Αθλητισμός

Το «κάτι» πάντα σαφώς καλύτερο του «τίποτε»

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Έστω και χάρη σε ευνοϊκή συγκυρία, έστω και από άλλη «πόρτα», και όχι από την «κεντρική», ο περσινός πρωταθλητής ΕΠΣ Κιλκίς ΠΑΟΚ Κρηστώνης «εισήλθε» στην γ΄εθνική κατηγορία.

Έτσι, αποκαταστάθηκε η εκπροσώπηση του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου στον χώρο των εθνικών κατηγοριών, που προς στιγμήν διεκόπη για τρίτη φορά στην ιστορία του μετά τον υποβιβασμό της Αναγέννησης Πλαγιάς στην ανώτερη κατηγορία ΕΠΣΚ.

Έστω, λοιπόν, και αν αυτή η αποκατάσταση επήλθε μετά την εξαιτίας κυρίως οικονομικών προβλημάτων απόσυρση της συμμετοχής σωματείων, των οποίων οι ομάδες είχαν ανέλθει μέσως της διαδικασίας των αγώνων διαβάθμισης («μπαράζ»), για τον κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο υπάρχει και πάλι το «προγεφύρωμα» στην γ΄εθνική κατηγορία και γενικώς στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Επί πλέον, από την προαγωγή του ΠΑΟΚ Κρηστώνης, πέραν της αμέσου αποκαταστάσεως αυτού «προγεφυρώματος», αποκόμισε και το όφελος της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του γηπέδου της Κρηστώνης, του ενός από τα δύο ιδιωτικά του νομού (το δεύτερο είναι της ανενεργού σήμερα Δόξας Πλατανιάς), το οποίο πλέον συγκαταλέγεται στα τέσσερα κατάλληλα σ΄αυτόν για διεξαγωγή αγώνων εθνικών κατηγοριών (τα άλλα είναι τα δημοτικά στάδια Κιλκίς, Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως).

Και επειδή πρωταρχικό αντικειμενικό σκοπό του ΠΑΟΚ Κρηστώνης δεν μπορεί παρά να αποτελεί η εδραίωση στην κατηγορία, που συνεπάγεται και εδραίωση του «προγεφυρώματος» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, ο συνδυασμός της συντελεσθείσας κατάλληλης στελέχωσης της ομάδας σε βαθμό που να την καθιστά αξιόμαχη, με την αναβάθμιση των γηπεδικών εγκαταστάσεων σε επίπεδο σύμφωνο με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις εθνικών κατηγοριών, προϊδεάζει για «κάτι καλό» για το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι του νομού.

Φυσικά, αυτός ο αντικειμενικός σκοπός θα καταστεί περισσότερο εφικτός, αν:

-Η οργανωτική και αγωνιστική ετοιμότητα συνδυασθούν με συνετή οικονομική διαχείριση.

-Σε καθαρώς αγωνιστικό επίπεδο δοθεί έμφαση στην αποτελεσματικότητα, με ταυτόχρονη προσήλωση στο ποιοτικό ποδόσφαιρο, ώστε η ομάδα, εκτός από αξιόμαχη, να καταστεί και ελκυστική.

-Ενισχυθεί ο τομέας της επικοινωνίας, με προβολή όλων των δραστηριοτήτων του συλλόγου από όλο το φάσμα των μέσων ενημέρωσης (έντυπης, ηλεκτρονική), τουλάχιστον εκείνων των τοπικής περιφερειακής αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης.

-Αναπτυχθούν από τον σύλλογο πάσης φύσεως ενημερωτικές πληροφορίες, ώστε να καταστεί σαφές σε όλη την φίλαθλο κοινή γνώμη του νομού, ότι, από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ Κρηστώνης είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, η δραστηριότητα και η «πορεία» του αφορούν σε όλους τους φίλους αυτού, άρα όσο μεγαλύτερη η ηθική υποστήριξή του, δια της εντόνου παρουσίας τουλάχιστον στους εντός έδρας αγώνες τόσο περισσότερες οι πιθανότητες επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού της εδραίωσης.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν επωφελές για τον ΠΑΟΚ Κρηστώνης και το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο η, σύμφωνη με την ίδια αντίληψη, προσέγγιση φορέων και παραγόντων της οικονομικής ζωής και του επιχειρείν για την εξασφάλιση υλικής υποστήριξης, τουλάχιστον επαρκούς για τις λειτουργικές ανάγκες της ομάδας, και εννοείται «εν τω μέτρω του δυνατού», δεδομένης της δυσμενής οικονομικής συγκυρίας.

Εξάλλου, η κρίση είναι… για τους πάντες σε όλη τη χώρα, άρα που έγκειται το χειρότερο στον νομό Κιλκίς, ώστε αυτός να αδυνατεί να στηρίξει μιάν ομάδα στον χώρο των εθνικών κατηγοριών; Πως εξηγείται το ότι άλλοι νομοί στην ίδια κατάσταση με του Κιλκίς εκπροσωπούνται από δύο ή και τρείς;

Και ναι μεν, η παρατεταμένη οικονομική κρίση έφερε στην «επιφάνεια» ουκ ολίγα κακώς κείμενα και παθογένειες στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, με δραματικές επιπτώσεις στην συνολική λειτουργία του «οικοδομήματος» και συνέπειες σε όλες τις διοργανώσεις του, πλην όμως τούτο δεν σημαίνει, ότι ο νομός Κιλκίς πρέπει να βρίσκεται πάντα στην πλευρά των περισσότερο ζημιωμένων.

Ήδη, η συρρίκνωση, την οποία υπέστη το ποδόσφαιρό του τα τελευταία χρόνια, ιδίως δε την υπερδεκαετία της οικονομικής κρίσης, έφτασε σε σημείο παρατεταμένης «ήχησης της σειρήνας του συναγερμού» για την επιβίωσή του.

Η παρουσία έστω και μιας ομάδας του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει «ανάχωμα» για το «ορμητικό ποτάμι» που το απειλεί, τουλάχιστον μέχρι να «κοπάσει η καταιγίδα», ώστε στην συνέχεια να υπάρξουν προϋποθέσεις και χρόνος ανασυγκρότησης και ανάκαμψης.

Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο, στο μυαλό και στην σκέψη όλων των φίλων του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, είναι επιτακτικώς αναγκαίο να κατέχει πρωτεύουσα θέση αυτό, το οποίο η στήλη έχει επισημάνει κατ΄επανάληψιν την τελευταία τριετία, κατά την οποία η εκπροσώπηση του ποδοσφαίρου στον τόπο μας μοιάζει με φλόγα κεριού, που «τρεμοπαίζει»: Εδραίωση της μιάς ομάδας, δηλαδή του ΠΑΟΚ Κρηστώνης, στην γ΄εθνική κατηγορία, άνοδο του πρωταθλητή ΕΠΣ Κιλκίς 2022-23 σ΄αυτήν.

Και, τούτο, παράλληλα με την μη παρέκκλιση από τον «δρόμο» της αναδιοργάνωσης των τοπικών διοργανώσεων κατά τρόπο σύμφωνο με τα πληθυσμιακά, τα λειτουργικά και τα οικονομικά κριτήρια της εκάστοτε συγκυρίας, συν της διαρκούς μέριμνας για την βελτίωση των συνθηκών στις γηπεδικές εγκαταστάσεις και την εναλλάξ χρησιμοποίησή τους από ομάδες αραιοκατοικημένων περιοχών, όπως επίσης έχει προταθεί από την στήλη.

Εν κατακλείδι, με την έμμεση προαγωγή του ΠΑΟΚ Κρηστώνης στην γ΄εθνική κατηγορία, δεν «ξημέρωσε» ηλιόλουστη ημέρα» για το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο, όμως ήταν μία εξέλιξη, που άφησε να περάσουν κάποιες «ηλιαχτίδες» μέσα από τα «πυκνά γκρίζα σύννεφα στον ουρανό του».

Σε κάθε περίπτωση το «κάτι» είναι πάντα σαφώς καλύτερο από το «τίποτε» και αυτό, το οποίο είναι ανάγκη να κατευθύνει την σκέψη των φίλων του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, έστω και στο πλαίσιο του ρητού «το μη χείρον βέλτιστον».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ούτε κόμμα ούτε αρχηγό»

«Δεν ψάχνω ούτε κόμμα ούτε αρχηγό», ήταν η λακωνική απάντηση του πρώην βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, όταν […]