Αθλητισμός

Στέγη γιά την πάλη

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Όταν συγκροτήθηκε και ξεκίνησε το 1984, δεν χρειάσθηκε παραπάνω από ένα εξάμηνο γιά να «ακουσθεί» και να αποκτήσει φήμη και παραπάνω από ένα χρόνο για να καταξιωθεί πανελληνίως, ενώ ήδη από τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του κατέλαβε θέση στην «ελίτ» ή στις «υπερδυνάμεις» της χώρας. Η «λάμψη» του αυτή διήρκεσε επί μιάν επταετία έως το 1991.

Ύστερα, για ένα συνδυασμό αιτίων και αιτιών, κυρίως οικονομικής και διοικητικής προελεύσεως, το τμήμα πάλης του ΓΑΣ Κιλκίς, και ειδικότερα της ελευθέρας πάλης, περιήλθε σε παρακμή, η οποία με την πάροδο του χρόνου οδήγησε στην πλήρη απαξίωσή του. Έτσι η παρουσία του στις διοργανώσεις ήταν πλέον σποραδική κατά τις δεκαετίες του ’90 και ’00,  ενώ την αμέσως επομένη περιέπεσε σε αφάνεια με υποτονική δραστηριότητα και επιτυχίες … «με το σταγονόμετρο». Το ευτύχημα στην περίπτωση είναι ότι από τα τέλη της δεκαετίες του ’90 και ιδίως από τις αρχές του ’00 ήλθε στο «προσκήνιο» του κιλκισιώτικου αθλητισμού ο Καραγιάννης Ευρώπου, ο οποίος όχι μόνο κάλυψε με επιτυχία το κενό, το οποίο άφησε  σ’ αυτόν ο «μαρασμός» του τμήματος πάλης του ΓΑΣ Κιλκίς αλλά και έδωσε νέα «πνοή» στο άθλημα εδώ στον τόπο μας , συμβάλοντας στο να διατηρήσει η κιλκισιώτικη πάλη την θέση της στο «στερέωμα» της πανελλήνιας καταξίωσης.

Όμως, όλοι οι κύκλοι έχουν τα γυρίσματά τους, και το «γύρισμα» του «κύκλου» του τμήματοε πάλης του ΓΑΣ Κιλκίς έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα  προς την θετική κατεύθυνση. Ύστερα, δηλαδή, από αυτό το μακρό διάστημα στο «περιθώριο», και αφού πρώτα ανασυντάχθηκε διοικητικώς και οργανωτικώς, ώστε να μπορεί να απευθύνεται σε «πηγές» χρηματοδότησης και να ανταποκρίνεται στις  λειτουργικές απαιτήσεις του αγωνιστικού αθλητισμού, το τμήμα πάλης του ΓΑΣ Κιλκίς «λαμβάνει και πάλι θέση» στον «δρόμο», ο οποίος οδηγεί στην αναγνώριση και καταξίωση.

Το «μαρτυρούν» ο ύστερα από χρόνια ικανός αριθμός αθλουμένων νέων, οι οποίοι συγκροτούν τα επί μέρους τμήματα υποδομής και το αγωνιστικό, η απασχόληση τεσσάρων προπονητών λόγω αυτής της αυξημένης παρουσίας αθλητών και οι επιτυχίες σε σημαντικές αγωνιστικές διοργανώσεις, οι οποίες έχουν «πυκνώσει» κατά το τελευταίο εξάμηνο. «Φωνάζει», λοιπόν, και πάλι «παρών» το τμήμα πάλης του ΓΑΣ Κιλκίς, συνεχίζοντας να δίνει έμφαση στην ελευθέρα και διαθέτοντας πλέον πολλά υποσχόμενους αθλητές και αθλήτριες, χάρη στο έργο το οποίο επιτελείται στα επί μέρους τμήματα υποδομής.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται και το γενικό επίπεδο της πάλης στον νομό Κιλκίς, καθώς αυτή μπορεί πλέον να στηρίζεται στην ταυτόχρονη δραστηριότητα δύο συλλόγων, και όχι όπως συνέβη στο παρελθόν, κατά το οποίο δεν βίωσαν ταυτόχρονη ακμή ΓΑΣ Κιλκίς και Καραγιάννης Ευρώπου ή Καραγιάννης Ευρώπου και ΓΑΣ Κιλκίς. Αν υπάρχει ταύτιση των δύο συλλόγων σε ένα σημείο, αυτό είναι η αγωνιστική στέγη, καθώς και οι δύο κάλυψαν τις ανάγκες τους «εκ των ενόντων», αξιοποιώντας δηλαδή χώρους των ήδη υφισταμένων γυμναστηριακών εγκαταστάσεων, ώστε πρωτευόντως να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη εκγύμναση των αθλουμένων μελών και δευτερευόντως να διοργανώνονται μιάς κάποιας εμβέλειας αγώνες.

Στέγη κανονική, δηλαδή γυμναστήριο αμιγώς «βαρέων» αθλημάτων, δεν έχει ούτε ο ΓΑΣ Κιλκίς ούτε ο Καραγιάννης Ευρωπού, και η οργανωτική λειτουργική και αγωνιστική ανάκαμψη του πρώτου και η αδιάκοπη παρουσία του δευτέρου στην «πρώτη γραμμή» προσφέρουν στην στήλη την ευκαιρία να υπενθυμίσει γιά … «νιοστή» φορά την αναφορά της στην αναγκαιότητα της κατασκευής τέτοιων αιθουσών, μιάς στο Κιλκίς και μιάς στον Εύρωπο.

Η αρχική πρόταση της στήλης ήταν μία μεγάλη αίθουσα «βαρέων» αθλημάτων στο Κιλκίς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχετική υπόσχεση της Πολιτείας, όταν κατά την περίοδο 1984-1991 η πάλη «εκαλλιεργείτο» μόνον από τον ΓΑΣ Κιλκίς, ο οποίος έφτασε στο να συγκαταλέγεται στους τρεις κορυφαίους συλλόγους της χώρας στο άθλημα, με επιτυχίες και διακρίσεις πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας.

Μία υπόσχεση, η οποία είχε βάση και μετά την παρακμή του ΓΑΣ Κιλκίς, καθώς, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της στήλης, η μη ύπαρξη εγκατάστασης για την «στέγαση» της δραστηριότητας υπαρχόντων αθλητικών τμημάτων λειτουργεί ανασταλτικώς τόσο στην διάδοση ανάπτυξη και πρόοδο κάθε αθλήματος όσο και στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας  των φορέων τους.

Και ενώ η ανωτέρω υπόσχεση… παρέμενε υπόσχεση, ήλθε ο Καραγιάννης Ευρώπου, να «γράψει την δική του ιστορία» στην κιλκισιώτικη  και στην ελληνική πάλη, και αυτός χωρίς τις καλύτερες των συνθηκών όσον αφορά στην αγωνιστική στέγη. Μιάν ιστορία χωρίς πολλές διακοπές όπως στην περίπτωση του ΓΑΣ Κιλκίς. Και τούτο κατεδειξε την ανάγκη αλλά και απαίτηση της ανέγερσης αίθουσας «βαρέων» αθλημάτων και στον Εύρωπο, καθώς, όπως και στο Κιλκίς, δεν υπάρχει περίπτωση μία τέτοια εγκατάσταση να καταλήξει εκεί, όπου κατέληξαν κάποιες από… τις υπερπολυτελείς γιά τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών, δηλαδή … στην εγκατάλειψη, το αράχνιασμα, την αχρήστευση.

Αντιθέτως, τα όποια «προβλήματα» αντιμετωπίσει θα προκύψουν… από την αδιάκοπη χρήση από αθλούμενα σε υψηλό επίπεδο νιάτα. Βάσει, λοιπόν, των ανωτέρω δεδομένων, η στήλη επαναφέρει την αναδιατυπωθείσα πρότασή της για την κατασκευή δυο αιθουσών «βαρέων» αθλημάτων στον τόπο μας, μία στο Κιλκίς και μία στον Εύρωπο, προδιαγραφών τέτοιων οι οποίες να καλύπτουν τις απαιτήσεις, όσον αφορά στην αναπτυξιακή και προπονητική δραστηριότητα και στην φιλοξενία αγωνιστικών διοργανώσεων, χωρίς υψηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Με δυο τέτοιες αίθουσες αφ’ ενός μεν θα «απογειωθεί» η πάλη στον αποδεδειγμένα «φυτώριο» της νομό μας, αφ’ ετέρου δε σύλλογοι, οι οποίοι «καλλιεργούν» άλλη «βαρέα» αθλήματα, θα βρεθούν σε πιό οικείο περιβάλλον, σε ό,τι αφορά στην αγωνιστική δραστηριότητα, καθώς θα «απαγκιστρωθούν» από κλειστά γυμναστήρια με προδιαγραφές κυρίως γιά ομαδικά αθλήματα.

Επί πλέον, δυο τέτοιες «κυψέλες», από την στιγμή που εξασφαλίζουν λειτουργική και αγωνιστική ευχέρεια στους χρήστες συλλόγους, «λύνουν τα χέρια» των ιθυνόντων τους σε ό, τι αφορά στις κινήσεις για την προσέλκυση χορηγών και υποστηρικτών, οι οποίοι συνηθίζουν να επενδύουν εκεί, όπου διαπιστώνουν ότι υπάρχει αντίκρυσμα. Και η λειτουργία του ΓΑΣ Κιλκίς και Καραγιάννη Ευρωπού αλλά και οποιουδήποτε άλλου φορέα «βαρέος» αθλήματος σε… κανονική έδρα, ενισχύει τις δυνατότητες και προοπτικές εκείνες, οι οποίες τους καθιστούν  ελκυστικούς από πλευράς «πηγών» χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η κατασκευή δύο «μικρομεσαίων» αιθουσών «βαρέων» αθλημάτων, μιάς στο Κιλκίς και μιάς στον Εύρωπο, συνοδεύεται από την προοπτική του ουσιαστικού αντικρούσματος τόσο για τους φορείς των εν λόγω αθλημάτων όσο και για όσους επιλέγουν να επενδύσουν σ’ αυτά.

Και από πλευράς Πολιτείας δεν μένει, παρά να αντιμετωπίσει το θέμα υπό το ιδιο πρίσμα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αριθμός ρεκόρ συμμετοχής

“Η συμμετοχή στις εκλογές της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων νομού Κιλκίς άγγιξε τον αριθμό ρεκόρ 96%, γεγονός που αποδεικνύει ότι όταν […]