Αθλητισμός

Να «πιάσει τόπο» και στις αρχές… του τόπου

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Προσφάτως το Κιλκίς φιλοξένησε διοργάνωση διαγωνισμού κυνηγετικής ιχνηλασίας.

Πρόκειται γιά δραστηριότητα, η οποία συνδυάζει την εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων στην ιχνηλασία με την επίδοση ως προς την κάλυψη ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου από εκπαιδευτές και σκύλους μαζί, άρα συνδυάζει το κυνήγι με τον αθλητισμό.

Και μόνο γι’ αυτό, κάθε τέτοια διοργάνωση «κεντρίζει» το ενδιαφέρον εκπαιδευτών σκύλων από όλη την χώρα, με ανάλογη ανταπόκριση στις σχετικές προκηρύξεις-προσκλήσεις, καθώς το κυνήγι είναι ευρύτατα διαδεδομένο με πολλές χιλιάδες ασχολουμένων με αυτό.

Η εξαιρετική επιτυχία, την οποία σημείωσε η διοργάνωση του Κιλκίς, απέδειξε την επάρκεια και ικανότητα του κυνηγετικού προσωπικού της περιφερειακής ενότητάς μας να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις τέτοιων διαγωνισμών. Μία επάρκεια και ικανότητα, που, με την μόνιμη υποστήριξη της ομοσπονδίας δύναται να καταστήσει τον τόπο μας ιδιαιτέρως ελκυστικό γιά φιλοξενία διαγωνισμών ιχνηλασίας κατά συχνά διαστήματα.

Ως εκ τούτου, αυτή η πρώτη και τόσο επιτυχής διοργάνωση του Κιλκίς αξίζει να τύχει της υποστηρίξεως των σχετιζομένων αρχών του τόπου μας, όπως κάθε διοργάνωση οποιουδήποτε άλλου χώρου ημερήσιας ή διήμερης ή τριήμερης διάρκειας.

Διότι, όπως έχει κατ’ επανάληψιν από καταβολής της επισημάνει και συνεχίζει κατά καιρούς να επισημαίνει η στήλη, οι διοργανώσεις αυτές γίνονται σημεία αναφοράς στον τόπο μας και μέσα προβολής του, ενώ συμβάλλουν και στην, έστω και πρόσκαιρη, τόνωση της «μικρής» οικονομίας του (που είναι μεγαλύτερη, όταν φιλοξενούνται συχνά και κάποιες από αυτές ταυτοχρόνως.

Άλλωστε, όπως επίσης έχει επισημανθεί και επισημαίνεται συχνά-πυκνά από την στήλη, τα τελευταία χρόνια η περιφερειακή ενότητά μας είναι πλέον σε θέση να φιλοξενεί τέτοιας μορφής και διάρκειας διοργανώσεις, επειδή διαθέτει πλέον και ξενοδοχειακή υποδομή επαρκέστατη γιά κάποιες και ικανοποιητικώς επαρκή γιά άλλες.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση διαγωνισμού ιχνηλασίας συγκαταλέγεται σ’ αυτές, οι οποίες αφ’ ενός μεν, γιά τους προαναφερθέντες λόγους, αξίζει να καθιερωθούν στον τόπο μας γιά τουλάχιστον μία φορά (μακάρι και δύο) τον χρόνο, αφ’ ετέρου δε παρέχουν στον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο ισχυρό στήριγμα στην προσπάθειά του και προς μιάν άλλη κατεύθυνση, αυτήν της ανάπτυξης του αθλήματος της σκοποβολής τόσο κινητού ή κυνηγετικού όσο και σταθερού στόχου.

Ως γνωστόν, ήδη εδώ και μερικούς μήνες ο κυνηγετικός σύλλογος Κιλκίς, έχει κινήσει διαδικασίες και έχει προβεί σε ενέργειες γιά την κατασκευή πλήρους σκοπευτικού κέντρου, που να πληροί τις πανελλήνιες αλλά και διεθνείς προδιαγραφές φιλοξενίας σημαντικών διοργανώσεων σκοποβολής. Ένα σκοπευτικό κέντρο, το οποίο, λειτουργώντας και ως εκπαιδευτικό-προπονητικό, όχι μόνο θα δώσει ώθηση στο συγκεκριμένο άθλημα αλλά και θα συμβάλει στην καλύτερη εκπαίδευση-κατάρτιση, άρα και στην αναβάθμιση του επιπέδου όλων των κυνηγών, τουλάχιστον όσων συμμετέχουν ενεργώς στα δρώμενα του συλλόγου.

Από το δεύτερο εξαρτάται το πρώτο: Όσο περισσότερα και καλύτερα εκπαιδευόμενα άτομα, είτε κυνηγοί είτε απλοί φίλοι της σκοποβολής, τόσο περισσότερες και οι προοπτικές ανάπτυξης του αθλήματος σε βάθος, πλάτος και ύψος. Και όσο μεγαλύτερη αυτή η ανάπτυξη τόσο πιό ισχυρές οι πιθανότητες και προοπτικές καθιέρωσης και σημαντικών σκοπευτικών διοργανώσεων στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς.

Η ανωτέρω αναφορά γίνεται ακριβώς επειδή ο κυνηγετικός σύλλογος Κιλκίς κατέδειξε της δυνατότητες του τόπου μας, να αναχθεί σε έδρα αγωνιστικών θεσμών του κυνηγίου και της σκοποβολής:

-Με την προαναφερθείσα δρομολόγηση της κατασκευής σκοπευτικού κέντρου στην περιοχή του Κιλκίς, θέμα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Με την πλήρη ανταπόκρισή του σε όλες τις απαιτήσεις μιάς πανελλήνιας διοργάνωσης διαγωνισμού ιχνηλασίας, χάρη στην οποία κέρδισε την εκτίμηση της οικείας ομοσπονδίας και «άνοιξε τον δρόμο» της ανάθεσης και άλλων διοργανώσεων σ’ αυτόν.

Δεδομένων, λοιπόν, των ανωτέρω αλλά και του πολλαπλού γιά τον τόπο μας οφέλους από την καθιέρωση της κυνηγετικής ιχνηλασίας σε επίπεδο αθλητικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη της σκοποβολής, η οποία συγκαταλέγεται στα ολυμπιακά αθλήματα από … την πρώτη διοργάνωση των συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων (Αθήνα 1896), το θέμα δεν είναι τι κάνει στο εξής ο κυνηγετικός σύλλογος και οποιοσδήποτε άλλος αθλητικός φορέας του τόπου, αλλά το τι κάνουν οι αρχές του και οι διάφοροι οικονομικοί παράγοντές του.

Στην προκειμένη περίπτωση, όταν, δηλαδή, πρόκειται γιά θεσμικές διοργανώσεις και, κυρίως, για έργα αθλητικής υποδομής δεν τίθεται θέμα παρεμβατισμού των αρχών στα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο ενός κακώς εννοουμένου κρατισμού, ούτε θέμα αρμοδιότητας ή μη.

Πρόκειται γιά ένα αίτημα φορέα και ανθρώπων του τόπου από εκείνα, τα οποία οι τοπικές αρχές έχουν καθήκον, ακόμη και συνασπιζόμενες και συντονιζόμενες, να τα προωθούν προς την κεντρική διοίκηση αλλά και τους ισχυρούς παράγοντες και φορείς της οικονομίας, έως ότου «ωριμάσουν» οι συνθήκες για την ικανοποίησή τους.

Ειδικότερα, το αίτημα γιά προώθηση της κατασκευής σκοπευτικού κέντρου οι τοπικές αρχές έχουν καθήκον να το υποστηρίξουν και να το προωθήσουν, όχι μόνο δεδομένου του ότι αυτή είναι εφικτή ως μη απαιτούσα «απαγορευτικό» κόστος, αλλά και επειδή έχουν να «βαδίσουν» πάνω σε ένα «έδαφος», το οποίο έχει ήδη «προλειανθεί» κατά τα προαναφερθέντα.

Θα ήταν άδικο γιά τον κόσμο, που ασχολείται με το κυνήγι και θα ήθελε να ασχοληθεί με την σκοποβολή, να «πέσει θύμα» της… συνήθους ασυνεννοησίας και της δηλωτικής έλλειψης βούλησης αναβλητικότητας των αρχών, εκεί που τα πάντα «συνηγορούν» στην αναγκαιότητά της προαναφερθείσας υποδομής.

Ναι, το Κιλκίς μπορεί να γίνει τόπος διεξαγωγής κυνηγετικών διοργανώσεων διαγωνιστικού χαρακτήρα, όπως η ιχνηλασία, και κατόπιν να συγκαταλεγεί στα πανελλήνιας εμβέλειας σκοπευτικά κέντρα.

Απλώς αυτό το «ναι» πρέπει να «πιάσει τόπο» και… στις αρχές του τόπου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στο δημαρχείο Κικίς