Αθλητισμός

Πνεύμα διεκδίκησης

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν ανοδική πορεία οι δείκτες απήχησης, συμμετοχής, διοργανωτικής επάρκειας και αγωνιστικής επιτυχίας όλοι οι αγώνες ορεινού δρόμου (και όχι «δρόμοι ορεινού τρεξίματος», όπως κάκιστα αποκαλούνται) και στα τρία ορεινά σημεία του νομού ή περιφερειακής ενότητάς μας.

Στην «δύση» του 2023 τα καλά νέα ακούσθηκαν από το ορεινό ημιμαραθώνιο και από τον ορεινό δρόμο 5000 μέτρων Καστανοδάσους, δύο διοργανώσεων στο Πάικο, που επιβεβαίωσαν την ανωτέρω αναφορά. Δύο διοργανώσεων, που συγκέντρωσαν 430 αθλητές και αθλουμένους, με τους δεύτερους περισσότερους από κάθε προηγούμενη χρονιά, ενδέκατη γιά τον ημιμαραθώνιο, τέταρτη για τον αγώνα ορεινού δρόμου Καστανοδάσους, στέλνοντας το μήνυμα, ότι η δημοτικότητα τέτοιων αθλητικών θεσμών εξαπλώνεται ταχύρρυθμα και στον τόπο μας.

Όπως είναι γνωστό, πλην των προαναφερθεισών, υπάρχουν στον νομό άλλες τέτοιες διοργανώσεις, που «πορεύονται» με σταθερό ρυθμό στην ανάλογη καταξίωση, όπως π.χ. το «Αλιγκάρι», πάλι στο Πάικο, και το «Απάν σο ρακανόπον», στα Κρούσια. Επίσης η δρομική διοργάνωση εντός Κιλκίς στο δασύλλιο του λόφου Αγίου Γεωργίου.

Όπως αναφέρθηκε, οι διοργανώσεις αυτές είναι ελκυστικές γιά τους αθλουμένους, των οποίων η συμμετοχή έχει αυξητικές τάσεις, καθώς και ο δικός τους αριθμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Τούτο σημαίνει, ότι όλες αυτές οι διοργανώσεις αξίζουν της πλήρους υποστηρίξεως τόσο των αρμοδίων τοπικών οργάνων της Πολιτείας, των φορέων της τοπικής διοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εν γνώσει του ότι, ακριβώς λόγω απηχήσεως και ευρείας προβολής, προκύπτουν και το ουσιαστικό αντίκρυσμα και το ανταποδοτικό όφελος από κάθε επιτυχή διοργάνωση.

Επιπροσθέτως, πανταχόθεν υποστήριξη διοργανώσεων ορεινού δρόμου ενισχύει και την προοπτική να αρχίσει ο νομός να αναλαμβάνει επίσημες αγωνιστικές διοργανώσεις δρόμων εκτός σταδίου, και πιό συγκεκριμένα τουλάχιστον των περιφερειακών πρωταθλημάτων δρόμων επί ανωμάλου εδάφους (επίσης κάκιστη η κατά λανθασμένη παράδοση αναφορά σε πρωταθλήματα «ανωμάλου δρόμου»).

Οι αναφορές της στήλης στο εν λόγω θέμα χρονολογούνται από ελάχιστο διάστημα από καθιερώσεώς της, με επικέντρωση στην περιοχή του δάσους δυτικά του Κιλκίς (πίσω από το στρατόπεδο Καμπάνη και το τρίτο συγκρότημα εργατικών κατοικιών), όπου πριν την δημιουργία αυτού, με συνεχείς δενδροφυτεύσεις, φιλοξενήθηκαν αγώνες ράλλυ σπριντ.

Μετά την ανάπτυξη του δάσους και τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους δρόμους της, όπως κάποτε αυτοί ήταν κατάλληλοι για διοργανώσεις αγωνιστικού αυτοκινήτου και μότο κρος, σήμερα είναι κατάλληλοι γιά αγώνες επί ανωμάλου εδάφους, με αξιοσημείωτο βαθμό δυσκολίας.

Αν η περιοχή του Κιλκίς πληρούσε στον απαιτούμενο βαθμό τις προϋποθέσεις ως προς την επάρκεια ξενοδοχειακής υποδομής, η συγκεκριμένη τοποθεσία θα ενδεικνυόταν γιά την διεξαγωγή ακόμη και πανελληνίων αλλά και διεθνών, τουλάχιστον βαλκανικών, διοργανώσεων επί ανωμάλου εδάφους.

Και ναι μεν η σημερινή ξενοδοχειακή υποδομή δεν επαρκεί γιά τέτοιες διοργανώσεις. Όμως, επειδή σήμερα υπάρχει τέτοια υποδομή (συνολικώς διακόσιες κλίνες στην πόλη, πέρα από τις μονάδες σε μικρή απόσταση από αυτήν), εκεί που έως και πριν μερικά χρόνια ήταν εντελώς ανεπαρκής και «ακύρωνε» κάθε τέτοια σκέψη, υπάρχουν πλέον και τα «πατήματα» γιά την εκ μέρους του νομού διεκδίκηση της διεξαγωγής περιφερειακών πρωταθλημάτων επί ανωμάλου εδάφους, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης των πανελληνίων. Τα «πατήματα» αυτά είναι:

-Ο κατάλληλος χώρος γιά τους αγώνες (δάσος δυτικά του Κιλκίς).

-Η κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας αποστολών από την υφιστάμενη ξενοδοχειακή υποδομή (οι αγωνιζόμενοι που προέρχονται από τον νομό και από κοντινές έδρες δεν χρειάζονται την ξενοδοχειακή υποδομή).

-Το αξιόλογο έμψυχο δυναμικό σε επίπεδο αθλητικών παραγόντων και εμπείρων σε διοργανωτικά θέματα στελεχών.

-Οι επαρκείς υποδομές φροντίδας υγείας (νοσοκομείο, κέντρο υγείας Κιλκίς) και ασφαλείας (αστυνομική διεύθυνση, πυροσβεστική υπηρεσία με τα έμπειρα στελέχη τους).

-Η μέσω αυτών των αθλητικών διοργανώσεων ευρεία προβολή του τόπου και των ανθρώπων του.

Εν γνώσει όλων αυτών, τα αρμόδια όργανα Πολιτείας και τοπικής διοίκησης και των δύο βαθμίδων αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν ένα πρόσθετο μη αθλητικό λόγο όχι πλέον υποστηρικτικής διάθεσης και κίνησης σε ό, τι αφορά στην διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων εκτός σταδίου, αλλά συντονισμού ενεργειών στο πλαίσιο μιάς κοινής δράσης γιά την εκ μέρους του νομού ανάληψη τέτοιων εκδηλώσεων περιφερειακής εμβέλειας.

Είναι λόγος, που έχει να κάνει με τα οφέλη γιά την «μικρή» οικονομία του τόπου από την εδώ παραμονή, έστω και για ένα εικοσιτετράωρο (πόσω μάλλον γιά δύο ή τρία), ενός ικανού αριθμού αθλητών, προπονητών και επισκεπτών από περιοχές εκτός νομού Κιλκίς.

Αυτό ισχύει για όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, είτε εντός είτε εκτός σταδίου, διάρκειας από μιάς έως τριών ημερών, πάντοτε περιφερειακού επιπέδου, αλλά και πανελληνίου, εφ’ όσον η εδώ υπάρχουσα υποδομή σε όλους τους τομείς ανταποκρίνεται στις σχετικές απαιτήσεις.

Η ιδιαίτερη αναφορά στα περιφερειακά πρωταθλήματα δρόμων επί ανωμάλου εδάφους προέρχεται από τους γνωστούς στους ανθρώπους του αθλητισμού αριθμούς αγωνιστικών στελεχών των συλλόγων της ευρύτερης του νομού Κιλκίς περιφέρειας, που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν επιτρέπουν την εκ μέρους του, ανάληψη πανελλήνιας διοργάνωσης αυτού του χώρου.

Έπειτα, τα σημερινά δεδομένα συνιστούν μία «πρόκληση» γιά τους αθλητικούς παράγοντες του νομού, με την υποστήριξη των αρχόντων του και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας του, καθώς γι’ αυτόν, ενώ έχει φιλοξενήσει περιφερειακές, πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις αρκετών άλλων αθλημάτων, θα είναι η πρώτη φορά, που θα αναλάβει μία διοργάνωση αγώνων επί ανωμάλου εδάφους, εμβελείας πέραν των ορίων αυτού.

Και η στήλη πιστεύει, ότι, από την στιγμή που, σε ό, τι αφορά στην διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, υφίστανται σ’ αυτόν προϋποθέσεις, οι τοπικοί άρχοντες, συνεπικουρούμενοι από την ιδιωτική πρωτοβουλία, έχουν καθήκον να προσεγγίζουν κάθε τέτοιο θέμα με διεκδικητικό πνεύμα, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια γιά την ανάληψη οποιασδήποτε αθλητικής διοργάνωσης.

Ακριβώς το πνεύμα, το οποίο θα ήταν θετικό εκ μέρους των να επιδείξουν και στην προοπτική της γιά πρώτη φορά διεκδίκησης της ανάληψης του περιφερειακού πρωταθλήματος επί ανωμάλου εδάφους στο δάσος δυτικά του Κιλκίς.

Μιάς τοποθεσίας, που κατ’αυτόν τον τρόπο θα μπει στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής, θα γίνει και αυτό σημείο αναφοράς στο Κιλκίς από εκπροσώπους άλλων περιοχών και θα ενισχύσει περαιτέρω το αθλητικό «οικοδόμημα» του νομού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα