Αθλητισμός

Ουσιαστική επιλογή, και όχι απλή επιβράβευση

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Τα στελέχη του κλασικού αθλητισμού, που ξεχώρισαν με τις διακρίσεις, επιτυχίες και επιδόσεις τους σε όλες τις κατά ηλικίαν κατηγορίες την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική περίοδο ανέδειξαν, κατά την κατ΄ έτος τέτοια εποχή διεξαγόμενη ψηφοφορία τους.

Οι σχετικές καταστάσεις με τα ονόματα των κατά ηλικίαν κατηγοριών, που έλαβαν ψήφο έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ.

Ανάμεσά τους και τα ονόματα δύο λαμπρών εκπροσώπων του κιλκισιώτικου κλασικού αθλητισμού, και μάλιστα στην τριάδα κορυφής της κατηγορίας εφήβων για όλα τα αγωνίσματα, οι οποίοι προέρχονται από τις ρίψεις:

Πρώτος και κορυφαίος ο Γιάννης Κορακίδης του ΓΣ Μανδρών και τρίτος ο Δημήτρης Παυλίδης του Αίαντος Κιλκίς, με τις σπουδαίες διακρίσεις και επιτυχίες τους σε πανελλήνιο, διεθνές, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Διακρίσεις και επιτυχίες, που δικαιολογούν απολύτως την πρωτιά του Κορακίδη, ενώ θα δικαιολογούσαν εξ ίσου την δεύτερη θέση για τον Παυλίδη, ο οποίος αδικείται από την τρίτη (σ.σ.: από τις λίγες περιπτώσεις, που η ψήφος των συντακτών προκαλεί τουλάχιστσον απορία).

Τα δύο άξια «βλαστάρια» του κιλκισιώτικου κλασικού αθλητισμού συγκαταλέγονταν και στην κατάσταση των κορυφαίων του κλασικού αθλητισμού Κ.Μακεδονίας, δηλαδή των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πέλλης-Κιλκίς και Πιερίας-Ημαθίας, για το 2022, που, μαζί και με άλλα διακριθέντα στελέχη συλλόγων του νομού Κιλκίς, τιμήθηκαν από αυτές στο πλαίσιο της θεσμικής ετήσιας εκδήλωσής τους, με αυτό το αντικείμενο.

Φέτος η εκδήλωση αυτή, η ετήσια «γιορτή» κλασικού αθλητισμού Κ.Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7.1.23, στο πνευματικό κέντρο Κατερίνης, και χαρακτηρίσθηκε, μεταξύ άλλων, από το αισθητό «παρών» στελεχών του κιλκισιώτικου κλασικού αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων στα τιμώμενα πρόσωπα, από την ιδιαίτερη «λάμψη», την οποία προσέδωσε η παρουσία των δύο προαναφερθέντων στελεχών, και από… την «εκκωφαντική» απουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών του νομού Κιλκίς, σχετιζομένων η μη με τον κλασικό αθλητισμό.

Όλα τα ανωτέρω διατηρούν στο «προσκήνιο» τρία πάγια αιτήματα του χώρου του κιλκισιώτικου κλασικού, και όχι μόνον, αθλητισμού:

-Επιτάχυνση διαδικασιών, με περισσότερες ενέργειες αρμοδίων στην κατεύθυνση της αποπεράτωσης της κατασκευής του προπονητηρίου-προθερμαντηρίου στον χώρο μεταξύ της παλιάς κερκίδας και του άλλοτε νότιου μέρους της περίφραξης του δημοτικού σταδίου Κιλκίς.

-Κατασκευή των (υπενθυμίζουμε: όχι ιδιαιτέρως κοστοβόρων) προπονητηρίων ρίψεων σε χώρο της νότιας πλευράς του δημοτικού αθλητικού κέντρου (σ.σ.: δίπλα στο δημοτικό στάδιο) και παραπλεύρως των γηπεδικών εγκαταστάσεων των Μανδρών (στο απώτερο μέλλον και δίπλα στα δημοτικά στάδια Πολυκάστρου και Αξιούπολης).

-Οριστική θέσπιση ετήσιας κοινής εκδήλωσης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του νομού, (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας), με την οποία να τιμώνται κάθε χρόνο οι κορυφαίοι, οι πλέον διακεκριμένοι και γενικώς οι καλύτεροι όλων των αθλημάτων του κιλκισιώτικου αθλητισμού, της προηγούμενης χρονιάς, δεδομένου ότι μία σύμπραξη των τριών φορέων τοπικής διοίκησης καθιστά σαφώς πιο διαχειρίσιμο το, όχι άλλωτε «απαγορευτικό» ή «δυσβάστακτο», κόστος μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Επί πλέον, σε όποια περιοχή εκτός νομού Κιλκίς διοργανώνεται εκδήλωση απόδοσης τιμής σε αθλητικά στελέχη φορέων ευρύτερης εδαφικής έκτασης, σαν την μνημονευθείσα της Κατερίνης, να υπάρχει πάντοτε παρουσία εκπροσώπου ή εκπροσώπων των αιρετών αρχών του δικού μας νομού, ως ένδειξη μιας εκ μέρους των ηθικής επιβράβευσης των παιδιών που με τις διακρίσεις και επιτυχίες τους προβάλλουν ευρύτατα τον τόπο μας μέσω του αθλητισμού.

Εννοείται, ότι αυτό το τελευταίο αίτημα είναι πέρα για πέρα εύλογο από πλευράς φορέων όχι μόνον του κιλκισιώτικου αθλητισμού αλλά και κάθε τομέα και «στίβου» της ζωής του νομού, με ανάλογης εμβέλειας διακρίσεις και επιτυχίες στελεχών του.

Βεβαίως, είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να «κινείται» κάτι στην σωστή κατεύθυνση από πλευράς των φορέων τοπικής διοίκησης, εξ ου και οι με μεγαλύτερη συχνότητα διοργάνωση εκδηλώσεων απόδοσης τιμής σε ανθρώπους κάθε τομέα της ζωής του νομού, για δραστηριότητές τους που τιμούν και προβάλλουν τον τόπο σε εμβέλεια ακόμη και πολύ πέραν των ορίων αυτού.

Ωστόσο, οι δύο δήμοι και η περιφερειακή ενότητα έχουν δυνατότητες για περισσότερα πράγματα ως προς αυτό το θέμα, σε σχέση τόσο με την θεσμοθέτηση ανάλογων εκδηλώσεων «εντός έδρας» όσο και με εκπροσώπους σε αντίστοιχες, που διοργανώνονται σε άλλες περιοχές.

Και επειδή, αυτό είναι το απλούστερο ή, έστω, το πλέον εφικτό ως προς την άμεση υλοποίηση, η πιο ουσιαστική ηθική επιβράβευση ευρέως διακρινομένων στελεχών του κιλκισιώτικου αθλητισμού παραμένει, από πλευρά φορέων τοπικής διοίκησης η συνεχής και πιεστική προώθηση θεμάτων, όπως η αποπεράτωση ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων και η, οικονομικών δεδομένων επιτρεπόντων, προκήρυξη κατασκευής νέων.

Και η ιδιαίτερη αναφορά στα προπονητήρια ρίψεων γίνεται ακριβώς εξ αφορμής της παρουσίας των Κιλκισιωτών ριπτών Κορακίδη και Παυλίδη στο «ρετιρέ» της κατηγορίας εφήβων του κλασικού αθλητισμού, ύστερα από πανελλήνιας κλίμακας ψηφοφορία, σε μία λαμπρή προβολή του ονόματος του τόπου μας μέσω αθλητισμού.

Αν μη τι άλλο, αυτά τα προπονητήρια αποτελούν το ασφαλέστερο εχέγγυο για συνέχιση της αλματώδους τα τελευταία χρόνια εδώ ανάπτυξης και προόδου του κιλκισιώτικου κλασικού αθλητισμού στις ρίψεις, άρα δεν έχουν να κάνουν μόνο με μιάν απλή ηθική επιβράβευση αλλά με μιάν ουσιαστική επιλογή

Περισσότερα
Δείτε ακόμα