Αθλητισμός

«Καταδικασμένοι» …να επιτύχουν

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Και η φετινή αγωνιστική περίοδος στον χώρο του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκε στην «σκιά» των προσαρμογών, τις οποίες επέβαλε εδώ και κάτι περισσότερο από δύο ημερολογιακά έτη η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ωστόσο, παρά τα κάποια «παρατράγουδα» κατά την διάρκειά της και στις δύο κατηγορίες της ΕΠΣ Κιλκίς, από αγωνιστικής πλευράς παρουσίασε ενδιαφέρον, ιδίως στην ανώτερη κατηγορία, την α1, όπου ο τίτλος του πρωταθλητή κρίθηκε στην δεύτερη φάση του πρωταθλήματος, κατά την διαδικασία των αγώνων διαβάθμισης («πλαίυ οφ»), που ολοκληρώθηκε με διπλό τελικό.

Τον τίτλο κατέκτησε ο ΠΑΟΚ Κρηστώνης, που αντιμετώπισε τον Απόλλωνα Ευρώπου, τον οποίο και νίκησε στον επαναληπτικό τελικό της ουδέτερης έδρας του Πολυκάστρου, αφού στον πρώτο είχε ηττηθεί από αυτόν στην Κρηστώνη, χάνοντας το πλεονέκτημα έδρας που είχε αποκτήσει από την κανονική περίοδο.

Τους δύο συλλόγους συνδέουν κοινά σημεία, όπως:

-Ο ίδιος αριθμός κατακτήσεων πρωταθλημάτων ΕΠΣΚ με τον ΠΑΟΚ Κρηστώνης να ισοφαρίζει τον Απόλλωνα στις τρεις.

-Η λειτουργία τους ως ποδοσφαιρικών «φυτωρίων», διατηρώντας κατά παράδοσιν τμήματα ηλικιακών κατηγοριών.

-Η ανάδειξη αρκετών ποδοσφαιριστών από αυτά τα «φυτώρια», οι οποίοι εν συνεχεία σταδιοδρόμησαν και σε άλλες ομάδες, ακόμη και εθνικών κατηγοριών, και κατόπιν επέστρεψαν στον γενέθλιο τόπο και στελέχωσαν τις ομάδες, από τις οποίες ξεκίνησαν, προσδίδοντας σ’ αυτές πείρα και ισχύ.

Πέρα, όμως, από αυτά, υπάρχει και ένα άλλο σημείο, στο οποίο είναι αναγκαίο να δώσουν έμφαση, μέχρι του σημείου να καταστεί και αυτό κοινό στο προσεχές και στο απώτερο μέλλον.

Είναι το κοινό σημείο τους ως φορέων του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, σε μία συγκυρία κατά την οποία αυτό κινδυνεύει να στερηθεί παντελώς της παρουσίας ομάδων του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών, μετά τον άδοξο υποβιβασμό της Αναγέννησης Πλαγιάς.

Και τούτο, διότι στην γενική προκήρυξη των πρωταθλημάτων των εν λόγω κατηγοριών δεν προβλέπεται γιά φέτος άνοδος πρωταθλητών ΕΠΣ στην γ΄εθνική κατηγορία κατ’ ευθείαν, αλλά μέσω διαδικασίας αγώνων διαβάθμισης («μπαρράζ») εν είδει «μικρού» πρωταθλήματος. Όσον αφορά στον πρωταθλητή ΕΠΣ Κιλκίς, θα αντιμετωπίσει τους πρωταθλητές άλλων έξι ΕΠΣ, που συνεπάγεται έξι πλήρεις αγωνιστικές ημέρες και μία ανάπαυλα.

Τούτο σημαίνει, ότι, τόσο γιά τον ΠΑΟΚ όσο και γιά τον Απόλλωνα, η λήξη του πρωταθλήματος ΕΠΣΚ περιόδου 2021-22 δεν συνεπάγεται λήξη της επαγρύπνησής τους.

Ο ΠΑΟΚ ούτως ή άλλως υποχρεώνεται σε συνέχισή της λόγω της συμμετοχής του σ’ αυτήν την διαδικασία, με τους ιθύνοντές του να γνωρίζουν από την έναρξη της περιόδου, ότι ο αντικειμενικός σκοπός δεν είναι απλώς η κατάκτηση του τρίτου τίτλου του πρωταθλητή, αλλά η άνοδος στην γ΄ εθνική κατηγορία, αφού, αν ίσχυε το αντίθετο, δεν χρειάζονταν τόσοι κόποι, τόση πίεση, τόση οικονομική «θυσία», τόση ένταση. Γιά όλα αυτά δεν αποτελεί δικαίωση η πρωτιά σε τοπικό επίπεδο, αλλά… «το κάτι παραπάνω», με άλλα λόγια η ύστερα από επτά χρόνια επιστροφή στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Και αν γιά τον σύλλογο της Κρηστώνης αυτό συνιστά «σελίδα δόξης», ηθική επιβράβευση, περισσότερη φήμη και ευρύτερη καταξίωση, γιά το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, όσον αφορά στην μη διακοπή της παρουσία του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Όσο γιά τον Απόλλωνα, μπορεί μεν η περίοδος 2021-22 να υπήρξε μία από τις καλύτερες της ιστορίας του, όμως τούτο δεν σημαίνει, ότι με την λήξη της λήγει κάθε λειτουργία και δραστηριότητα από εκείνες, που έφεραν την ομάδα ένα «βήμα» πριν την κατάκτηση του τίτλου.

