Αθλητισμός

Και με το «καρότο» και με το «μαστίγιο»

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Παρά τους τόσους «κλυδωνισμούς», που υφίσταται το «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου εξαιτίας εσωτερικών ζητημάτων και της συνδυασμένης κρίσης των τελευταίων χρόνων, κάποιοι από τους εμπλεκομένους στην λειτουργία του επιμένουν σε συμπεριφορές, από εκείνες που δημιουργούν προβλήματα και συμβάλλουν σε … δυσλειτουργίες σ’ αυτό!

Όσο εξακολουθούν να προκύπτουν τέτοιες συμπεριφορές και επακόλουθα θέματα, τόσο η στήλη αυτή θα εξακολουθεί να επισημαίνει, να αναδεικνύει και να προβάλλει την ανάγκη της αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Ενώ, δηλαδή, τον τελευταίο καιρό έχει κάνει κατ’ επανάληψιν αναφορές σχετικές με δυσάρεστες καταστάσεις στο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο, σήμερα επανέρχεται, καθώς, επειδή τα τοπικά πρωταθλήματα εισήλθαν στον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου, άρα πολλαπλασιάζονται οι απαιτήσεις σε ό, τι αφορά στην διεκδίκηση των προνομιούχων θέσεων για την διεκδίκηση τόσο του τίτλου («πλαίυ οφ») όσο και της παραμονής («πλαίυ άουτ», αυτό μόνο στην ανώτερη κατηγορία), το άγχος και το «τέντωμα των νεύρων» έχουν ολοένα και περισσότερο εμφανείς επιπτώσεις σε όλες τις πλευρές, με επακόλουθο να «ανεβαίνει» πιο συχνά το «θερμόμετρο» της έντασης.

Εν όψει, λοιπόν, τόσο της συνέχειας της κανονικής περιόδου όσο και των αγώνων διαβάθμισης για τον τίτλο και την παραμονή, ιδίως αυτών, θα ήταν επ’ ωφελεία των τοπικών ποδοσφαιρικών θεσμών οι συχνότερες παρεμβάσεις της διοίκησης της ΕΠΣ Κιλκίς, με κατά γράμμα αλλά και κατά πνεύμα εφαρμογή του κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου (ΚΑΠ), ως προς την καταστολή.

Ως προς το πρώτο σκέλος, έχει καταστεί πλέον επιτακτική ανάγκη η σύγκληση, ει δυνατόν κάθε εβδομάδα, συσκέψεων με την συμμετοχή αντιπροσώπων των σωματείων, είτε όσων εμπλέκονται σε κάποιο ζήτημα είτε στο σύνολό τους, με σκοπό την επίλυση των όποιων θεμάτων και λήψη δεσμευτικών στην εφαρμογή αποφάσεων.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κάποιας ή κάποιων πλευρών, η διοίκηση να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια αυστηρότητας ως προς τις ποινές, παρά την χαλάρωση του γενικού πλαισίου του ΚΑΠ σ’ αυτόν τον τομέα λόγω των συνδυασμένων γενικότερων αντικειμενικών προβλημάτων των τελευταίων ετών.

Επίσης, να διερευνηθεί η περίπτωση ύπαρξης δυνατότητας κατά παρέκκλιση εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο διατάξεων, που έχουν, για τον προαναφερθέντα λόγο, αποσυρθεί σε κεντρικό (π.χ., αποκλεισμός έδρας, αφαίρεση βαθμών).

Η στήλη εκφράζει παγίως την άποψη, ότι ο προληπτικός χαρακτήρας προέχει του κατασταλτικού, και μάλιστα δύναται να εφαρμόζεται και σε άλλες κατευθύνσεις, όπως:

-Θέσπιση κατά εβδομάδα βράβευσης ομάδων για αιτίες που προάγουν το υγιές πνεύμα, τόσο στον αγωνιστικό όσο και σε όλους τους άλλους χώρους των γηπέδων.

-Θέσπιση απαλλαγής των σωματείων από κάποιες δαπάνες, όταν αυτά προάγουν το φίλαθλο πνεύμα εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την τέλεση αγώνων.

-Σε συνεργασία με χορηγούς, θέσπιση κατ’ έτος χρηματικού επάθλου σε σωματεία, που επιδεικνύουν ήθος και υποδειγματική συμπεριφορά καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Όσον αφορά στον κατασταλτικό χαρακτήρα, αυτός δέον όπως ισχύει στις περιπτώσεις που συντελεστές του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου δεν συμμορφώνονται προς τις επιταγές του προληπτικού και συνεχίζουν να επιδεικνύουν παραβατικές συμπεριφορές, ακόμη και μέχρι προκλήσεως επεισοδίων και ανοχής στην δράση ταραξιών ή στις κάθε είδους εντάσεις.

Από αυτές, δεν εξαιρούνται όσες προκαλούνται από μία εκ μέρους των σωματείων και παραγόντων κακή χρήση των μέσων ενημέρωσης, σε συνδυασμό με το «άγχος» των τελευταίων για περισσότερη αναγνωσιμότητα ή ακροαματικότητα ή θέαση. Πολλώ δε μάλλον, όταν από αυτόν τον συνδυασμό προκαλούνται συχνά «χαρτοπόλεμοι» μέχρι του σημείου πρόκλησης όχι μόνο προβλημάτων στο «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, αλλά ακόμη και στην κοινωνική συνοχή.

Εν προκειμένω, όταν, εξαιτίας ζημιογόνων συμπεριφορών σωματείων και παραγόντων του ποδοσφαίρου μία ανεπιθύμητη για την κοινωνία του νομού κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, οι παρεμβάσεις κατασταλτικού χαρακτήρα, σε υπερθετικό βαθμό αυστηρότητας, καθίσταται «μονόδρομος», τόσο για τις εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων συμπεριφορές όσο και γιά τους «χαρτοπολέμους». Και η διοίκηση της ΕΠΣ Κιλκίς δεν θα πρέπει είτε να διστάζει είτε, κατά μείζονα λόγο, να προβαίνει σε οποιαδήποτε «έκπτωση», όσον αφορά στην εφαρμογή. Που σημαίνει, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο θα εδικαιολογείτο ακόμη και δική της παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, με σειρά σχετιζομένων με το θέμα ανακοινώσεων, κυρίως ενημερωτικού αλλά και προτρεπτικού χαρακτήρα, με αντικειμενικό σκοπό το να στραφεί η φίλαθλος κοινή γνώμη στις σωστές κατευθύνσεις σε ό, τι έχει να κάνει με την προσέγγιση και αντιμετώπιση θεμάτων, ζητημάτων και προβλημάτων του χώρου του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα καταστεί πιο εύκολη η προσέγγιση αυτών και από τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα μπορούν να κινούνται περισσότερο διεξοδικώς για κάθε θέμα, ζήτημα ή πρόβλημα, χωρίς τον κίνδυνο υπερβολών, από εκείνες που όχι μόνο δεν επιλύουν, αλλά, αντιθέτως, περιπλέκουν στρεβλές καταστάσεις.

Με άλλα λόγια, «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν», αλλά ισχύει και το «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»,δηλαδή η διοίκηση της ΕΠΣ Κιλκίς δεν πρέπει να έχει τον παραμικρό ενδοιασμό, να ενεργεί «κρατώντας και το καρότο και το μαστίγιο», ώστε, αναλόγως προς το τι χρειάζεται κάθε περίπτωση, να μπορεί το ένα είτε να χρησιμοποιείται χωριστά είτε να συμπληρώνει το άλλο.

Διότι, εκείνο, το οποίο προέχει, δεν είναι να κερδηθεί η καθεμία «μάχη» χωριστά, αλλά ο «πόλεμος».

Και αυτόν τον «πόλεμο» είναι αναγκασμένη να διεξαγάγει ανυποχώρητα η διοίκηση της ΕΠΣ Κιλκίς, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Αλλιώς, καλύτερα … να μην μιλάμε γιά κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα