Γενικά

Στ.Μάλγαρης: «Στο θέμα της κατάργησης του ΣΥΠΟ Ν.Σάντας οι παράγοντές μας… «πιάστηκαν στον ύπνο»

Με απόφαση της στρατιωτικής υπηρεσίας, καταργούνται στα περισσότερα σημεία της επικράτειας τα σημεία υποδοχής οπλιτών (ΣΥΠΟ), που είχαν καθιερωθεί στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας ως μεταβατικοί χώροι εκπαίδευσης μεταξύ των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων και των μονάδων εκστρατείας.

Η εκπαίδευση στα ΣΥΠΟ διαρκούσε τρεις εβδομάδες, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από τις επτά των ΚΕΝ, των οποίων ο αριθμός είχε ήδη μειωθεί από αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με έγκυρη δημοσιογραφική «πηγή», τώρα με την κατάργηση των ΣΥΠΟ οι νεοσύλλεκτοι κληρωτοί οπλίτες θα εκπαιδεύονται, όπως παλαιότερα, επί περισσότερο διάστημα (συν δύο εβδομάδες) στα ΚΕΝ και εν συνεχεία θα μετατίθενται κατ’ ευθείαν στις μονάδες εκστρατείας.

Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των κατά καιρούς σχεδιασμών της στρατιωτικής υπηρεσίας, εν προκειμένω του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), αναλόγως προς την στελέχωση και τις λειτουργικές και υπηρεσιακές ανάγκες του στρατεύματος, στο πλαίσιο των εκάστοτε γεωστρατηγικών δεδομένων.

Ωστόσο, επειδή στην χώρα μας η ζωή στην περιφέρεια, και ειδικότερα, σε όλες τις παραμεθόριες και μεθόριες περιοχές, συναρτάται κατά καιρούς σε σημαντικό βαθμό με την παρουσία του στρατού, υπήρξαν και υπάρχουν κατά καιρούς περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι επιλογές της στρατιωτικής υπηρεσίας, σε σχέση με την ανωτέρω παράμετρο, έχουν αντίκτυπο, είτε θετικό είτε αρνητικό, στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως σε σχέση με την «μικρή» οικονομία τους.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις αφορά και στο καταργούμενο ΣΥΠΟ, που λειτουργούσε έως τώρα στην έδρα της 71 Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος», στο στρατόπεδο του υπολοχαγού Ζώκου στην Ν.Σάντα.

Σε δηλώσεις του στον «Μαχητή», με αφορμή το εν λόγω θέμα, ο τέως δήμαρχος Γαλλικού και έφεδρος αξιωματικός Στέφανος Μάλγαρης, εξέφρασε την απογοήτευσή του γιά την κατάργηση του ΣΥΠΟ Ν.Σάντας, «καθώς», όπως είπε, «οι προσερχόμενοι σ’ αυτό νεοσύλλεκτοι οπλίτες έπαιρναν μετάθεση, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, στις μονάδες εκστρατείας που εδρεύουν στον νομό μας, κάτι που έδινε «ανάσες» στην τοπική μικρή «οικονομία».

Και συνέχισε: «Βεβαίως, οι όποιοι κατά καιρούς σχεδιασμοί γιά κάλυψη λειτουργικών και υπηρεσιακών αναγκών καθώς και αναγκών στελέχωσης αποτελούν θέμα και ευθύνη αποκλειστικώς του ΓΕΣ. Όμως, ανέκαθεν υπήρχαν και φορές, που γι’ αυτούς τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς λαμβάνονταν υπ’ όψιν και τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα παραμεθορίων και μεθορίων περιοχών.

Μόνο που αρμόδιοι να θέσουν αυτά τα δεδομένα στην ηγεσία του στρατού είναι οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες του κάθε τόπου, ιδιαιτέρως δε οι βουλευτές του και οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών αρχών του.

Δυστυχώς, σε ό, τι αφορά στον νομό μας, σε σχέση με το ΣΥΠΟ Ν.Σάντας, οι παράγοντές του… «πιάστηκαν στον ύπνο»!

Δεν «πήραν είδηση» την κατάργηση και δεν αντέδρασαν, μόλις έλαβαν γνώση της, τουλάχιστον σε επίπεδο διατύπωσης της αντίθεσής τους στον συγκεκριμένο στρατιωτικό σχεδιασμό».

Καταλήγοντας, ο κ. Μάλγαρης πρόσθεσε: «Προφανώς οι παράγοντές μας θεωρούν, ότι όλα στον τόπο μας είναι … ρόδινα, ώστε να μην χρειάζεται αυτό το, μικρό έστω, στήριγμα του ΣΥΠΟ.

Γι’ αυτό και δεν καταβάλλουν καμμία προσπάθεια, έστω και… γιά «την τιμή των όπλων», μήπως και πείσουν την ηγεσία του ΓΕΣ να αλλάξει τουλάχιστον την απόφασή του γιά το ΣΥΠΟ Ν.Σάντας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Το… «γούρι»

Αυτή τη φορά η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς πέρασε νικηφόρα από την Αθήνα η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς […]