Αθλητισμός

Το κάτι παραπάνω στον αθλητισμό

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Εδώ και αρκετά χρόνια η 30η Δεκεμβρίου, προτελευταία ημέρα του ημερολογιακού έτους, μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε επετειακού χαρακτήρα στήλες εντύπων μέσων ενημερώσεως ή εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών ή αναρτήσεις διαδικτυακών (αλλιώς, μέσων κοινωνικής δικτύωσης) του τύπου “Σαν σήμερα”, ως ημερομηνία σημαδιακή γιά το ελληνικό καλαθόσφαιρο γενικώς και τον κιλκισιώτικο αθλητισμό ειδικότερα.

Ήταν το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου του 1978, όταν αντίκρυσε το φως της ζωής, στην Γουμένισσα, το κοριτσάκι, που έμελε να “γράψει ιστορία” ως η κορυφαία των κορυφαίων Ελληνίδων καλαθοσφαιριστριών από καταβολής ελληνικού καλαθοσφαίρου.

Και η Ευανθία, …“κατά κόσμον” Εβίνα, Μάλτση δεν ανεδείχθη απλώς κορυφαία των κορυφαίων καλαθοσφαιριστριών, αλλά ένα από τα αθλητικά σύμβολα του τόπου, τόσο με την ευρεία όσο και με την στενή έννοια της λέξης.

Εκείνο, το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία, είναι ότι αυτό το επίτευγμα της Εβίνας υπήρξε προϊόν παραγόντων, στους οποίους δεν συγκαταλέγονται η τύχη, οι συμπτώσεις, η εύνοια διαφόρων παραγόντων του χώρου και οποιοδήποτε …“μέσον”.

Στην περίπτωσή της βρίσκει εφαρμογή το ιστορικό περιστατικό με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Γόρδιο Δεσμό. Ὀπως, δηλαδή, ο κορυφαίος των Ελλήνων δεν “κώλωσε” μπροστά σε κανένα εμπόδιο και πρόβλημα και “μίλησε” …με το σπαθί του, έτσι και η επί μακρόν κορυφαία καλαθοσφαιρίστρια της Ελλάδος δεν “μάσησε” μπροστά σε καμμία δυσκολία και κέρδισε ό,τι κέρδισε σε αξία, λάμψη, αναγνώριση και καταξίωση “με το σπαθί” της.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνον ακολούθησε απαρεγκλίτως την “οδό” της αθλητικής αρετής και του αγωνιστικού και εξωαγωνιστικού ήθους, αλλά και απετέλεσε το κατάλληλο πρότυπο και γιά αθλήτριες πολλών “φουρνιών”, συνομηλίκων και νεωτέρων, να την “βαδίσουν” και αυτές, επ’ ωφελεία και αγαθώ του ελληνικού αθλητισμού γενικώς και του ελληνικού καλαθοσφαίρου ειδικότερα.

Και είναι αυτή ακριβώς η παράμετρος, η οποία σηματοδοτεί την ουσιαστική προσφορά της Εβίνας στον αθλητισμό και στο καλαθόσφαιρο, όπως συμβαίνει με κάθε επίλεκτο στέλεχος του αθλητισμού, που δημιουργεί σωστά πρότυπα με την συμπεριφορά του τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και έξω από αυτούς. Κατά μείζονα λόγο κατά την παρούσα συγκυρία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εξ αιτίας της οποίας υφίσταται “αναταράξεις” και ταλανίζεται σε υπερθετικό βαθμό όχι μόνον ο αθλητισμός, αλλά όλη ηκοινωνική ζωή του τόπου.

“Σκληρή” δουλειά, λοιπόν, και συνέπεια στις προπονήσεις, προσήλωση και ασίγαστο πάθος στους αγώνες και υποδειγματικό ήθος εντός και εκτός γηπέδου, ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές της Εβίνας καθ’ όλη την αθλητική διαδρομή της, χάρη στις οποίες έφτασε στην κορυφή της αγωνιστικής ιεραρχίας, σε πλήθος διακρίσεων σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο και σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους θεματοφύλακες αξιών του αθλητισμού.

Αυτό το “πακέτο” αξιών είναι πάντα πολύτιμο γιά τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και όταν οι κομιστές και οι του αποσύρονται από την ενεργό αθλητική δράση, καθώς παραμένουν πολύτιμοι γιά τον χώρο ως σύμβουλοι και ως σύμβολα.

Επομένως, μπορεί η δυναμική και “μαγική” Γουμενισσιώτισσα καλαθοσφαιρίστρια να απεσύρθη “δόξη και τιμή” από την ενεργό δράση, εχοντας “καταργήσει” τα …ηλικιακά στερεότυπα, πλην όμως γιά τον κόσμο του καλαθοσφαίρου, κιλκισιώτικου και ελληνικού, αποτελεί πεποίθηση το ότι καλαθόσφαιρο χωρίς Εβίνα …δεν γίνεται!

Όλοι θεωρούν βέβαιον το να διαπρέψει σ’ αυτό και υφ’ οιανδήποτε άλλη ιδιότητα, όπως διέπρεψε ως αθλήτρια. Με άλλα λόγια ο κόσμος του καλαθοσφαίρου … εν “αφήνει” την Εβίνα να “φύγει” από τον χώρο του αθλήματος!

Έχει τόσα και τόσα άλλα να προσφέρει σ’ αυτό με τις γνώσεις, την πείρα και την “λάμψη” της, που την καθιστούν από τα κορυφαία στελέχη και στον χώρο των “ειδικών” του αθλήματος.

Αυτήν ακριβώς την διάθεση και επιθυμία του κόσμου του καλαθοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού μεταφέρει και καταγράφει με το παρόν η στήλη.

Βεβαίως, εννοείται, ότι το αν θα παραμείνει στον χώρο η Εβίνα Μάλτση ή αν αποσυρθεί εντελώς απὀ αυτόν, είναι θέμα αποκλειστικώς …της Εβίνας Μάλτση, και, ως γνωστόν ουδείς δικαιούται και δύναται να επιβάλει ουδέν εις ουδένα, ακόμη και με κίνητρο τον θαυμασμό και την αγάπη γι’ αυτόν.

Η στήλη απλώς εκφράζει την ευχή, η παρουσία της Εβίνας στα τεκταινόμενα του ελληνικού και κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου να συνεχισθεί αδιαλείπτως και από οποιαδήποτε άλλη θέση και σκοπιά, λαμβάνοντας ειδικότερα υπ’ όψιν και τις δυνατότητές της να διαπρέψει και σε προπονητικό αλλά και διοικητικό επίπεδο, καθώς κάθε μονάδα της δικής της κλάσης πάντα έχει δυνατότητες να “δώσει το κάτι παραπάνω”, το τόσο πολύτιμο γιά το καλαθόσφαιρο και τον αθλητισμό.

Με την Εβίνα Μάλτση σε κάθε “νευραλγική” θέση στον τομέα της αθλητικής ανάπτυξης πολλαπλασιάζονται κατά πολύ οι πιθανότητες να αποκτήσει το καλαθόσφαιρο περισσότερες …Εβίνες.

Θα είναι γιά την ίδια άλλη μία σπουδαία επιτυχία, ίσως σπουδααιότερη και από τις αγωνιστικές της.

Χρόνια πολλά και καλά, λοιπόν, Εβίνα, με εσένα πανταχού παρούσα στο “οικοδὀμημα” του ελληνικού και κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου.

Είναι σίγουρα γιά το καλό του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα