Γενικά

«Λάμψη» και απήχηση είχε η έκθεση «κλασικού» αυτοκινήτου στο Κιλκίς

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Κυκλοφορούσαν κάποτε «καμαρωτά» στους ελληνικούς δρόμους, με εμφάνιση, «λάμψη» και επιδόσεις, αποσπώντας δικαίως τον χαρακτηρισμό «οι κυρίες της ασφάλτου».

Από κάποιο χρονικό σημείο και μετά «παρέδωσαν σκυτάλη» στα νεώτερα «μοντέλα» με την κάθε φορά και πιό εξελιγμένη τεχνολογία και περισσότερα «προσόντα» ως προς τις δυνατότητες και απαιτήσεις.

Ωστόσο, αρκετά από αυτά τα αυτοκίνητα, έχοντας την τύχη να αποτελούν ιδιοκτησία… «μερακλήδων» με όλα τα σχετικά του χώρου του αυτοκινήτου, έτυχαν και συνεχίζουν να τυγχάνουν μιάς απαιτητικής συντήρησης, που, ναι μεν, δεν είναι δυνατόν να έχει ως επακόλουθο την επάνοδό τους στην κατάσταση αμέσως μετά την παράδοσή τους σε κυκλοφορία, από το εργοστάσιο, πλην όμως, χάρη σ’ αυτήν, παραμένουν πλήρως αξιόπλοα.

Κι αυτό, σε συνδυασμό με μιάν αδιάκοπη περιποίηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, που διατηρεί αμείωτη την «λάμψη» και « φρεσκάδα» τους, ενώ καθιστά τα εν λόγω αυτοκίνητα… «ατραξιόν» σε εκθέσεις, επιδείξεις αλλά και αγωνιστικές διοργανώσεις γι’ αυτά, έτσι που να αποσπούν σήμερα, και πάλι δικαίως, τον χαρακτηρισμό «οι αρχόντισσες της ασφάλτου».

Ο λόγος, φυσικά, γιά τα επονομαζόμενα «κλασικά’ αυτοκίνητα, η κατά τον προαναφερθέντα τρόπο λειτουργία των οποίων δύναται, εκτός των άλλων, να στηρίζει και τον τουρισμό κάθε περιοχής, στην οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σχετικές με το «κλασικό» αυτοκίνητο, τουλάχιστον σε επίπεδο απλών επισκέψεων.

Διότι, δεν είναι λίγοι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, οι πολίτες, στα ενδιαφέροντα των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι χώροι του αυτοκινήτου γενικώς και του «κλασικού» αυτοκινήτου ειδικότερα.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών καταγράφεται στο ενεργητικό της αντιδημαρχίας πολιτισμού και τουρισμού του δήμου Κιλκίς η έκθεση «κλασικών» αυτοκινήτων στο Κιλκίς, την οποία διοργάνωσε σε συνεργασία με την λέσχη «κλασικού» αυτοκινήτου Μακεδονίας (ΛΕΚΑΜ), με την συμμετοχή μελών της και από τον νομό Κιλκίς.

Η έκθεση λειτούργησε την Κυριακή 27.11.22, στην πλατεία Ειρήνης, με την «απαστράπτουσα» παρουσία 25 αυτοκινήτων μοντέλων των δεκαετιών από του ’50 έως του ’90, που κυριολεκτικώς… «μαγνήτισαν» το ενδιαφέρον των Κιλκισιωτών.

Έτσι, ο επιθετικός προσδιορισμός «αθρόα», γιά την προσέλευσή τους δεν εκπλήσσει, καθώς απέδειξε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο την στενή σχέση του Κιλκίς με όλους τους χώρους του αυτοκινήτου, είτε αγωνιστικούς είτε σχετιζομένους με εκθέσεις, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Άλλωστε, πρόκειται για τόπο με παράδοση στα των ανωτέρω χώρων, η οποία έχει τις «ρίζες» της στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με αρχές του ’60, με την τότε πρωτοκαθιέρωση του ιστορικού ράλλυ Σκρα-Κιλκίς-Λαχανά.

Και κάθε διοργάνωση εκδηλώσεων αυτοκινήτου, είτε αγωνιστικών είτε εκθεσιακών είτε επιδείξεων στο Κιλκίς απλώς διατηρεί και ενισχύει αυτήν την παράδοση, αναδεικνύοντας και την αναγκαιότητα γιά την εν τω μέτρω του εφικτού διεξαγωγή τέτοιων διοργανώσεων κατά περισσότερο συχνά διαστήματα. Όπως αναφέρθηκε, αρκεί που οι εκδηλώσεις αυτές είναι «κράχτες» γιά επισκέπτες, κατοικούντες εντός και εκτός συνόρων, γιά να στηρίζουν οι τοπικοί άρχοντες και φορείς κάθε σχετική δραστηριότητα.

Το πιό θετικό σ’ αυτήν την ιστορία είναι, ότι η έκθεση «κλασικού» αυτοκινήτου, που φέτος διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής της μνήμης των πολιούχων Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, «έκλεισε» να «επισκεφθεί» εκ νέου την πόλη μας το 2023, αυτήν την φορά σε ημερομηνία πλησιέστερη στις εκδηλώσεις τιμής της επετείου της επικής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς.

Μακάρι να καθιερωθεί επί μονίμου βάσεως, με πλαισίωση και από άλλες εκδηλώσεις ενημερωτικού περιεχομένου γιά το αυτοκίνητο γενικώς και το «κλασικό» αυτοκίνητο γενικότερα.

Εξ άλλου, δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς και ένα από τα βασικά μηνύματα της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς, δηλαδή στην σημασία της σχολαστικής συντήρησης όχι απλώς του αυτοκινήτου, αλλά κάθε χώρου και συσκευής, τόσο στην μακροημέρευσή τους όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Φωτογραφίες: Ευαγγελία Λίντα Αμπαρκιόλα

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αεικίνητος

Στην πανελλήνια απεργία της Πέμπτης 16.3.23 συμμετέσχε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς. «Διεκδικούμε ασφάλεια στην εργασία, δικαιοσύνη και […]