Αθλητισμός

“Παλιός” και “νέος” δύο γιά… μίμηση

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Στις δώδεκα ομάδες, οι οποίες συγκροτούν την ανώτερη κατηγορία ΕΠΣ Κιλκίς (α1) της αγωνιστικής περιόδου 2024-25, συγκατλέγονται δύο προαχθείσες φέτος ως πρωταθλήτριες των ισαρίθμων ομίλων της δευτέρας τη τάξει (α΄), δηλαδή ο πρωταθλητής του α΄ ομίλου ΠΑΟΝΕ Επταλόφου και οι πρωταθλητές του β΄ Μακεδόνες Λειβαδίων.

Πρόκειται γιά δύο ομάδες, καθεμία από τις οποίες χαρακτηρίζεται από μιάν ιδιαιτερότητα, καθιστάμενες σχετικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα.

Ο πρωταθλητής του α΄ ομίλου α΄ κατηγορίας ΠΑΟΝΕ Επταλόφου έχει προ πολλού καταστεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα συλλόγου – “φυτωρίου” του ποδοσφαίρου, η ομάδα του οποίου βασίζεται κατά κύριο λόγο στις δικές της δυνάμεις, με λίγες επιλεκτικές προσθήκες.

Η συγκεκριμένη λειτουργία χαρακτηρίζει τον εν λόγω σύλλογο από καταβολής του, με επακόλουθο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 να έχει καταξιωθεί όχι απλώς ως υπολογίσιμη δύναμη του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, αλλά και ως σταθερός τροφοδότης αυτού, ακόμη και στις λίγες περιόδους απουσίας του από την ανώτερη κατηγορία.

Είναι από τις λίγες ομάδες, η οποία συμπληρώνει… κανονικά τις θέσεις στο φύλλο αγώνος και παρατάσσεται με τον ανώτατο προβλεπόμενο αριθμό αναπληρωματικών στον πάγκο.

Και τούτο σε μιάν εποχή, κατά την οποία οι παίκτες, που ξεκίνησαν από τον ΠΑΟΝΕ, αναδείχθηκαν σ’ αυτόν και σήμερα αγωνίζονται σε κάθε σημείο του νομού και πέραν των ορίων αυτού, συγκροτούν… άλλη μία πλήρη ομάδα ΠΑΟΝΕ Επταλόφου!

Επίσης, δεν είναι λίγοι και οι παλαιοί παίκτες του, οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν το “παρών” στο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο ως προπονητές, και ενώ το “φυτώριο” συνεχίζει να λειτουργεί, και οι ιθύνοντες του συλλόγου συνεχίζουν να μεριμνούν γιά την καλύτερη δυνατή κατάσταση των γηπεδικών εγκαταστάσεων.

Με όλα αυτά ο σύλλογος δεν περιορίζεται απλώς στο να εκπροσωπεί τον συγκεκριμένο οικισμό και την συγκεκριμένη ημιορεινή περιοχή του, αλλά της δίνει “πνοή ζωής” διά του αθλητισμού, μετατρέποντας συγχρόνως το μειονέκτημα της χιλιομετρικής εγγύτητας του αστικού κέντρου του Κιλκίς σε πλεονέκτημα, με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων οι οποίες εκμηδενίζουν αυτήν την απόσταση και παρέχουν δυνατότητες και κίνητρα στους Επταλοφίτες, να διατηρούν την επαφή με τον τόπο τους.

Ίσως τα ανωτέρω να συνθέτουν και την αιτία του ότι στις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο ΠΑΟΝΕ Επταλόφου ήταν μία από τις ελάχιστες ομάδες, οι οποίες είτε δεν εμφάνισαν σημεία αποσύνθεσης και διάλυσης ύστερα από έναν υποβιβασμό είτε δεν παρέμειναν γιά καιρό στην αφάνεια.

Στο διαμετρικώς αντίθετο σημείο, σε σχέση με την θεωρητική έδρα της, βρίσκεται η ομάδα των πρωταθλητών του β΄ ομίλου α΄ κατηγορίας Μακεδόνων Λειβαδίων.

Η ομάδα αυτή φέρεται θεωρητικώς εδρεύουσα στα Μεγάλα Λειβάδια του οροπεδίου του όρους Πάικου, τα οποία, μαζί με τα σε απόσταση “αναπνοής” Μικρά Λειβάδια, συνέθεταν πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο,την εποχή του Μεσοπολέμου, μία μονίμως ανθηρή και ακμάζουσα κοινότητα μεγέθους… μεγάλης κωμόπολης. Όμως, το 1944 καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα, και οι κάτοικοι τους, οι Λειβαδιώτες, “σκόρπισαν στους πέντε ανέμους”, κυρίως σε Αξιούπολη και Θεσσαλονίκη. Σήμερα υφίσταται ο μικρός οικισμός των Λειβαδίων, ο κατοικούμενος κυρίως τους θερινούς μήνες, με τις κατοικίες να έχουν αναχθεί κυρίως σε εξοχικές

Όμως, η ψυχή της περιοχής, δηλαδή… οι άνθρωποι της, όπου και αν βρέθηκαν και βρίσκονται, ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα σε όλους τους τομείς και χώρους, του ποδοσφαίρου και αθλητισμού μη εξαιρουμένων. Από πρωτοβουλία κάποιων από αυτούς προέκυψε η ποδοσφαιρική ομάδα των Μακεδόνων Λειβαδίων, με αντικειμενικό σκοπό την και δι’ αυτής ανάδειξη και προβολή του ονόματος της γενέτειρας, έστω και σε διαφορετική εναλλακτική έδρα, ελλείψει γηπεδικών εγκαταστάσεων στα Λειβάδια, αλλά και λόγω δυσκόλου οδικής προσβάσεως σ’ αυτά.

Η νεοσύστατη ομάδα συγκροτήθηκε από παίκτες έλκοντες την καταγωγή από τα Λειβάδια συν τις απαραίτητες έξωθεν προσθήκες, οργανώθηκε, προετοιμάσθηκε καταλλήλως, και την τελευταία διετία είχε ως έδρα ένα από τα πλέον αξιόλογα γἠπεδα του νομού, αυτό της Μεγάλης Στέρνας.

Και φαίνεται, ότι η περίοδος 2023-24 σηματοδότησε το πλήρωμα του χρόνου, καθώς οι Μακεδόνες επέλεξαν εξαρχής ως αντικειμενικό σκοπό χρονιάς την γιά πρώτη φορά στα χρονικά του συλλόγου άνοδο της ομάδας του στην ανώτερη κατηγορία ΕΠΣ Κιλκίς, τον οποίο, εν τέλει, πέτυχαν.

Συγχρόνως ξεκίνησαν τις διαδικασίες γιά την δημιουργία προϋποθέσεων παραμονής στα “σαλόνια” του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, αναγόμενοι, κατά τα προαναφερθέντα, σε αθλητικό σύμβολο της περιοχής τους.

Αυτό είναι το βασικό κοινό σημείο τους με τον ΠΑΟΝΕ Επταλόφου και με όλες τις άλλες εδρεύουσες στην ύπαιθρο ομάδες, με την μικρή διαφοροποίηση του ότι οι Μακεδόνες προήλθαν από την διασπορά των Λειβαδιωτών, ενώ ο ΠΑΟΝΕ από τους κατοίκους του Επταλόφου.

Από εκεί και πέρα εννοείται, ότι, ως αθλητικοί φορείς, και οι δύο σύλλογοι του παρόντος σημειώματος εκφράζουν όλους τους όπου Γης προερχομένους από τις δύο γενέτειρες, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην κατά γράμμα και πνεύμα εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) αλλά και στην προαγωγή των αξιών και αρχών του αθλητισμού.

Έχουμε, λοιπόν, στην ανώτερη κατηγορία του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου έναν αμέσως επανακάμψαντα “παλιό γνώριμο” και έναν “πρωτάρη” ή “νεοφώτιστο”, οι οποίοι προσφέρουν δύο παραδείγματα προς μίμησιν, ο μεν ως “φυτώριο” του ποδοσφαίρου στην περιοχή του, ο δε ως λειτουργικός εκφραστής του παλμού των αποδήμων της δικής του.

Περιοχές με πληθυσμιακά μεγέθη, που να παρέχουν την δυνατότητα ύπαρξης φορέων του ποδοσφαίρου και συντήρησηης γηπεδικών εγκαταστάσεων αξίζει να έχουν προ μίμησιν το παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας του ΠΑΟΝΕ Επταλόφου, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση του κάθε ντόπιου έμψυχου δυναμικού.

Όσο δε γιά περιοχές, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες της μετοικεσίας στα αστικά κέντρα, ακόμη και μέχρις ερημώσεως, τον λόγο έχουν οι εξ αυτών καταγόμενοι της διασποράς, και δη όσοι συμμετέχουν στα ποδοσφαιρικά κοινά, υιοθετώντας το παράδειγμα των Λειβαδιωτών, με τους Μακεδόνες Λειβαδίων, συγκροτώντας, δηλαδή, ομάδες κατά τον ίδιο τρόπο και μεριμνώντας γιά την κατάλληλη έδρα.

Ως προς αυτό, δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα η συγκρότηση και στελέχωση ομάδων με παίκτες από δύο ή και περισσότερους τέτοιους οικισμούς, με εναλλαγές στην χρήση των γηπέδων, όπου υπάρχουν, ώστε όλα να πληρούν τουλάχιστον τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ομαλής διεξαγωγής των αγώνων, έτσι που κάθε φορά και ένας άλλος οικισμός να “παίρνει ανάσα ζωής”, έστω και μία ή δύο φορές το δεκαπενθήμερο.

Α μη τι άλλο, και στην μία περίπτωση και στην άλλη διατηρείται “ζωντανό” το ενδιαφέρον γιά το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο, το οποίο, εξαιτίας προβλημάτων ή αρνητικών συμπεριφορών, δεν βρίσκεται σήμερα και “στα καλύτερά του”.

Και συνθέτουν όλα τα προαναφερθέντα λόγο, γιά τον οποίο αναμένεται με ενδιαφέρον η πορεία τόσο του “παλιού” ΠΑΟΝΕ Επταλόφου όσο και των “πρωτάρηδων” ή “νεοφωτίστων” Μακεδόνων Λειβαδίων στο πρωτάθλημα της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς, περιόδου 2024-25, όπως συμβαίνει με κάθε ομάδα, η οποία προσφέρει παράδειγμα προς μίμησιν σε οποιοδήποτε τομέα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα