Αθλητισμός

Η βάσιμη ευχή για την ποδηλασία

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Στον νομό ή περιφερειακή ενότητα Κιλκίς η χρήση του ποδηλάτου είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλες τις περιοχές, και τούτο ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και από την δεκαετία του ΄50.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι, προϊόντος του χρόνου το βιοτικό επίπεδο σε τούτο τον τόπο έφτασε σε επίπεδα, στα οποία η αγορά ποδηλάτου δεν αποτελεί οικονομική «πολυτέλεια», ενώ η χρήση του διαδιδόταν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, δεν βρήκε ακόμη στον τόπο μας επαρκές «έδαφος» για «καλλιέργεια» το άθλημα της ποδηλασίας.

Η δραστηριότητα περιοριζόταν σε κάποιες «αναλαμπές» με την σποραδική διεξαγωγή κάποιων ποδηλατικών αγώνων στο πλαίσιο θεσμικών εκδηλώσεων πανηγυρικού ή επετειακού χαρακτήρα, χωρίς ύπαρξη φορέα διάδοσης, ανάπτυξης και προόδου του αθλήματος. Κι ας βρίθει ο νομός ή η περιφερειακή ενότητά μας από περιοχές από απολύτως κατάλληλες μέχρι ιδανικές για την ποδηλασία επί δημοσίας οδού.

Η «εικόνα» αυτή τείνει να αλλάξει «επί τα βέλτιω» τα τελευταία χρόνια, καθώς πρόεκυψαν και συλλογικοί φορείς και αγωνιστικές εκδηλώσεις από εκείνες οι οποίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των φίλων της ποδηλασίας. Μάλιστα, τα πράγματα στον χώρο θα ήταν ήδη πολύ καλύτερα, αν η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν λειτουργούσε ως σοβαρός ανασταλτικός παράγων στην καθιέρωση τέτοιων εκδηλώσεων.

Παρ΄όλα αυτά, τα δεδομένα της ύπαρξης καταλλήλων διαδρομών, του ενδιαφέροντος του κόσμου για αγώνες ποδηλασίας, και ειδικότερα νέων του τόπου για συστηματική ενασχόληση με το άθλημα της ποδηλασίας δεν έχουν αλλάξει.

Απλώς, έχει πλέον καταδειχθεί η αναγκαιότητα της ενεργοποίησης παραγόντων του τοπικού αθλητισμού και της τοπικής διοίκησης καθώς και του χώρου του αθλήματος για την αξιοποίηση των ανωτέρω πλεονεκτημάτων, ώστε να δοθεί για την ποδηλασία επί δημοσίας οδού η «εκκίνηση» στον «δρόμο» της ανάπτυξης και προόδου στον νομό ή περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα προστεθεί στον τόπο μας ένας ακόμη αθλητικός φορέας από εκείνους, οι οποίοι με την δραστηριότητά τους συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στην τόνωση της τοπικής «μικρής» οικονομίας και στην δια του αθλητισμού περαιτέρω προβολή του τόπου και του ονόματός του.

Δόξα τω Θεώ, στον νομό ή περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, η γεωγραφία, η μορφολογία του εδάφους με την υψηλή προσπελασιμότητα, η ιστορία, οι πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις και οι βαθειές «ρίζες» του αθλητισμού προσφέρουν, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη του καταλλήλου για αθλητικές διοργανώσεις έμψυχου δυναικού, ουκ ολίγες αιτίες καθιέρωσης ή θεσμοθέτησης σημαντικών αγωνιστικών εκδηλώσεων ποδηλασίας ακόμη και διεθνούς επιπέδου.

Την προοπτική αυτή καθιστά βάσιμη και μία παράμετρος, στην οποία η στήλη αναφέρεται κατά κόρον, καθώς έχει να κάνει με μιάν υποδομή, η έλλειψη της οποίας στο παρελθόν λειτούργησε ανασταλτικώς σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, κατά τις οποίες προέκυπτε το ενδεχόμενο, να φιλοξενήσει ο τόπος μας σημαντικές αγωνιστικές διοργανώσεις διαφόρων αθλημάτων. Πρόκειται, φυσικά, για την ξενοδοχειακή υποδομή, η οποία έχει αναπτυχθεί σε σημείο, που πλέον να καθιστά εφικτή την εκ μέρους του νομού ή ΠΕ Κιλκίς ανάληψη τέτοιων διοργανώσεων. Με άλλα λόγια, σε σχέση με αυτήν την υποδομή έχουν «λυθεί τα χέρια» αθλητικών ομοσπονδιακών και των τοπικών συλλογικών φορέων τους, έτσι που η ξενοδοχειακή κάλυψη των αγώνων να μην συμπεριλαμβάνεται στα θέματα ή ζητήματα ή προβλήματα, τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν. Που, εν προκειμένω για την ποδηλασία, σημαίνει, ότι είναι πλέον δυνατή η εκ μέρους της ομοσπονδίας του αθλήματος επιλογή του νομού ή περιφερειακής ενότητας Κιλκίς για την μόνιμη διεξαγωγή τουλάχιστον ενός σημαντικού αγώνα διεθνούς εμβέλειας (υποθετικός ακόμη και ενός «ετάπ» στο πλαίσιο της επανακαθιέρωσης του «Γύρου της Ελλάδος») και η στήριξη όποιων άλλων περιφερειακής και πανελλήνιας εμβέλειας, που θα καθιερωθούν στον τόπο μας.

Παρά τις όποιες δυσκολίες της συγκυρίας, πρέπει να θεωρείται βέβαιον, ότι από τους αθλητικούς, και δη τους ποδηλατικούς, παράγοντές του δεν λείπουν ούτε το πάθος για το άθλημα ούτε η διάθεση να συμβάλουν στην καθιέρωση αγωνιστικών εκδηλώσεων, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα πολλαπλά οφέλη, τα οποία και παρατέθηκαν, όσον αφορά σ΄αυτές, τα οποία και αντισταθμίζουν σχεδόν στο έπακρο αυτές τις δυσκολίες.

Και είναι αυτό το πάθος και η διάθεση οι «πυλώνες», επί των οποίων μπορεί να στηριχθεί η διάδοση, ανάπτυξη και πρόοδος του αθλήματος της ποδηλασίας στον νομό ή περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το «οικοδήμημα» του κιλκισιώτικου αθλητισμού με την προσθήκη ενός ακόμη αθλήματος, έτσι που αυτό να υφίσταται νέα αναβάθμιση ως μέσον προβολής του τόπου.

Αφορμή για τον παρόν σημείωμα απετέλεσε η εκ μέρους του δήμου Κιλκίς ανακοίνωση της διοργάνωσης ποδηλατικού αγώνα περιφερειακής και πανελλήνιας αξιολόγησης επί της διαδρομής Σ.Σ. Μουριών-Δοϊράνης και αντιστρόφως, ο οποίος αναμένεται να προσελκύσει αρκετές δεκάδες ποδηλατών. Πρόκειται για περίπτωση «με ένα σμπάρο… τρία τρυγώνια»: Και θέσπιση μιάς αξιόλογης αγωνιστικής εκδήλωσης και ανάδειξη μιάς μαγευτικής διαδρομής και τόνωση της τοπικής «μικρής» οικονομίας. Φαντασθείτε πραγματοποίηση αυτού και σε τόσες άλλες εξαίσιες διαδρομές στον τόπο μας αλλά και την «καλλιέργεια» ή «κουλτούρα», την οποία αναδεικνύουν τέτοιες διοργανώσεις, διαδίδοντας την χρήση του ποδηλάτου ως κατ΄εξοχήν φιλοπεριβαλλοντικού μέσου κίνησης αλλά και άσκησης.

Πράγματι, θα ήταν ευχής έργον, με την καθιέρωση αγώνων πάσης εμβέλειας και την ανάπτυξη και πρόοδο της ποδηλασίας σε τοπικό συλλογικό επίπεδο, να φτάσει κάποια στιγμή ο νομός ή περιφερειακή ενότητα Κιλκίς στο σημείο, να συγκαταλέγεται στους «ποδηλατοτόπους» ως προς τόσο την ανάπτυξη του αθλήματος της ποδηλασίας όσο και ως προς την ευρύτητα της χρήσης του ποδηλάτου.

Είναι μία ευχή, η οποία, όμως, στηρίζεται επί δεδομένων, τα οποία καθιστούν εφικτή την πραγμάτωσή της. Άλλωστε, η αναφορά έχει να κάνει, όπως σαφέστατα σημειώθηκε με την ποδηλασία επί δημοσίας οδού, της οποίας η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο είναι δυνατή και σε περιόδους «ισχνών αγελάδων». Δεν πρόκειται, δηλαδή, περί της ορεινής ποδηλασίας ή, πολύ περισσότερο, περί της ποδηλασίας πίστας, καθώς τουλάχιστον κατά την παρούσα συγκυρία, οι απαιτούμενες υποδομές, ιδίως της δεύτερης, δεν προσφέρουν «έδαφος» άμεσης ανάπτυξης στον τόπο μας.

Και στο πλαίσιο της λεγόμενης «τέχνης του εφικτού» οι συλλογικοί φορείς και οι φορείς της τοπικής διοίκησης του νομού ή περιφερειακής ενότητας Κιλκίς αξίζει να εστιάσουν το ενδιαφέρον και τις ενέργειές τους στην κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων ευρύτερης εδώ ανάπτυξης της ποδηλασίας επί δημοσίας οδού, από την στιγμή που στον τόπο μας υφίστανται και οι εξαιρετικές διαδρομές, οι τεχνικές και ξενοδοχειακές υποδομές, η ποιότητα υπηρεσιών και το κατάλληλο αθλητικό προσωπικό.

Έχουν, με άλλα λόγια, «ισχυρά χαρτιά» γι΄αυτήν την διεκδίκηση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα