία

Στον παραπάνω πίνακα παραθέτω τους θανάτους/εκ σε παγκόσμια κλίμακα το μήνα Δεκέμβριο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην θλιβερή 9η θέση μεταξύ 202 χωρών.

Παρότι σε πολύ ευνοϊκότερη θέση, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους:

– Η Ολλανδία ανακοίνωσε lockdown έως τις 14/01, η Γαλλία ακύρωσε τις χριστουγεννιάτικές της εκδηλώσεις, με περιορισμούς συγκεντρώσεων σε οικίες, όχι όρθιους σε εστίαση, τηλεργασία και μάσκες παντού.

– Στην Ιρλανδία έχουμε ακύρωση εκδηλώσεων, κλείσιμο εστίασης στις 20:00, στο 50% η πληρότητα σε χώρους θεαμάτων.

– Στη Δανία ανακοίνωσαν ακύρωση εκδηλώσεων, κλείσιμο εστίασης στις 23:00, κλείσιμο θεάτρων/σινεμά/μουσείων, μάσκες παντού.

– Στη Γερμανία έχουμε καραντίνα σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, αγώνες χωρίς θεατές, κλειστά μπαρ/κλαμπ κ περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.

– Αντίστοιχα κλειστά τα μπαρ και στην Ιταλία, ενώ στην Ισπανία έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 01:00 (Καταλονία).

– Στη Φινλανδία κλείσιμο των μπαρ στις 21:00 και των εστιατορίων στις 18:00, ενώ στο Βέλγιο κλειστά τα θέατρα/σινεμά και εστίαση ως τις 23:00 και σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

– Στην Πορτογαλία κλειστά μπαρ/κλαμπ, όριο 10 ατόμων σε συγκεντρώσεις και τηλεργασία.

– Στην Αυστρία (όπως και στην Τσεχία) η εστίαση έως τις 22:00, ενώ η είσοδος στη χώρα γίνεται με μοριακό τεστ & πιστοποιητικό Γ δόσης.

Το πρώτο εύκολο συμπέρασμα είναι η λανθασμένη στρατηγική της Ελλάδας να λάβει έγκαιρα μέτρα, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται ήδη στα όριά του. Τα δεδομένα επιβάλλουν λήψη μέτρων χθες, ενώ η οποιαδήποτε παλινδρόμηση δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση και βεβαίως βγάζει εκτός πλάνου τον σχεδιασμό των ιδιοκτητών για τις γιορτές σε εστίαση/διασκέδαση/εμπόριο κτλ.

Στον πίνακα μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τον λόγο θανάτων/κρουσμάτων (CFR) της τελευταίας εβδομάδας σε Ε.Ε. αλλά και σε επιλεγμένες χώρες ανά τον κόσμο. Το πρόβλημα για τη χώρα μας είναι ότι ο συγκεκριμένος δείκτης είναι σταθερά υψηλός, κάτι που πρακτικά σημαίνει δυσλειτουργία του Ε.Σ.Υ.. Οι εργαζόμενοι δίνουν μία τιτάνια αλλά άνιση μάχη διότι λείπουν τα στοιχειώδη εφόδια. Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη μελέτη προς απόδειξη αυτού -τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

 

Στον πίνακα παραθέτω ποσοστό εμβολιασμού. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ αυτό που μάς στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές είναι το χαμηλό μας ποσοστό (86,1%) στους >60 ετών. Ενδεικτικά, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν εμβολιάσει το 100% σε αυτή την κατηγορία και αυτό χωρίς καμία επιβολή. Και εδώ η Ελλάδα δεν τα έχει καταφέρει.

Στον πίνακα παραθέτω το ποσοστό εμβολιασμού κατά περιφερειακή ενότητα. Είναι κάτι στο οποίο έχω επιμείνει και στο παρελθόν διότι γίνεται οφθαλμοφανής η γεωγραφική ανισότητα στον υγειονομικό τομέα. Στη Μύκονο έχουμε το υψηλότερο 85,8% ενώ στην Ευρυτανία το χαμηλότερο 41,1%. Οι αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες και αποδεικνύουν πως η Ελλάδα στο πεδίο των παροχών υγείας έχει χωρίσει τους πολίτες σε τουλάχιστον 2 κατηγορίες. Πολύ σοβαρό, ενδεικτικό και για τη δημοκρατία μας.

Στον πίνακα και τον μοναδικό που δεν αφορά τη χώρα μας, παραθέτω τα κρούσματα και τις νοσηλείες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Είναι φανερό πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει πολύ λιγότερες νοσηλείες σε αντιστοιχία με τα προηγούμενα κύματα. Η πολύ υψηλή μεταδοτικότητα σε συνδυασμό με την ήπια νόσηση θα μπορούσε να είναι ένα καλό σενάριο τέλους της πανδημίας. Βέβαια, πραγματικά καλό σενάριο δεν υπάρχει, το κόστος είναι και θα είναι εδώ το επόμενο διάστημα και θα μετριέται σε ζωές.

*Το καλοκαίρι που μας πέρασε, θυμάμαι ατελείωτες βραδινές συζητήσεις στην πλατεία του Κιλκίς με παρέες ανεμβολίαστων φίλων μου. Τότε, επέμενα με ένταση και επιχειρήματα για τη σημασία της προστασίας των ζωών μας. Όταν κάποιοι με συμβούλευαν να μη γίνομαι δυσάρεστος (τι το θες τώρα, τους στενοχωρείς κ δεν θα σε ψηφίσουν στο τέλος), τους έλεγα ότι αυτό που με νοιάζει είναι να ξανασυζητάμε το επόμενο καλοκαίρι και να διαφωνούμε όσο θέλουμε αλλά να είμαστε οι ίδιοι -ούτε ένας λιγότερος.

Σήμερα είμαστε ήδη λιγότεροι. Και κοιτάζοντας το ποσοστό εμβολιασμού στο νομό μου να δεσπόζει στην 3η θέση από το τέλος και τη στήλη θανόντων στην εφημερίδα “Μαχητής του Κιλκίς” να φαντάζει ατελείωτη, θέλω να κάνω μία μεγάλη παράκληση:

Εμβολιαστείτε. Είναι άδικο να χαθούν κι άλλες ζωές. Όχι στο Κιλκίς. Παντού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα