Αθλητισμός

«Μετρούν» οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Έξαρση νοσηρών φαινομένων παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό στον χώρο του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου.
Τα φαινόμενα αυτά είχαν την «τιμητική» τους στο διαδίκτυο, με την μορφή «πολέμου» δηλώσεων και ανακοινώσεων.

«Από όλα είχε ο μπαξές»: Ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ σωματείων της ανώτερης κατηγορίας, υβριστικά σχόλια γιά παράγοντες, «μύδρους» κατά της διοίκησης της ΕΠΣΚ και του οργάνου της διαιτησίας, απειλές κατά διαιτητών κ.ά. δημιούργησαν «βαρύ» και «εκρηκτικό» κλίμα, που ώθησε την διοίκηση της ΕΠΣΚ να προβεί στην πρωτόγνωρη στα χρονικά του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου κίνηση της αναβολής της διεξαγωγής των αγώνων πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας (α1), που επρόκειτο να διεξαχθούν το Σάββατο 29.1.22, και αντ’ αυτού στην σύγκληση ειδικής σύσκεψης εκπροσώπων όλων των σωματείων γιά την εξέταση και αντιμετώπιση της κατάστασης «στο πλαίσιο καλοπροαίρετου και εποικοδομητικού διαλόγου», όπως ανακοινώθηκε σχετικώς.

Και μπορεί μεν η ανωτέρω κίνηση να ήταν πρωτόγνωρη, πλην όμως φαινόμενα σαν τα προαναφερθέντα δεν ήταν πρωτόγνωρα, καθώς έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις εποχές από καταβολής ΕΠΣ Κιλκίς και αγωνιστικών θεσμών της, το 1960. Έχουν δε κοινό παρονομαστή το ότι συνήθως εμφανίζονταν και εμφανίζονται σε συγκυρίες αρνητικές γιά την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Πιό απλά, έχει παρατηρηθεί, ότι σε κάθε δυσμενή συγκυρία στην οικονομία τόσο την γενική όσο και την τοπική, τα «σκάγια» της κρίσης «πιάνουν» και τον χώρο του ποδοσφαίρου εν προκειμένω του κιλκισιώτικου.

Το χειρότερο στην τωρινή παρατεταμένη οικονομική κρίση είναι κατά την τελευταία διετία ο συνδυασμός της με την εξ ίσου επώδυνη υγειονομική, ένας συνδυασμός με επιπτώσεις πού πιο δραματικές και στο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο σε σχέση με άλλες συγκυριακές κρίσεις του παρελθόντος.

Στα ανωτέρω προστίθενται και κάποιες χρόνιες «αθεράπευτες» παθογένειες του χώρου, που σχετίζονται με καθ’ όλα αντιπαραγωγικές αντιλήψεις και νοοτροπίες. Χαρακτηριστικώς αναφέρονται η μη μέριμνα γιά τις υποδομές ως προς τις γηπεδικές εγκαταστάσεις και την λειτουργία «φυτωρίου», η κακώς εννοουμένη υπεράσπιση του συμφέροντος της ομάδας που δεν αποκλείει τα αθέμιτα μέσα, η εξ αιτίας είτε λανθασμένων επιλογών είτε κακής διαχειρίσεως οικονομική δυσπραγία, το «κυνήγι» του «εφήμερου» οφέλους χωρίς «κτίσιμο» προϋποθέσεων γιά το μόνιμο, η εμπλοκή του ποδοσφαίρου σε πολιτικά, αυτοδιοικητικά και γενικώς… εξωποδοσφαιρικά «παιχνίδια», η χρησιμοποίηση του ποδοσφαίρου γιά προσωπική και κοινωνική ανέλιξη χωρίς ενδιαφέρον γιά την συνέχεια κ.ά..

Όταν όλα αυτά τα επί μέρους αφ’ ενός μεν αθροίζονται, αφ’ ετέρου δε κινούνται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αλληλεπίδρασης, είναι επόμενο να λειτουργούν αρνητικώς γιά το «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου σε κάθε τέτοια συγκυρία, μέχρι του σημείου να προκαλούν «τριγμούς» ή ακόμη και ισχυρούς κλονισμούς σ’ αυτό.

Και ναι μεν, εν γνώσει των δεδομένων της παρούσας συγκυρίας η διοίκηση της ΕΠΣ Κιλκίς ορθώς έπραξε με την αναβολή αγώνων μιάς αγωνιστικής ημέρας της ανώτερης κατηγορίας και την ταυτόχρονη έκτακτη σύσκεψη εκπροσώπων των δώδεκα σωματείων, που την συγκροτούν, ωστόσο εκείνο, που, όπως σε κάθε συγκυρία παρόμοιας κρίσης, «μετρά», είναι η βούληση και διάθεση όλων ανεξαιρέτως των συντελεστών του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, ώστε οι επισημάνσεις σε κάθε σύσκεψη να μετουσιώνονται σε πράξεις.

Εν κατακλείδι, δηλαδή, μία τέτοια σύσκεψη έχει αποτέλεσμα και αντίκρυσμα, όταν τις αναφορές, τοποθετήσεις, απόψεις και ιδέες ακολουθούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ προς την ορθή κατεύθυνση, εν συνεχεία δε η επίδειξη βούλησης και διάθεσης για μετουσίωσή τους σε ΠΡΑΞΗ. Και τούτο ισχύει γιά όλα τα θέματα, που αφορούν στο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο και έχουν να κάνουν με όλους τους συντελεστές του (ομάδες, παράγοντες, διαιτητές, διοίκηση ΕΠΣΚ και διαιτησίας, χορηγούς, υποστηρικτές).

Οι ενδείξεις από την συγκεκριμένη σύσκεψη πράγματι «συνηγορούν» στην επιλογή της διοίκησης της ΕΠΣΚ να την συγκαλέσει. Ατυχώς, όμως, «συνηγορούν» και στην δημοσιογραφική εκτίμηση περί «πλούτου» ιδεών, απόψεων, γνωμών, θέσεων και τρόπου προσέγγισης των θεμάτων, με ταυτόχρονη «ένδεια» ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ και υποδείξεων για την δραστική άμβλυνση με προοπτική, γιατί όχι, την εξάλειψη των κακώς κειμένων. Και μπορεί αυτή η σύσκεψη να «απομάκρυνε» προς στιγμήν δύο από τις βασικές αιτίες «τοξικών» φαινομένων στον χώρο του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, που είναι η καχυποψία και η προκατάληψη, όμως δεν προέκυψε καμμία ένδειξη περί δραστικής «συρρικνώσεως» τους, ή, τόσο το καλύτερο, οριστικής εξαλείψεως των.

Από την στιγμή δε που αυτό συνδυάζεται με τον περιορισμό στις επισημάνσεις, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς παραγόντων σωματείων και, κατά μείζονα λόγο, χωρίς μία ενιαία δεσμευτική πρόταση γιά την συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, εξάγεται το συμπέρασμα, ότι η πραγματοποιηθείσα σύσκεψη είναι αναγκαίο…να έχει συνέχεια. Να ακολουθήσουν δηλαδή και άλλες, με επιλογή και οποιασδήποτε άλλης ημέρας της εβδομάδας με επιλογή, ώστε να μην υπάρξει νέα αναβολή αγώνων, με αντικειμενικό σκοπό την διαμόρφωση ει δυνατόν ενιαίας προτάσεως με δεσμευτική απόφαση υλοποίησής της. Αν αυτό δεν συμβεί, όλοι οι συντελεστές του «οικοδομήματος» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, καθοδηγούμενοι απλώς από τις θεωρητικές προσεγγίσεις και επισημάνσεις της διεξαχθείσας σύσκεψης, ας φροντίσουν τουλάχιστον να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα από ό, τι είναι σήμερα.
Αλλιώς, έρμο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο! (Που θα φτάσεις να «πρωταγωνιστείς αρνητικώς… στο διαδίκτυο!).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα