Πολιτική

Σ.Παραστατίδης: Ο Φασισμός «θεραπεύεται» με γνώση και αυτοκριτική

Aν βγάλουμε τα κομματικά μας «γυαλιά» και παρακολουθήσουμε τον καβγά, που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τον Φασισμό, θα καταλάβουμε πόσο θιγμένος νιώθει ένας δημοκράτης πολίτης γιά όσα συμβαίνουν γύρω του.

Μία μόλις ημέρα μετά το κοινό «μέτωπο» όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και την περιφανή νίκη της Δημοκρατίας μας έναντι του Φασισμού, μετράμε ο ένας τον άλλο με το … φασιστόμετρο! Είναι ως να μν θέλουμε να πιστωθούμε κάτι καλό, ως να μην θέλουμε να τα καταφέρουμε, ως να μην θέλουμε να χαρούμε. Λες και είμαστε … καταραμένοι ως χώρα -δεν είμαστε.

Αν βάλουμε τα κομματικά μας «γυαλιά», εγώ δηλαδή, που τα φορώ και θεσμικά, διαπιστώνω ότι κατά τη δεκαετή κρίση που θέριεψε ο Φασισμός, το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, δεν χρησιμοποίησε τα βασικά «εργαλεία» του Φασισμού για κομματικό όφελος. Δεν ήμασταν ούτε στην «πάνω» ούτε στην «κάτω πλατεία», ήμασταν… «εκτός πλατείας», προσπαθώντας, υπό αντίξοες συνθήκες, να κρατήσουμε «όρθια» την χώρα.

Ήταν, τότε, 160 βουλευτές έναντι όλων, αυτοί που ένιωσαν τον φόβο, την οργή, το μίσος, την βία, κάτι που βλέπω ακόμη στα μάτια τους, όσων τουλάχιστον παρέμειναν μακριά από τον κυνισμό της εξουσίας.
Ενώ, λοιπόν, εγώ υπερασπίζομαι το κόμμα μου για τα πεπραγμένα του, ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν, δείχνοντας ο ένας τον άλλο!

Διότι, αν δουν τα δικά τους πεπραγμένα, περιλαμβάνουν κρεμάλες, πληροφορίες γιά σημεία όπου βρίσκονται βουλευτές να τους ξυλοκοπήσουν, συνδιαλλαγές, μυστικές συνομιλίες, πλατείες με μοναδικό κίνητρο την κατάληψη της εξουσίας. Περιλαμβάνουν αυτά ακριβώς, που «τρέφουν» τον Φασισμό: Στοχοποίηση & διχασμό. Γιά να λέμε τα σύκα – σύκα και την σκάφη – σκάφη.

Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έχουν τόση κομματική ζέση, που παύουν να υπερασπίζονται ακόμη και την ίδια την Δημοκρατία, δείχνοντας, ως άλλοθι, τον αντίπαλο.

Δεν πιστεύω, ότι ο Φασισμός αντιμετωπίζεται με την λήθη, ούτε καλύπτοντας όσα έγιναν και επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο. Θα πρέπει να συζητήσουμε με νηφαλιότητα γιά όσα έγιναν και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, διότι με αυτοκριτική και γνώση αντιμετωπίζεται ο Φασισμός, ειδάλλως θα επαναλαμβάνεται (”ο Φασισμός θεραπεύεται με διάβασμα και ο ρατσισμός με ταξίδια”, έλεγε ένας γνωστός Ισπανός συγγραφέας).

Ερχόμενοι στο σήμερα, θα πρέπει να «ξαναχτίσουμε» το «μέτωπο» κατά του Φασισμού πάνω σε γερά «θεμέλια», όλοι μαζί αυτήν την φορά. Όχι μονάχα αναλύοντας το παρελθόν και μαθαίνοντας από τα λάθη μας, αλλά με συζητήσεις, περαιτέρω εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας, μαθήματα για την Δημοκρατία στα σχολεία και πολλά άλλα.

Μου έλεγε στο τηλέφωνο καλή μου φίλη, ότι συνάντησε προχθές το συντονιστικό της κατάληψης του λυκείου Χαλανδρίου και τους ρώτησε αν θα πάνε στην πορεία γιά την δίκη, και δεν γνώριζαν ότι θα γίνει πορεία. Να τα δούμε, λοιπόν, όλα από την αρχή, κεφαλαιοποιώντας την πολιτική και δικαστική νίκη της χώρας έναντι του Φασισμού.

Και να θυμόμαστε, ότι κανείς δεν γεννιέται φασίστας, ούτε ο Φασισμός νικιέται δείχνοντας χαιρέκακα κάθε πολίτη, που ψήφισε ή στήριξε τον Φασισμό σήμερα ή στο παρελθόν, αλλά επιτυγχάνοντας να τον πείσουμε να μεταφερθεί από την όχθη του Φασισμού στην όχθη της Δημοκρατίας. Να γίνουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι και πιό συνειδητοποιημένοι.

*Γραμματέας οργανωτικού και πολιτευτής Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής

Περισσότερα

Ανδρέας Βεργίδης: Η γαστρονομική “ταυτότητα” της Π.Ε. Κιλκίς εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Η γαστρονομία ως “κομμάτι” της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ‘’ταυτότητας’’ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην […]

Δείτε ακόμα