Αθλητισμός

Ουσιαστικό ενδιαφέρον είναι… το ειλικρινές

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Με αφορμή τις περυσινές πανελλήνιες και διεθνείς διακρίσεις μονάδων του κιλκισιώτικου αθλητισμού, στελέχη και παράγοντες της τοπικής (αυτο) διοίκησης και των δύο βαθμών, είτε με δημόσιες τοποθετήσεις είτε με αναφορές τους σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, πλειοδότησαν σε προτροπές και εισηγήσεις για εκ μέρους των δημοτικών αρχών επιβράβευση των συντελεστών των αθλητικών επιτυχιών και διακρίσεων όχι μόνο με απονομή ηθικών αμοιβών αλλά και με υλική υποστήριξη.

Το φαινόμενο δεν είναι ούτε καινοφανές ούτε ασυνήθιστο, αφού τέτοιες πρωτοβουλίες αιρετών της (αυτο)διοίκησης χρονολογούνται από πολλών δεκαετιών, όποτε προέκυπταν για τον τόπο σημαντικές αθλητικές επιτυχίε και διακρίσεις. Απλώς, τα τελευταία χρόνια προκαλείται περισσότερος «θόρυβος» από τους κατ΄αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνοντες αιρετούς.

Και σ΄αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με «νόμισα με δύο όψεις».
Από την μία, ορθώς πράττουν οι όποιοι αιρετοί, όταν διατυπώνουν δημοσίως το αίτημα για εκ μέρους των δήμων υποστήριξη αθλητών, που με τις επιτυχίες και διακρίσεις τους τιμούν και προβάλλουν ευρέως τον τόπο.

Από την άλλη, όμως, δημιουργούν ερωτηματικά για το κίνητρο ή την πρόθεση της υποβολής του αιτήματος, όταν δεν συγκεκριμενοποιούν, δεν διατυπώνουν, δηλαδή, συγκεκριμένες προτάσεις για το είδος της υλικής ενίσχυσης των επιλέκτων αθλητών.
Φυσικά, υπάρχει και άλλη μια διάσταση του θέματος, η οποία παραπέμπει επίσης σε «νόμισμα με δύο όψεις».

Από την μία είναι θετικό, άνθρωποι, που ασχολούνται με τα (αυτο)διοικητικά κοινά, να ενδιαφέρονται για συμπολίτες, που προσφέρουν στον τόπο, καθένας από τον τομέα δραστηριότητάς του, εν προκειμένω δε από τον τομέα του αθλητισμού.
Από την άλλη, όμως, εγείρει επιφυλάξεις η εκδήλωση αυτού του ενδιαφέροντος αμέσως μετά από κάποια «μεγάλη στιγμή» αθλητικής μονάδας ή ομάδας, εκεί που πριν… «δεν κουνιόταν φύλλο» και οι ίδιοι οι υποστηρικτές… «περί άλλων ετύρβαζον».

Βεβαίως, και αποτελεί ηθικό καθήκον της κάθε δημοτικής αρχής να τάσσεται στο πλευρό κάθε συμπολίτη, που διακρίνεται στον τομέα του, και επί του προκειμένου στο πλευρό κάθε διακρινόμενου αθλητή.

Ωστόσο, φαντάζει τουλάχιστον «άτοπο» να γίνεται αυτή η υπενθύμιση από αιρετούς, που πριν γνωστοποιηθεί μία σπουδαία κιλκισιώτικη επιτυχία δεν γνώριζαν είτε… «κατά που πέφτει» το γήπεδο ή το στάδιο ή το γυμναστήριο είτε… τι σχήμα έχει η μπάλλα!

Οι ίδιοι, που… δεν ήξεραν το παραμικρό για συμπολίτες ακόμη και με κορυφαίες αθλητικές διακρίσεις, ακόμη και αν αυτή…. κυκλοφορούσν σε ίδιους χώρους και ανάμεσά τους!
Οι ίδιοι, που «καλλάνε» σε ένα πρόσφατο γεγονός, «προσπερνώντας» ουκ ολίγα άλλα, τα οποία προηγήθηκαν … δεκαετίες τώρα.

Οι ίδιοι που αίφνης μέμφονται… τον καιροσκοπισμό άλλων, που σπεύδουν να φωτογραφηθούν αμέσως μετά από μία μεγάλη επιτυχία ή διάκριση αθλητή ή αθλήτριας, και έπειτα… «μην τους είδατε»!

Όπως αναφέρθηκε, το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά και δεν μπορεί να μην επισημανθεί το ότι διαχρονικώς παρουσιάζει έξαρση, όποτε… «κοντοζυγώνουν» εκλογές και είναι εν γνώσει της φιλάθλου κοινής γνώμης, των ανθρώπων του αθλητισμού αλλά και αυτής της στήλης κάποια «χτυπητά» παραδείγματα.

Από εκεί και πέρα, έστω και με δεδομένη αυτήν την διαχρονική πραγματικότητα, είναι αλήθεια ότι και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) δεν διακρίνονταν για την ισχυρή βούληση, σε ό,τι έχει να κάνει με την υποστήριξη διακρινομένων συμπολιτών σε οποιουσδήποτε τομείς, και ο αθλητισμός είναι ένας από αυτούς.

Ως προς τους ευρέως διακρινόμενους συμπολίτες στον τομέα του αθλητισμού, λοιπόν, ουσιαστική υποστήριξη από πλευράς δήμων, όπως έχει επισημανθεί κατ΄ επανάληψιν και αρκετά πρόσφατα από αυτές τις γραμμές, σημαίνει:

-Διάθεση πόρων μέσω οποιασδήποτε «πηγής» για την κατασκευή αναγκαιουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και την αποπεράτωση των ημιτελών.

-Διάθεση κονδυλίων για κάλυψη αναγκών αθλητικών εγκαταστάσεων σε εξοπλισμό.
-Κάλυψη εξόδων αθλητικών διοργανώσεων, όταν αυτή δεν γίνεται από τις ομοσπονδίες των αθλημάτων.

-Μεσολάβηση σε οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς και παράγοντες για εκ μέρους των ανάληψη χορηγιών, είτε μονάδων, είτε ομάδων.
-Επιχορηγήσεις με σαφή σκοπό και πλήρη αιτιολόγηση, σε ό,τι έχει να κάνει με συγκεκριμένες δραστηριότητες είτε αθλητή είτε ομάδας. Εκείνο το γενικό και αόριστο «για δραστηριότητες του συλλόγου» πρέπει κάποτε να «κοπεί».
Όλα τα ανωτέρω με βάση το ότι αποτελεί μεν καθήκον του κάθε δήμου να παρέχει υλική υποστήριξη σε διακρινόμενους συμπολίτες, εν προκειμένω στελέχη του αθλητισμού, όμως, δεν είναι αυτός… «εταιρία», στην οποία εργάζονται εμμίσθως όλοι σε οποιονδήποτε τομέα διακρινόμενοι συμπολίτες, που μπορεί να ανέρχονται ακόμη και σε αρκετές δεκάδες.

Ο δήμος μπορεί και πρέπει να αποτελεί «πλάτη» και φορεά υλικής υποστήριξης διακρινόμενων πολιτών του, όμως, δεν είναι… «λεφτόδεντρο».
Το κακό είναι, ότι αυτήν την τελευταία αίσθηση την δημιουργούν οι «θιασώτες» … της φωτογράφησης δίπλα σε διακρινόμενους αθλητές και αυτοί που τους επικρίνουν μόνο κάθε φορά… που «έρχονται» εκλογές!

Όχι, κανένας δήμος δεν είναι «λεφτόδεντρο», έχει, όμως, δυνατότητες να παρέχει υλική υποστήριξη, όταν αυτή συντελείται βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων και συγκεκριμένης οικονομικής διαχείρισης, σε ό,τι αφορά στους επίλεκτους αθλητές και ομάδες και γενικώς στον τομέα του αθλητισμού.

Βάσει αυτών είναι αναγκαίο να κινούνται και τα στελέχη αυτού, «κλείνοντας τα αυτιά στις Σειρήνες» της δημαγωγίας και του καιροσκοπισμού, δηλαδή σε ανθρώπους, που τον χρησιμοποιούν υστεροβούλως για δική τους προβολή και προώθηση δικών τους σκοπών.

Ας μην λησμονεί κανείς ότι το ουσιαστικό ενδιαφέρον είναι το ειλικρινές.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα