Αθλητισμός

Το ζητούμενο εν όψει των τοπικών εκλογών

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Στο θέμα του σημερινού σημειώματος, ότι, δηλαδή, εκείνο, το οποίο προέχει στην υπόθεση της αθλητικής ανάπτυξης του νομού ή περιφερειακής ενότητάς μας, είναι η μέριμνα για τις αθλητικές υποδομές και η δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται, η στήλη δεν αναφέρεται για πρώτη φορά.

Αντιθέτως, είναι… η πολλοστή, και σε μικρή χρονική απόσταση από την προηγούμενη, καθώς το θέμα αφ΄ενός μεν συγκαταλέγεται στα διαχρονικώς υφιστάμενα στον χώρο του κιλκισιώτικου αθλητισμού, άρα μπορεί κανείς να αναφέρεται συχνά σ΄αυτό, χωρίς να θεωρείται ότι επαναλαμβάνεται, αφ΄ετέρου δε σχετίζεται, επίσης διαχρονικώς, με τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης σε τοπικό και περιφερειακό βαθμό ή αλλιώς της αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού σε σχέση με τον αθλητισμό.

Και, ως γνωστόν, την Κυριακή 8, διενεργούνται οι αυτοδιοικητικές εκλογές και των δύο βαθμών, δηλαδή δημοτικές και περιφερειακές.

Εν όψει αυτών, είναι επόμενο οι συνδυασμοί, που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, να συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους και τα θέματα και ζητήματα του αθλητισμού, ενός τομέα νευραλγικού σε κάθε εκλογική διαδικασία λόγω της δυνάμεως της επικοινωνίας μέσω αυτού αλλά και της θέσεώς του στα κοινωνικά δρώμενα κάθε τόπου.

Το θέμα στην περίπτωση είναι πως προσεγγίζει κάθε συνδυασμός τα του αθλητισμού, και τούτο έχει να κάνει με το πως λειτουργούν οι χώροι τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και του αθλητισμού. Για άλλους και των δύο χώρων προέχει το βραχυπρόθεσμο όφελος, ενώ υπάρχουν και οι θιασώτες μιάς μόνιμης στενής σχέσης αυτοδιοίκησης και αθλητισμού, με την υποστήριξη του δευτέρου από την πρώτη να έχει να κάνει με την προώθηση και εκτέλεση έργων αθλητικής υποδομής, από τα οποία προκύπτει ουσιαστικό και μόνιμο μεν, πλην όμως πάνω σε μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη προοπτική, όφελος.

Γι΄αυτό, η συνηθέστερη σχέση μεταξύ των δύο χώρων συνίσταται στην εκ μέρους της αυτοδιοικήσεως χαμηλή χρηματοδότηση φορέων του αθλητισμού για «κάλυψη δραστηριοτήτων τους».

Καμμία συγκεκριμενοποίηση της όποιας δραστηριότητας, καμμία ανάλυση των επί μέρους στοιχείων της κάθε χρηματοδότησης.

Έτσι, όμως, εξυπηρετούνται μεν κάποιες άμεσες λειτουργικές αλλά και… επικοινωνιακές ανάγκες, ωστόσο ανάπτυξη του αθλητισμού δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρχει.

Για να υπάρξει, οι αιρετοί θα πρέπει να εντάσσουν στο πρόγραμμά τους κατά προτεραιότητα την μέριμνα για τις αθλητικές υποδομές, προχωρώντας σε αυτοψίες και μελέτες, καταγράφοντας τις πραγματικές ανάγκες και μη ενδίδοντας σε πιέσεις διάθεσης των όποιων κονδυλίων σε κατευθύνσεις εφήμερου οφέλους, αλλά άνευ ουσιαστικού αντικρύσματος.

Το ουσιαστικό αντίκρυσμα σε ό,τι αφορά στην συνολική αθλητική υποδομή το εξασφαλίζει η εκ μέρους των φορέων της αυτοδιοίκησης διάθεση κονδυλίων:

-Για βελτίωση και συντήρηση όλων των αγωνιστικών χώρων των υπαιθρίων γηπέδων.

-Για την αποκατάσταση των περιφράξεων ή την τοποθέτηση νέων, όπου χρειάζεται.

-Για την συντήρηση ή και αναβάθμιση των αποδητηρίων των γηπέδων τουλάχιστον, όλων των ενεργών σωματείων.

-Για τον εφοδιασμό όλων των γηπέδων, τουλάχιστον των ενεργών σωματείων, με εξοπλισμό άμεσης αντιμετώπισης περιστατικών υγείας.

-Για την στήριξη ενημερωτικών και αγωνιστικών δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με τις ηλικιακές κατηγορίες, ιδίως τις μικρότερες.

-Για την διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων κατάρτισης των στελεχών του τοπικού αθλητισμού σε πρακτικά θέματα, όπως, π.χ., η παροχή πρώτων βοηθειών.

-Για βελτιώσεις στους περιβάλλοντες χώρους των γηπέδων, όσον αφορά στην στάθμευση οχημάτων και στην ομαλή προσέλευση στις γηπεδικές εγκαταστάσεις.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της αθλητικής υλικοτεχνικής υποδομής, αφ΄ενός μεν λειτουργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αφ΄ετέρου δε διαθέτοντας κονδύλια σε πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις και για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς, έτσι που να μην πλανάται, όπως τουλάχιστον συνέβαινε στο παρελθόν, η αίσθηση είτε για «πετεμένα λεφτά», είτε για «περιττές δαπάνες». Τότε, δηλαδή, που το χρήμα έρρεε, χωρίς να προκύπτει μόνιμο όφελος σε κανένα τομέα του κιλκισιώτικου αθλητισμού, και ειδικότερεα του ποδοσφαίρου, όσον αφορά στις υποδομές.

Επομένως, εκείνο, το οποίο προέχει, δεν είναι να διαθέτουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης γενικώς και αορίστως κονδύλια στον χώρο του αθλητισμού, αλλά που και για ποιόν συγκεκριμένο σκοπό θα τα διαθέτουν.

Η γενικόλογη διάθεσή τους δεν εγγυάται καμμία αθλητική ανάπτυξη και πρόοδο, έστω και αν πρόσκαιρα ικανοποιεί κάποιες επί μέρους ή και μεμονωμένες ανάγκες.

Αντιθέτως, η «στοχευμένη» διάθεσή τους εξασφαλίζει ουσιαστικό όφελος για τον χώρο του κιλκισιώτικου αθλητισμού, ιδίως δε του ποδοσφαίρου, και σίγουρα αξιοπιστία για τον αντίστοιχο της αυτοδιοίκησης, από την στιγμή που η κατά τα προαναφερθέντα κατανομή των κονδυλίων ταυτίζεται με τις πραγματικές ανάγκες και την διαφάνεια.

Εν όψει, λοιπόν, των τοπικών εκλογών (δημοτικών και περιφερειακών) η «μαγική» λέξη, όσον αφορά στον προορισμό κονδυλίων της αυτοδιοίκησης στον τοπικό αθλητισμό, και ιδιαιτέρως στο ποδόσφαιρο, είναι η «υποδομή».

Ό,τι «ρέει» προς αυτήν είναι βέβαιον, ότι «εκβάλλει» σε ουσιαστικό αντίκρυσμα, σε αντίθεση με ό,τι «ρέει» προς άλλους ασαφείς προορισμούς, όπως είναι οι «αθλητικές δραστηριότητες» ή οι «αθλητικοί σκοποί» γενικώς και αορίστως.

Άρα, εν όψει αυτών των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, ούτε οι αθλητικοί φορείς να ζητούν από τους αυτοδιοικητικούς… «μια περιουσία» ούτε οι αυτοδιοικητικοί να «τάζουν λαγούς με πετραχήλια», αφού ούτε οι μεν ούτε οι δε ωφελούνται από τέτοια νοοτροπία και τακτική.

Και οι δύο ας κοιτάξουν την ουσία, δηλαδή το να αποκομίσει ο κιλκισιώτικος αθλητισμός, και ιδίως το ποδόσφαιρο, μόνιμο όφελος.

Αυτό, δηλαδή, το οποίο στερείται, ενόσω και οι μεν και οι δε τον «βλέπουν» σαν πεδίο διεκδίκησης οποιωνδήποτε συμφερόντων, εκτός… από τα δικά του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα