Αθλητισμός

«Τετράδα» γιά περισσότερα

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Εθνικός Αξιουπόλεως, έτος ιδρύσεως 1946.

Πάικο Γουμένισσας, έτος ιδρύσεως 1950.

Κιλκισιακός, έτος ιδρύσεως 1961.

ΑΕ Πολυκάστρου, έτος ιδρύσεως 1968, με προηγηθείσα εξαγγελία 1951.

Τέσσερες ομάδες της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς με τα εξής κοινά σημεία:

-Και οι τέσσερες αγνίσθηκαν σε εθνικές κατηγορίες (β΄, γ΄ και δ΄ ο Κιλκισιακός, γ΄ και δ΄ η ΑΕΠ, δ΄ σε διάφορες μορφές της Εθνικός και Πάικο).

-Και οι τέσσερες έχουν δώσει έντονο «παρούσα» στον χώρο αυτό τον προηγούμενο αιώνα, αποτελώντας ιστορικό σύνδεσμο του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου με αυτόν.(Προστιθεμένου του Απόλλωνος Ευρώπου με την μία συμμετοχή του στον «πρόδρομο» της δ΄ εθνικής κατηγορίας την δεκαετία του ’60, σε μιάν υπενθύμιση την οποία επιβάλλει η δεοντολογία αναφορικά με την παράθεση ιστορικών στοιχείων).

-Είναι οι τέσσερες ομάδες, που μοιράζονται την «μερίδα του λέοντος», όσον αφορά στους τοπικούς τίτλους και διακρίσεις, ανεξαρτήτως του διαστήματος απουσίας τους από τις τοπικές διοργανώσεις λόγω της συμμετοχής τους στις εθνικές.

-Είναι οι τέσσερες ομάδες με πλήρεις ή σχεδόν πλήρεις γηπεδικές υποδομές, λόγω του ότι εδρεύουν στα αστικά κέντρα του νομού.

-Σε συνάρτηση με το προηγούμενο, είναι οι τέσσερες ομάδες του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, που θεωρητικώς και δυνητικώς έχουν τις περισσότερες δυνατότητες να διατηρούν οργανωμένο «φυτώριο», δηλαδή τμήματα υποδομής ή «ακαδημίες».

Γιά όλους τους ανωτέρω λόγους, είναι οι τέσσερες ομάδες, από τις οποίες ο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί να «ρίξουν το βάρος» των προσπαθειών τους στην σταδιακή διαμόρφωση οργανωτικών, λειτουργικών και αγωνιστικών προϋποθέσεων, που να τις καταστήσουν πιό ανταγωνιστικές, μέχρι του σημείου ετοιμότητας διεκδίκησης της επανόδου στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Πρόκειται γιά την μόνη επιδίωξη, που αφ’ ενός μεν θα «κεντρίσει» το εντονότερο ενδιαφέρον από πλευράς αθλουμένης νεολαίας γιά συστηματική ενασχόληση με το άθλημα στις ανωτέρω ομάδες-«σημαίες» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, αφ’ ετέρου δε θα καταστήσει αυτές πιό ελκυστικές γιά οικονομικούς παράγοντες και φορείς, ώστε είτε να επενδύσουν σ’ αυτές είτε να τις παράσχουν αποφασιστική στήριξη.

Εννοείται δε, ότι η εξασφάλιση επαρκούς οικονομικής επιφανείας, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα σε όλους τους τομείς, είναι αναγκαίο να αποτελεί την μόνιμη προτεραιότητα των «τεσσάρων», ώστε αυτές πρώτα να μείνουν «όρθιες» και κατόπιν να «κυνηγήσουν το καλύτερο», ανταποκρινόμενες στις όποιες απαιτήσεις, ανεξαρτήτως βαθμού δυσκολίας της κάθε συγκυρίας.

Βεβαίως, κατά την σημερινή από πάσης πλευράς δυσμενέστατη, ο «δρόμος» της οικονομικής ευχέρειας δεν είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», χωρίς προς το παρόν να «φαίνεται φως στον ορίζοντα», όσον αφορά στα επιθυμητά οικονομικά δεδομένα.

Ωστόσο, επειδή «ο τροχός γυρίζει συνεχώς» και «ο καιρός έχει γυρίσματα», η προσπάθεια σταδιακής αποκατάστασης του «προγεφυρώματος» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου στον χώρο των εθνικών κατηγοριών αξίζει να συνεχισθεί από τους όποιους κατά την παρούσα φάση ιθύνοντες και παράγοντες των «τεσσάρων». Διότι, ευόδωσή της δεν θα αποφέρει μόνον το όφελος της σε μεγαλύτερη εμβέλεια ενίσχυσης της εκπροσώπησης και προβολής του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, αλλά και θα δημιουργήσει τις επόμενες «φουρνιές» διοικούντων και οικονομικών παραγόντων, οι οποίες θα το οδηγήσουν μακρύτερα και στο επίπεδο, στο οποίο αξίζει να βρίσκεται.

Επομένως, λόγοι ιστορικοί, μεγέθη γηπεδικών υποδομών, οργανωτικές, λειτουργικές και αγωνιστικές προδιαγραφές και οικονομικά δεδομένα προς αντιμετώπιση δείχνουν και στις τέσσερες ομάδες τον «δρόμο», τον οποία θα ήταν ευεργετικό γιά το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο είτε να ακολουθήσουν είτε να «χαράξουν» τα αμέσως επόμενα χρόνια, ανεξαρτήτως εκβάσεως του φετινού … «μικρομεσαίου» πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς.

Κιλκισιακός, ΑΕ Πολυκάστρου, Εθνικός Αξιουπόλεως και Πάικο Γουμένισσας (με την σειρά ποσοτικών παρουσιών και μεγεθών διάκρισης) είναι «καταδικασμένοι» να μην εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους σε τοπικό επίπεδο, όπως … σχεδόν το σύνολο των υπολοίπων ομάδων, αλλά το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο συνολικώς σε πολύ ευρύτερο φάσμα και μεγαλύτερη ακτίνα, λειτουργώντας και ως παράδειγμα προς μίμηση από όποια άλλη ομάδα δημιουργεί τις ίδιες προδιαγραφές, δυνατότητες και προϋποθέσεις.

Φυσικά, η αποκατάσταση του «προγεφυρώματος» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου στον χώρο των εθνικών κατηγοριών δεν θα συντελεσθεί … από την μία στιγμή στην άλλη, και ουδείς ισχυρίσθηκε, ότι αποτελεί «εύκολη υπόθεση».

Όμως, από την στιγμή που η «τετράδα» του σημερινού σημειώματος προσηλωθεί από φέτος και τα αμέσως επόμενα χρόνια στον εν λόγω αντικειμενικό σκοπό, τότε αυτός θα καταστεί από πάσης πλευράς εφικτός.

Σε κάθε περίπτωση, καλά τα τρόπαια και οι απολαβές σε τοπικό επίπεδο, από καλύτερα, όμως, μέχρι πολύ καλύτερα τα αντίστοιχα σε περιφερειακό και πανελλήνιο.

Και ως γνωστόν, εχθρός του καλού είναι πάντα … το καλύτερο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]