«Πλάτες» στήριξης


Γράφει ο Σταύρος Φάσσος
Μπορεί και στον τομέα του αθλητισμού τον «πρώτο λόγο» στην λειτουργία κάθε αγωνιστικού φορέα του να τον έχει η γενική οικονομική κατάσταση κάθε εποχής τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και αυτό να αποτελεί διαχρονικό κανόνα. Έστω όμως και με δεδομένο αυτόν ακριβώς τον κανόνα κάνενας αγωνιστικός φορέας δεν μπορεί να «περπατήσει» ακόμη και σε εποχές «παχειών αγελάδων» αν δεν διαθέτει ποσοτικώς και ποιοτικώς επαρκές στελεχειακό δυναμικό, ικανό να ανταποκριθεί στις οποιεσδήποτε αγωνιστικές απαιτήσεις και σε οποινδήποτε τιθέμενο αντικειμενικό σκοπό και αυτό επίσης αποτελεί διαχρονικό κανόνα.
Με άλλα λόγια μπορεί κάποια εποχή να υπάρχουν πολλά χρήματα αλλά να μην υπάρχει καλή ομάδα ή το αντίστροφο δηλαδή να μην υπάρχουν πολλά χρήματα αλλά να υπάρχεια καλή ομάδα. Κατά την παρούσα συγκυρία το δεύτερο σκέλος αυτού του κανόνα επαληθεύουν τα αγωνιστικά δεδομένα στον χώρο του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου.
Ενώ δηλαδή η συγκυρία είναι οικονομικώς δυσμενέστατη για τον νομό που υφίσταται σε υπερθετικό βαθμό τις συνέπειες του συνδυασμού της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, της διετούς υγειονομικής και της εσχάτως προκυψάσης ενεργειακής, αυτός έχει να επιδείξει τον χώρο του χειροσφαίρου:
– Την ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς που κάνει πρωταθλητισμό στην α2 εθνική κατηγορία, ακολουθώντας πορεία επανόδου στον φυσικό χώρο της δηλαδή στην ανωτερη κατηγορία του ελληνικού χειροσφαίρου.
– Την ομάδα του Αλέξανδρου Αξιούπολης που «πάει» να ανανεώση για άλλη μια χρονιά την παραμονή της στην δευτέρα τη τάξει εθνική κατηγορία.
– Την ομάδα εφήβων του Αλέξανδρου Αξιούπολης με στελεχειακό δυναμικό της προερχόμενο κατά μεγάλη πλειοψηφία από τις ηλικιακές κατηγορίες παιδων και παμπαίδων που ανεδείχθη πρωταθλήτρια της ισχυρής ένωσης σωματείων χειρόσφαιρας Θεσσαλονίκης (ΕΣΧΘ) και διεκδικεί συμμετοχή στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος της κατηγορίας της με αξιώσεις ακόμη και για μετάλλιο.
– Τα «φυτώρια» των δυο προαναφερθέντων φορέων όπου επιτελείται ένα αξιοσημείωτο παραγωγικό έργο με τον Αλέξανδρο να έχει «μπει» εδώ και δυο-τρία χρόνια σε επιθυμητή «ρέγουλα» και τον ΓΑΣΚ να προχωρεί ύστερα από μικρή χρονική «παρένθεση» στην «επανεκκίνηση» αποκαθιστώντας πλήρως την λαμπρή παράδοση του δικού του «φυτωρίου».
Επί πλέον υφίσταται και η γηπεδική υποδομή στον Καμπάνη που επιτρέπει την «καλλιέργεια» της ιδέας συγκρότησης ενός ακόμη φορέα στην ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Γαλλικού που θα μπορούσε να συμβάλει σε περαιτέρω ενίσχυση της βάσης του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου.
Κατόπιν ανωτέρω, το θέμα και ζητούμενο κατά την παρούσα συγκυρία είναι το πως οι ιθύνοντες του αθλήματος, οι αιρετοί άρχοντες και η ιδιωτική επιχειρηματική και οικονομική πρωτοβουλία θα διαχειρισθεί τα δεδομένα τα οποία συνθέτουν από την μία το γενικό πρόβλημα στην οικονομία και από την άλλη το κατά γενική ομολογία αξιόλογο και πολλά υποσχόμενο χειροσφαιρικό δυναμικό ώστε αυτό το συνδεδεμένο με λαμπρές στιγμές του κιλκισιώτικου αθλητισμού άθλημα να συνεχίσει να αποτελεί πανελλήνιο σημείο θετικής αναφοράς σ΄αυτόν προβάλλοντας γενικότερα τον τόπο έστω και πορευόμενο σε «δρόμο στρωμένο» με τα «αγκάθια» της σύνθετης κρίσης.
Ασφαλώς και οι δυσκολίες της συγκυρίας είναι τεράστιες όμως η Ιστορία βρίθει τέτοιων συγκυριών κατά τις οποίες ασχέτως απολύτων προτεραιοτήτων βασικός αντικειμενικός σκοπός των διαφόρων κοινωνιών παρέμενε η διαφύλαξη θεσμών με ουσιαστική συμβολή στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Και σ΄αυτούς τους θεσμούς σίγουρα συγκαταλέγονται οι σχετιζόμενοι με δραστηριότητα των νέων όπως είναι η αθλητική. Άρα στήριξη αθλητικών δραστηριοτήτων στον χώρο του αθλητισμού και δη του υγιούς και υπό κανονικές συνθήκες λειτουργούντος εκτός επαγγελματικού πλαισίου αθλητισμού όπως είναι η λειτουργία των τμημάτων ηλικιακών κατηγοριών ή «φυτωρίων» όλων των αθλημάτων συνιστά στήριξη μιας γενικότερης δημιουργικής δραστηριότητας των νέων.
Πρόκειται με άλλα λόγια για μιά δραστηριότητα την οποία αξίζει να περιβάλλουν με το υποστηρικτικό ενδιαφέρον τους η Πολιτεία, η κάθε τοπική διοίκηση και η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεργαζόμενες στο πλαίσιο μιας μερίμνας:
– Για την ανέγερση ή κατασκευή εγκαταστάσεων εκεί όπου είναι απολύτως απαραίτητο
– Περιοδική συντήρηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων
– Οικονομική ενίσχυση σωματείων μόνο για την απρόσκοπτη λειτουργία των «φυτωρίων» τους.
– Χορηγίες έστω και με τον ανταποδοτικό χαρακτήρα τους για προβολή μέσω τέτοιων «φυτωρίων».
Και όπως αναφέρθηκε ακόμη και στις οικονομικώς χειρότερες εποχές πάντοτε είναι δυνατή η εξεύρεση κονδυλίων για εφικτούς και με αντίκρυσμα αντικειμενικούς σκοπούς ιδίως όταν αυτό έχει να κάνει με δημιουργική δραστηριότητα αθλούμενης νεολαίας, ιδίως σε χρονικές συγκυρίες ύπαρξης αξιόμαχων φορέων – ομάδων χάρη σε αυτήν την δραστηριότητα.
Για αυτό είναι μεν δύσκολη η οικονομική συγκυρία στο δικό μας τόπο χωρίς ωστόσο να είναι ανέφικτο για Πολιτεία , τοπική διοίκηση και ιδιωτική πρωτοβουλία να «βάλει πλάτες» σε αθλητικούς φορείς από την στιγμή που αυτοί έχουν να επιδείξουν ομάδες με δραστηριότητα η οποία υπερβαίνει απο σαφώς μέχρι κατά πολύ τα όρια του νομού. Και οι συγκεκριμένες χειροσφαιρικές ομάδες αξίζει να «βάλουν πλάτες» οι εν λόγω αρχές και φορείς.