Αθλητισμός

Και τον «κορμό» και τις «ρίζες»

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Την ώρα σύνταξης του παρόντος είχαν ήδη διεξαχθεί οι δύο πρώτες αγωνιστικές ημέρες του χειροσφαιρικού πρωταθλήματος βορείου ομίλου α2 εθνικής κατηγορίας.

Και από τις δύο καταδείχθηκε το ότι η συγκυρία φαίνεται να είναι ευνοϊκή γιά τους δύο από τους τρεις εκπροσώπους του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου στον χώρο των εθνικών κατηγοριών, σε σχέση με τους αντικειμενικούς σκοπούς τους.

Ο μεν ΓΑΣ Κιλκίς φανέρωσε ευθύς εξαρχής τις βλέψεις του γιά ρόλο πρωταγωνιστικό και διδεκδικητικό της (επ) ανόδου στην ανώτερη εθνική κατηγορία, ο δε Αλέξανδρος Αξιούπολης παρουσίασε «εικόνα» ομάδας, που μπορεί να εδραιωθεί ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα του ομίλου του της δευτέρας τη τάξει με την νέα μορφή της των δύο ομίλων των οκτώ ομάδων.

Βεβαίως, γιά τελικές ενδείξεις και σίγουρα συμπεράσματα είναι πολύ νωρίς ακόμη, ωστόσο το «δύο στα δύο» του ΓΑΣΚ και το «νίκη συν ισοπαλία» του Αλέξανδρου στις δύο πρώτες αγωνιστικές ημέρες δεν είναι κάτι, που μπορεί να «περάσει απαρατήρητο» σε σχέση με τις προαναφερθείσες επιδιώξεις τους και τον παρατεθέντα χαρακτηρισμό της συγκυρίας.

Και η συγκυρία μοιάζει να είναι ευνοϊκή γιά τις δύο ομάδες, όχι επειδή πραγματοποίησαν δυναμικό ξεκίνημα, αλλά επειδή και οι δυο σε επίπεδο στελέχωσης διανύουν περίοδο λειτουργίας του συνδυασμού ηλικιακώς «ωρίμων» και πολύπειρων παικτών με ταλαντούχους και «διψασμένους» γιά επιτυχίες και διακρίσεις νεαρούς.

Επιπροσθέτως και οι δυο ομάδες καθοδηγούνται από ικανό προπονητικό επιτελείο, υποστηρίζονται από σταθερές και δραστήριες διοικήσεις και έχουν την αμέριστη ηθική συμπαράσταση των φίλων του αθλήματος και γενικώς της φιλάθλου κοινής γνώμης.

Εν προκειμένω το «η ισχύς εν τη ενώσει» βρίσκει εφαρμογή τόσο στον ΓΑΣΚ όσο και στον Αλέξανδρο επ’ αγαθώ, φυσικά, όχι μόνο των δύο συλλόγων αλλά και του κιλκισιώτικου χειροσφαίρου γενικότερα.

Ενός κιλκισιώτικου χειροσφαίρου, το οποίο προσδοκεί την περαιτέρω αναβάθμισή του με την συμβολή και των δύο. Και αυτή η αναβάθμιση μπορεί να συντελεσθεί υπό μία βασική προϋπόθεση: Και οι δυο πέραν των φετινών αμέσων αντικειμενικών σκοπών τους να μην «παρακάμψουν» ούτε στο ελάχιστο αυτόν της λειτουργίας των ως «φυτωρίων» του αθλήματος συνεχίζοντας να το «καλλιεργούν» αδιακόπως διά των τμημάτων ηλικιακών κατηγοριών ή «ακαδημιών».

Όπως έχει αποδειχθεί και στο όχι μακρινό αλλά και στο αρκετά πρόσφατο παρελθόν και με τους δύο συλλόγους μπορεί μεν οι περίοδοι ανανεώσεων της σύνθεσης των ομάδων, με προώθηση νεαρών ή και «πιτσιρικάδων» από το «φυτώριο», να επιφέρουν πρόσκαιρη αγωνιστική ή και κατηγοριακή υποβάθμιση, όμως στην συνέχεια έρχονται σχεδών νομοτελειακώς η ανάκαμψη, η ισχυροποίηση και οι εποχές «παχειών αγελάδων». Διότι όταν αυτοί οι νεαροί αποκτούν πείρα και τον «αέρα» του γνώστη των αγωνιστικών συνθηκών, «ανεβάζουν» κατακόρυφα την δυναμική και το επίπεδο της όποιας ομάδας.

Συγχρόνως απαλλάσσουν τον σύλλογο από ουκ ολίγα μέχρι και δυσβάστακτα έξοδα γιά την έξωθεν στελέχωση και ενίσχυσή της. Επειδή, λοιπόν, η ιστορία τόσο του ΓΑΣΚ όσο και του Αλέξανδρου… «μιλά», και οι δύο έχουν χρέος να «πορεύονται» καθοδηγούμενοι από τα κεφάλαια εκείνα, που έχουν να κάνουν με τις καλύτερες ημέρες τους και τις μεγάλες στιγμές τους. Τότε που κατά καιρούς συγκρότησαν πανίσχυρες ομάδες, επειδή εκτός από τους αντικειμενικούς σκοπούς της κάθε χρονιάς φρόντιζαν αδιαλείπτως γιά την προώθηση σ’ αυτές παιδιών από τα δικά τους «φυτώρια».

Σε σχέση με αυτήν την παράμετρο ο Αλέξανδρος Αξιούπολης βρίσκεται σε καλύτερο σημείο κατά την παρούσα φάση, έχοντας προχωρήσει σε σημαντικής έκτασης ανανέωση και στελέχωση της «εξ ιδίων», με επακόλουθο να είναι πλέον εμφανής η πρόοδός του σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές. Όσο γιά τον ΓΑΣΚ στηρίζεται σε αρκετές «παλιές καραβάνες», έχοντας, ωστόσο, πλαισιωθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα από μονάδες των «ακαδημιών» του, που ήδη διαθέτουν και την απαραίτητη πείρα, ώστε να «δένουν» με τους παλιούς.

Αυτό, γιά το οποίο κρίνεται αναγκαίο να μεριμνήσει, είναι η περεταίρω στήριξη και συνέχιση τιυ παραγωγικού έργου στα τμήματα υποδομής, ώστε η ομάδα να ελπίζει σε άνευ εμποδίων συνέχιση της τροφοδοσίας της από αυτά τόσο στην α2 εθνική κατηγορία όσο και, κατά μείζονα λόγο, στην ανώτερη.

Το ευτύχημα είναι, ότι το σοβαρό λαθός της εποχής 1995-2005, όταν και παραμελήθηκε μέχρις… εγκαταλείψεως το «φυτώριο» του συλλόγου, κάτι που αργότερα «πληρώθηκε» ακριβά, φαίνεται να έχει «κλεισθεί» οριστικώς στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας.
Από πάσης πλευράς, λοιπόν, ΓΑΣ Κιλκίς και Αλέξανδρος Αξιούπολης βρίσκονται σήμερα σε σημείο, στο οποίο δικαιολογούνται πλήρως οι φιλόδοξοι αντικειμενικοί σκοποί, τους οποίους έθεσαν γιά την ήδη αρξαμένη νέα αγωνιστική περίοδο.

Όμως, αν οι ομάδες τους παρομοιασθούν με…. «δένδρα», ναι μεν είναι αυτονόητη η μέριμνα για την ισχύ και αγωνιστικό επίπεδο («κορμός») όπως και γιά τους αντικειμενικούς σκοπούς και επιδιώξεις («κλαδιά»), πλην όμως κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας είναι η μέριμνα γιά τα τμήματα ηλικιακών κατηγοριών («ρίζες»), η οποία και εξασφαλίζει την συνέχεια και το μέλλον της ομάδας.

Έχουμε, λοιπόν, από την μία επιδιώξεις στον αγωνιστικό τομέα με «κατευθυντήριο μοχλό» την αναβάθμιση και από την άλλη να στηρίζονται οι ομάδες στις δικές τους δυνάμεις, ώστε, πέραν των άλλων, να εξαρτώνται οικονομικώς όσο το δυνατόν λιγότερο ή να μην εξαρτώνται καθόλου από έξωθεν ενίσχυση, τόσο στελεχιακή όσο και οικονομική.

Από εκεί και πέρα, με δεδομένη την προβολή του νομού μέσω και του συγκεκριμένου αθλήματος, θα ήταν ευχής έργον οικονομικοί φορείς και παράγοντες να επιλέξουν ΓΑΣ Κιλκίς και Αλέξανδρο Αξιούπολης συνδυάζοντας την προβολή τους με την οικονομική στήριξη δυο αάξιων αθλητικών πρεσβευτών του νομού.

Όσο γιά τους φίλους του αθλήματος και των δυο ομάδων ισχύει η…. διαχρονική και πάντα επίκαιρη προτροπή: Αρκεί και η απλή παρουσία τους στην κερκίδα, γιά να αισθάνονται οι ομάδες ότι παίζουν… με οκτώ παίκτες.

Αν μη τι άλλο, ειδικώς σε σχέση με τις φετινές επιδιώξεις του ΓΑΣ Κιλκίς και του Αλέξανδρου Αξιούπολης,… αξίζει τον κόπο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα