Αθλητισμός

Το πιό σημαντικό είναι να κερδηθεί ο “πόλεμος”

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

ΠΑΟΚ Κρηστώνης, ΚΟΥΠΑ Κιλκίς.

Ιδιότητα: Συλλογικές οντότητες.

Κοινός παρονομαστής: Φορείς του αθλητισμού.

Άλλα κοινά σημεία: Τόπος προέλευσης και έδρας (δήμος Κιλκίς νομού ή περιφερειακής ενότητας Κιλκίς), παρουσία ομάδων τους σε εθνικά πρωταθλήματα(γ΄εθνικής κατηγορίας), τεχνικές ηγεσίες από τα “σπλάχνα” των ομάδων τους, και οι δύο “νεοφώτιστοι” στην συγκεκριμένη κατηγορία και οι δύο με μελανόλευκη ή ασπρόμαυρη εμφάνιση (στολή).
Κοινός αντικειμενικός σκοπός: Η εδραίωση στην κατηγορία.

Βασική διαφορά: Φορέας του ποδοσφαίρου ο ΠΑΟΚ, του καλαθοσφαίρου η ΚΟΥΠΑ.

Άλλες διαφορές: Αγωνιστικοί χώροι (ιδιόκτητο γήπεδο ο ΠΑΟΚ, στο νέο κλειστό γυμναστήριο Κιλκίς η ΚΟΥΠΑ), διάστημα παρουσίας στους χώρους τους (από την δεκαετία του ’50 ο ΠΑΟΚ, από την δεκαετία του 2010 η ΚΟΥΠΑ), εμβλήματα (τον δικέφαλο αετό ο ΠΑΟΚ, την μπάλλα καλαθοσφαίρου με ένα αθλητικό κύπελλο στην μέση η ΚΟΥΠΑ, σε μία σαφή έμμεση παραπομπή σε ταύτιση … με το όνομά της!).

Συνισταμένη των δύο συνιστωσών, δηλαδή κοινών και διαφορετικών σημείων: Η ιδιότητα του εκπροσώπου του κιλκισιώτικου αθλητισμού σε περιφερειακή και πανελλήνια εμβέλεια και “πρεσβευτή” του στην συγκεκριμένη εθνική κατηγορία.

Είναι δε αυτή ακριβώς η ιδιότητα, η οποία αναδεικνύει μιάν ακόμη, ίσως την σημαντικότερη, παράμετρο της όλης υπόθεσης της παρουσίας των δύο αναφερομένων συλλόγων στον χώρο των εθνικών κατηγοριών. Δηλαδή, την αναγκαιότητα να συμβάλει αυτή στην συσπείρωση όλων των φίλων του κιλκισιώτικου αθλητισμού, και ειδικότερα του ποδοσφαίρου και του καλαθοσφαίρου, γύρω απο την κοινή προσπάθεια γιά διεύρυνση των “προγεφυρωμάτων” του στις εθνικές κατηγορίες και ενίσχυση της θέσης του στο “οικοδόμημα” του ελληνικού αθλητισμού.

Με άλλα λόγια, η συμμετοχή του ΠΑΟΚ Κρηστώνης και της ΚΟΥΠΑ Κιλκίς στην γ΄ εθνικήκατηγορία των αθλημάτων τους θα πρέπει να υποστηριχθεί με ενωτικό πνεύμα από όλεςτις πλευρές και συνιστώσες του κιλκισιώτικου αθλητισμού, από την στιγμή που είναι εν συνόλω αυτός, ο οποίος θα ωφεληθεί πρωτίστως από επιτυχή έκβαση του αγώνα και των δύο.
Αυτή η αναγκαιότητα είναι περισσότερο επιτακτική, δεδομένης της δραματικής συρρικνώσεως της παρουσίας εκπροσώπων του κιλκισιώτικου αθλητισμού στον χώρο των εθνικών κατηγορών, όχι μόνον εξαιτίας των συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης συν της υγειονομικής της τελευταίας διετίας συν της ενεργειακής, που προέκυψε εσχάτως, αλλά και γιά αιτίες που έχουν να κάνουν είτε με κακές εκτιμήσεις είτε με λανθασμένες επιλογές των ιδίων των φορέων του.

Αιτίες, δηλαδή, που παραπέμπουν σε αδυναμίες θεώρησης των πραγμάτων σε βάθος, άρα στην δημιουργία βασίμων προϋποθέσεων, που θα καθιστουσαν ανταγωνιστικές όλες τις ομάδες του νομού κατά την δραστηριοποίησή τους πέραν των ορίων αυτού.

Σε σχέση με τον ΠΑΟΚ Κρηστώνης και την ΚΟΥΠΑ Κιλκίς φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι το εγχείρημά τους στηρίζεται πάνω σε σωστές βάσεις, αφού και οι δύο:
− Δημιούργησαν “κορμό” και στελέχωσαν τις ομάδες τους συστηματικώς και με πρόγραμμα, “βλέποντας” όχι μόνο το “τώρα” αλλά και το “μετά”, δείχνοντας να κατέχουν την σημασία της “επομένης ημέρας”μετά την επίτευξη του όποιου αντικειμενικού σκοπού. Με άλλα λόγια, συγκρότησαν ομάδες έτοιμες γιά κάθε δοκιμασία, και όχι ομάδες – “πυροτεχνήματα”.
− Δεν έθεσαν κανένα παράλογο αντικειμενικό σκοπό στην γ΄ εθνική κατηγορία, πέραν του … αυτονοήτου της παραμονής, με αγωνιστική συμπεριφορά που να τις καθιστά ελκυστικές.
− Προβάλλουν την δραστηριότητα τους σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα και τα όσα απαιτεί η έγκυρη ενημέρωση, χωρίς καμμία τάση έπαρσης ή αυταρέσκειας ή … αιθεροβασίας.

Υπό τέτοιες, λοιπόν, προϋποθέσεις αξίζει αυτά τα δύο συγκροτήματα να τύχουν τουλαχιστον της ηθικής υποστηρίξεως των φίλων του κιλκισιώτικου αθλητισμού, τουλάχιστον στους εντός έδρας αγώνες τους. Εφ’ όσον δε υπάρχουν οικονομικοί φορείς και παράγοντες, στα ενδιαφέροντα των οποίων συγκαταλέγονται οι επενδύσεις στον αθλητισμό, ΠΑΟΚ Κρηστώνης και ΚΟΥΠΑ Κιλκίς αξίζει να τύχουν και της υλικής υποστηρίξεως αυτών, ως σοβαροί και αξιόπιστοι αθλητικοί φορείς.

Κατά τα λοιπά, και οι δύο ομάδες δεν έχουν, παρά να επικεντρωθούν σ’ αυτό, το οποίο ἐθεσαν ευθύς εξαρχής, μόλις οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα της γ΄ εθνικής κατηγορίας, δηλαδή να πορευθούν σ’ αυτά όχι ως “πτωχοί συγγενείς” ή “παρίες”, αλλά ως ισότιμοι σθεναροί υπερασπιστές του δικαιώματος της ανανέωσης της παραμονής.
Και οι δύο έχουν τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να “κυνηγήσουν” αυτόν τον αντικειμενικό σκοπό.
Και οι δύο πληρούν τις αγωνιστικές προδιαγραφές, που τις καθιστούν αξιόμαχες έναντι ακόμη και πολλών ιστορικών ομάδων, άλλοτε “δυνάμεων” του ποδοσφαίρου και του καλαθοσφαίρου.

Φυσικά, ο “δρόμος” τους δεν θα είναι “στρωμένος με ροδοπέταλα”, ενώ δεν λείπουν από αυτόν και “αξεπέραστα εμπόδια”, που σημαίνει, ότι πρέπεινα θεωρούνται πιθανές και γιά τις δύο ομάδες κάποιες ήττες από τις λεγόμενες “εντός προγράμματος”.

Ούτως ή άλλως, η υπόθεση της παραμονής και εδραίωσης δεν θα κριθεί από τους αγώνες με υπέρτερες ομάδες, αλλά από εκείνους με εφάμιλλες και κατώτερης δυναμικότητας. Εκεί πρέπει να “ριχθεί το βάρος”, όσον αφορά στον αγωνιστικό τομέα, και πάνω σ’ αυτήν την προοπτική πρέπει να βασίζεται η υποστήριξη του φιλάθλου κόσμου, ο οποίος δεν θα πρέπει να απογοητεύεται πό ήττες αντικειμενικώς δύσκολο να αποφευχθούν.

Σε καθε περίπτωση, τόσο στις τάξεις των συλλόγων όσο και στον φίλαθλο κόσμο οφείλουν οι πάντες, ανεξαρτήτως του όποιου αποτελέσματος των δύο ομάδων στους επί μέρους αγώνες, να μην λησμονούν, ότι εκείνο, το οποίο έχει σημασία, δεν είναι το αποτέλεσμα μιάς “μάχης”, αλλά το να κερδηθεί ο “πόλεμος”.

Και το καλό και συμφέρον του κιλκισιώτικου αθλητισμού επιτάσσει το να κερδίσουν αυτόν τον “πόλεμο” και ο ΠΑΟΚ Κρηστώνης και η ΚΟΥΠΑ Κιλκίς.
Γι’ αυτό, ας τους στηρίξουμε όλοι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]

Περί… άλλου!

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν τα ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών, νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα με την συμμετοχή σε […]

«Σε αναμμένα κάρβουνα»

Ήταν που ήταν ράθυμο το κλίμα στα κομματικά επιτελεία ωρισμένων κομμάτων αναφορικά με την δραστηριοποίηση τους εν όψει των προσεχών […]