Διότι, από την στιγμή που και οι δικοί του ιθύνοντες «έβλεπαν» το «κάτι παραπάνω» από την απλή κατάκτηση του τίτλου, θα ήταν παράλογο, αφού και αυτοί υποβλήθηκαν σε τόσους κόπους, πίεση, οικονομική «θυσία» και ένταση, να αφήσουν την απογοήτευση να τους οδηγήσει σε εγκατάλειψη του εγχειρήματός τους, το οποίο ενίσχυσε την θέση και το κύρος του Απόλλωνος στο «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, ενώ συγχρόνως στηρίζει την προσπάθεια του τελευταίου να αποκαταστήσει το παλαιό ισχυρό «προγεφύρωμά» του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Άρα, το θέμα και γιά τον Απόλλωνα είναι να παραμείνει «ζωντανό» και το δικό του «όραμα» γιά κατηγοριακή αναβάθμιση από τοπικό σε εθνικό επίπεδο, κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και από την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο, εφ’ όσον συνεχίσει να ακολουθεί την φετινή «οδό».

Δεδομένου δε, ότι η σταδιακή αποκατάσταση της αισθητής παρουσίας του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου στις εθνικές κατηγορίες, αρχής γενομένης στην γ΄, αποτελεί πρωτίστως τον δικό του αντικειμενικό σκοπό, είναι ευνόητο, ότι οι δύο σύλλογοι, των οποίων οι ομάδες αγωνίσθηκαν στους τελικούς του πρωταθλήματος, δύνανται να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τρόπο που να υποδεικνύει την «οδό» και σε άλλους, με δυνατότητες και βούληση να το ακολουθήσουν.

Μία «οδό» βατή από ομάδες που να πληρούν τις προϋποθέσεις, τις οποίες πληρούσαν φέτος ο ΠΑΟΚ Κρηστώνης και ο Απόλλων Ευρώπου, δηλαδή:

-Γηπεδικές εγκαταστάσεις με τις κατάλληλες πέραν των τοπικών δεδομένων προδιαγραφές.

-Επαρκή στελέχωση σε έμψυχο δυναμικό, που να συνδυάζει το ταλέντο και τις ικανότητες με την πείρα και την νοοτροπία του νικητή.

-«Άνοιγμα» προς τον φίλαθλο κόσμο του νομού, στο σύνολό του, γιά εξασφάλιση ισχυρής ηθικής υποστήριξης, όχι μόνον εντός των στενών τοπικών περιθωρίων.

-Πρόσβαση σε οικονομικούς φορείς και επιχειρήσεις γιά κάθε μορφής οικονομική και γενικώς υλική ενίσχυση.

-Εξεύρεση πόρων και δημιουργία προϋποθέσεων γιά μόνιμη λειτουργία τμημάτων υποδομής ή «ακαδημιών».

-Στήριξη των διοικήσεων, με πλαισίωσή τους και από εξωδιοικητικούς παράγοντες με δυνατότητες να προσφέρουν σημαντικές βοήθειες.

-Περαιτέρω οργάνωση στον επικοινωνιακό τομέα, με προσβάσεις σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σ’ αυτόν των δημοσίων σχέσεων.

Όσο, λοιπόν, περισσότεροι σύλλογοι του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου φτάσουν στο σημείο να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, με στόχο την οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση των ομάδων τους, τόσο περισσότερο βάσιμες θα είναι γι’ αυτό οι ελπίδες ποιοτικής αναβάθμισής του και βελτίωσης της «εικόνας» του και τόσο πιό γρήγορα θα περιορισθεί η χρονική απόσταση από την ισχυρή εκπροσώπησή του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.

Προς το παρόν το άμεσο ζητούμενο είναι από τον μεν ΠΑΟΚ Κρηστώνης να δώσει ανυποχώρητα την «μάχη» για την άνοδο στην γ΄ εθνική κατηγορία, ώστε να μην διακοπεί η εκπροσώπηση του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου σ’ αυτήν, από τον δε Απόλλωνα Ευρώπου να αντέξει την πίεση της φόρτισης γιά την μη επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού της κατάκτησης του τίτλου και διεκδίκησης της ανόδου στην γ΄ εθνική και να τον θέσει και για την νέα περίοδο.

Και οι δύο είναι «καταδικασμένοι»… να επιτύχουν, καθώς αυτό απαιτούν και το δικό τους γόητρο και το συμφέρον του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου.

Όσο γιά κάποια επί μέρους θέματα, που προκαλούν πρόσκαιρες προστριβές μεταξύ τους, όπως συνέβη και στον επαναληπτικό τελικό, είναι και αντιμετωπίσιμα και «στο χέρι» των διοικήσεων, με την ανάλογη επίδειξη βούλησης, να διευθετηθούν.

Εν όψει της έγνοιας όλων των φίλων του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου για το γενικό καλό του, η στήλη απλώς… τα «προσπερνά».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δωρέαν υπηρεσίες με ολοήμερη λειτουργία για άτομα με Άνοια σε νέα Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Κιλκίς του υπουργείου Υγείας

Ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπέγραψε την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας για επτά […]