Αθλητισμός

Ευκαιρία ανασύνταξης παντού

Γράφει ο Σταύρος Φάσσος

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΠΣ Κιλκίς μία αγωνιστική περίοδος καταχωρίσθηκε στον ετήσιο απολογισμό ως… «μισή» ή «κουτσουρεμένη», έχοντας αποτελέσει συνέχεια μιας προβληματικής.

Ας όψεται η πανδημία του νέου κορωνοϊού, που «σημάδεψε» κατ’αυτόν τον τρόπο τις αγωνιστικές περιόδους 2019-20 και (ακόμη χειρότερα) 2020-21, δημιουργώντας ουκ ολίγες «αναταράξεις» στο ήδη τα μάλα ταλανιζόμενο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση ποδόσφαιρο.

Φυσικά, ενόσω διαρκεί η πανδημία, με κατά διαστήματα απρόβλεπτες εξελίξεις ή ακόμη και ανατροπές, και όσο και αν θεωρητικώς τα πράγματα κατά την παρούσα φάση διαφέρουν από τα αντίστοιχα του πρώτου καιρού, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί απρόσκοπτη διεξαγωγή τοπικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων την αγωνιστική περίοδο 2021-22.

Που σημαίνει, ότι τα σωματεία οφείλουν αφ’ενός μεν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, αφ’ ετέρου δε να οργανωθούν σε βαθμό, που να τα επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε δυσκολίες, τις οποίες αυτή η αβεβαιότητα προσθέτει στις ήδη υφιστάμενες λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Οφείλουν, και τα συμφέρει, να δώσουν έμφαση στην επισκευή ή ανακατασκευή γηπεδικών υποδομών, στην διοργάνωση των αγώνων με πλήρη εφαρμογή των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας και, όπου αυτό είναι εφικτό, στην οργάνωση των τμημάτων ηλικιακών κατηγοριών ή αγωνιστικής υποδομής (αλλιώς «ακαδημιών» ή «φυτωρίων»), ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσει, επί τέλους, μία διαδικασία απεξάρτησης από «βραχυπροθέσμως «εύκολες λύσεις», ως προς την στελέχωση των ομάδων από ποδοσφαιρικούς «γυρολόγους», ακόμη και … Μαθουσάλες, πλην όμως μακροπροθέσμως… «μη λύσεις», από εκείνες που προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο ταμείο και στην συνολική λειτουργία.

Οφείλουν, και τα συμφέρει, να εστιάσουν την διεκδικητική δράση τους προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, αιτούμενα, τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, οικονομικής ενισχύσεως γιά έργα κάλυψης κενών ή αναβάθμισης των γηπεδικών εγκαταστάσεων και γιά την λειτουργία τμημάτων υποδομής, και όχι τις γνωστές περιστασιακές επιχορηγήσεις-«ψίχουλα», που δεν ξέρει κανείς που πρώτα να… τις «κολλήσει».

Οφείλουν, και τα συμφέρει, να επιδιώξουν συνεργασία με τις τοπικές και υγειονομικές αρχές γιά την δημιουργία προϋποθέσεων ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων, με ανάπτυξη δικτύου ιατρικής υποστήριξης τέτοιου, που να εξασφαλίζει μόνιμη παρουσία ιατρού και εκπαιδευμένων στις πρώτες βοήθειες εθελοντών καθώς και άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο οποιουδήποτε παρόντος στο γήπεδο, και για οποιαδήποτε αιτία.

Μακάρι οι καταστάσεις, που δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα της πανδημίας, και τις οποίες βίωσαν οι πάντες στο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο, με αποκορύφωμα την περαιτέρω μείωση των ενεργών σωματείων και την «κουτσουρεμένη» περίοδο 2020-21, να «σημάνει εγερτήριο» και να «αφυπνίσει» παράγοντες σωματείων αλλά και αρχές και φορείς, που πλαισιώνουν το «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, ώστε να ενεργήσουν προς την ανωτέρω κατεύθυνση.

Διότι, σε περίπτωση που τα πράγματα «κυλήσουν» κατ΄ευχήν και γιά κάποιες αιτίες επικρατήσει εφησυχασμός, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επανόδου του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου σε μία «πεπατημένη», που οδηγεί εκ του ασφαλούς όχι απλώς στην οπισθοδρόμηση, αλλά στην περαιτέρω συρρίκνωση και μαρασμό.
Το θετικό στην περίπτωση είναι, ότι τα σωματεία πήραν αρκετό χρόνο στην διάθεσή τους από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΣΚ, τόσο γιά ανασύνταξη όσο και για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία εν όψει της νέας περιόδου της πανδημίας.

Έτσι, η έναρξη διεξαγωγής των αγώνων ορίσθηκε γιά το Σάββατο 11.9.21 στο κύπελλο και γιά το σαββατοκύριακο 16 και 17.10.21 στα πρωταθλήματα, τουλάχιστον δύο εβδομάδες αργότερα από ό,τι συνήθως υπό ομαλές συνθήκες, ενώ συγχρόνως η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης ορίσθηκε γιά την Δευτέρα 23.8.21 (και μάλιστα για πρώτη φορά… στο θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου, και εδώ ελέω πανδημίας), αρκετές ημέρες νωρίτερα από ό,τι συνήθως.

Με τόσο χρόνο στην διάθεσή τους, τους παράγοντες των σωματείων δεν αποτελεί ευχή, αλλά προτροπή να πράξουν ό,τι επιβάλλεται από τις υγειονομικές και οικονομικές περιστάσεις, ώστε οι θεσμικές διοργανώσεις να διεξαχθούν τουλάχιστον με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, χωρίς δυσβάστακτα κόστη και με καλύτερες γηπεδικές συνθήκες.

Ανάλογη προτροπή απευθύνεται και στους τοπικούς άρχοντες και οινονομικούς φορείς: Κάποια στιγμή να αρχίσουν να δίνουν έμφαση στην ουσιαστική στήριξη των ποδοσφαιρικών σωματείων, με διάθεση συγκεκριμένων κονδυλίων γιά έργα συντήρησης ή και αναβάθμισης γηπεδικών εγκαταστάσεων, με σταδιακό «απογαλακτισμό» και, εν τέλει, αποδέσμευση από την «λογική» των γλίσχρων επιχορηγήσεων «γιά δραστηριότητες του σωματείου», που, σε σχέση γενικότερα με την τοπική οικονομία, δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα.

Ήδη, ο δήμος Παιονίας έχει στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας και διαθέτοντας κονδύλια γιά επισκευές, βελτιώσεις ή και ανακατασκευές γηπεδικών εγκαταστάσεων, ενώ εκφράζεται η πεποίθηση, ότι επίκειται και από πλευράς δήμου Κιλκίς η πορεία στον ίδιο «δρόμο».

Άλλωστε, και στους δύο δήμους της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς ηγούνται άνθρωποι, που όχι απλώς «ξέρουν από ποδόσφαιρο», αλλά… έπαιξαν ποδόσφαιρο, γνωρίζοντας «από πρώτο χέρι» τα τεκταινόμενα στον χώρο του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου, άρα έχουν την δυνατότητα να το υποστηρίξουν κατά ουσιαστικούς τρόπους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα