Γενικά

Σ.Μάλγαρης: “Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα ακριβή τετραγωνικά”

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα εργοστασίων και κατοικιών, με ταυτόχρονη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την σχετική ευνοϊκή ρύθμιση, προτείνει ο πρώην δήμαρχος Γαλλικού Στέφανος Μάλγαρης.

Στο σχετικό υπόμνημά του, το οποίο ανέγνωσε κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 9.3.20. ο κ. Μάλγαρης αναφέρει τα εξής:

«… Ο λόγος, για τον οποίο θέλησα να παρέμβω στο δημοτικό συμβούλιο, είναι για την ευνοϊκή ρύθμιση ακριβούς δήλωσης τετραγωνικών μέτρων που πρέπει να γίνει από τους δημότες έως τις 31.3.20.

Για την ιστορία αναφέρω, ότι επί της θητείας μου ως δημάρχου Γαλλικού, την περίοδο 2003-2006, κατεβλήθη μία μεγάλη προσπάθεια για την σωστή δήλωση τετραγωνικών μέτρων στα εργοστάσια και στις οικίες, που είχαν μεγάλες διαφορές.

Μία προσπάθεια, στο πλαίσιο της οποίας η ταμειακή υπηρεσία του τότε δήμου έκανε πολύ καλή δουλειά.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από το πόσα τετραγωνικά μέτρα έχουν δηλωμένα στον δήμο και τι είναι στην πραγματικότητα.

Υπάρχει άνιση χρέωση στον παλαιών ακινήτων και των νέων, διότι είναι άλλη η διαδικασία τώρα και άλλη από αυτήν, που ήταν πριν 40 χρόνια.

Προσφέρεται μεγάλη ευκαιρία στον δήμο, να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτήν την δυνατότητα ,που του δίνεται στο να είναι όλοι οι δημότες ίσοι απέναντι στον δήμο αλλά και ο δήμος απέναντι στους δημότες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνω τα εξής:

Ο δήμος να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση των δημοτών, ότι η ρύθμιση και η δήλωση των τετραγωνικών μέτρων είναι προς όφελός τους, διότι δεν υπάρχει αναδρομική χρέωση τελών.

Στο ότι ο δήμος έχει πρόσβαση στο Ε9 τους και μπορεί να διασταυρώσει την περιουσιακή τους κατάσταση με το τι έχουν δηλώσει στον δήμο.

Στο ότι, αν λήξει η προθεσμία, ο δήμος μπορεί να χρεώσει αναδρομικά τέλη και προσαυξήσεις.

Να ζητηθεί παράταση από την κεντρική διοίκηση, που λήγει στις 31/3/20, διότι δεν είναι η αναμενόμενη προσέλευση των δημοτών σε ένα τόσο μεγάλο δήμο, όπως ο δήμος Κιλκίς.

Να ενημερώσει ο δήμος, ότι στην όλη προσπάθεια θα επανεξετάσει την οικονομική πολιτική στα ανταποδοτικά τέλη, καθώς θα δηλωθούν χιλιάδες νέα τετραγωνικά μέτρα σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ο δήμος, με την 295/2019 απόφασή, του καθορίζει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στο Κιλκίς και τις δημοτικές ενότητες.

Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο, που αφορά σε όλους, αλλά κυρίως τα χωριά που έχουν πολλά τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων και αποθηκών.

Βάσει της αποφάσεως, σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει στο 30% των τετραγωνικών τους να αντιστοιχεί τέλος καθαριότητας με συντελεστή των οικιών.

Και σε απλό παράδειγμα κάποιος που έχει 300 τμ διάφορους χώρους θα πρέπει να πληρώσει για 90 τμ Τέλη καθαριότητας που σημαίνει 108 ευρώ παραπάνω, διότι ο νομοθέτης αναφέρει, ότι, για να μην καταβληθούν, θα πρέπει να είναι εντελώς κενά.

Όλοι γνωρίζετε ποιά είναι η πραγματική κατάσταση στα χωριά αλλά και στην πόλη με τους ημιυπαίθριους χώρους (αποθήκες, υπόγεια).

Το κράτος έδωσε μία ευκαιρία στους δήμους ,για να μπορέσουν να δείξουν, ότι είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά και δίκαια για την είσπραξη των φόρων και τελών. Ας μην την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, για το καλό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασής μου θα είμαι λίγο κακοπροαίρετος.

Ο λόγος το λέει, και έχει να κάνει με πολλές λανθασμένες χρεώσεις και μη εφαρμογή των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου από την υπηρεσία εσόδων του δήμου.

Το διάστημα, κατά το οποίο ασχολήθηκα στο τι χρεώνει ο δήμος σε τέλη καθαριότητας και φωτισμού, διαπίστωσα ότι δεν εφαρμόζεται από τον δήμο σε πολλές περιπτώσεις η χρέωση για τις αποθήκες το 30% των τετραγωνικών τους και στους σταύλους το 10% των τετραγωνικών τους από το 2015.

Στις αγροτικές αποθήκες, όμως, δεν εφαρμόζεται και η τιμή 1,2 ευρώ/ τμ, που είναι των κατοικιών σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και χρεώνει με 1,75 ευρώ, που είναι των καταστημάτων.

Οι περιπτώσεις για τις οποίες έχω στοιχεία, είναι τρείς.

Θα αναφερθώ στην πιό εμφανή.

Αγροτική αποθήκη στον δήμο Γαλλικού με 399 τμ θα έπρεπε να πληρώσει όλο το έτος 143,64 ευρώ, βάσει της αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου, και πληρώνει 698,25 ευρώ, διότι δεν έγινε ούτε μείωση των τετραγωνικών στο 30% και ούτε ο συντελεστής είναι 1,2Ετμ και είναι 1,75 Ε.

Δηλαδή ο δημότης έχει πληρώσει 554,61 Ε παραπάνω το έτος και μπορεί να ζητήσει επιστροφή μέχρι την ημερομηνία παραγραφής που είναι πέντε έτη πίσω.

Εδώ δεν μπορώ να πω με στοιχεία για το πόσο μεγάλο είναι το λάθος και τι οικονομικές συνέπιες μπορεί να έχει ο δήμος. Εύχομαι να είναι λίγες οι περιπτώσεις.

Όλοι οι δημότες, που έχουν μεγάλους λογαριασμούς τελών από τον δήμο σε αγροτικές αποθήκες –σταύλους να το ελέγξουν, αλλά και ο δήμος να δει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και να μην πάει σε μικροπολιτικές, λέγοντας ότι κα οι δημότες δεν είχαν τα σωστά τετραγωνικά δηλωμένα.

Είναι μια ευκαιρία για όλους να είναι ίσοι απέναντι σε όλους. Και ο δήμος και οι δημότες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]