Έξω από ξένες σκοπιμότητες


Γράφει ο Σταύρος Φάσσος
Στα λεγόμενα «υψηλά» επίπεδά του οι πάντες «αφορίζουν» την ανάμιξη της πολιτικής στο ποδόσφαιρο, και οι πάντες προστρέχουν στο ποδόσφαιρο γιά … προώθηση πολιτικών θεμάτων, και γενικώς πολιτικής!
Γι’ αυτό και το ποδόσφαιρο του λεγομένου «υψηλού» επιπέδου έχει «ξεφύγει» προ πολλού σε … όλο τον κόσμο από κάθε πλαίσιο και όριο, όσον αφορά στις διακηρύξεις περί την λειτουργία του ως «κυττάρου» του αθλητισμού και εκφραστή των ιδεωδών του.
Και είναι «διακινητές» αυτών των ιδεωδών, εκμεταλλευόμενοι την επίδραση του ποδοσφαίρου σε όλες τις κοινωνίες ως πραγματικού κοινωνικού φαινομένου, εκείνοι που το χρησιμοποιούν ως «κινητήριο μοχλό» προώθησης σκοπών και σκοπιμοτήτων ακόμη και … εντελώς ξένων προς αυτό.
Έχει δε παρατηρηθεί σε όλα τα μέρη του κόσμου με το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ότι το ποδόσφαιρο, κατά διαμετρική αντίθεση προς τις αμιγώς αθλητικές ή… ποδοσφαιρικές διακηρύξεις γι’ αυτό, χρησιμοποιείται ως τέτοιος «κινητήριος μοχλός» κάθε φορά που επίκεινται εκλογές, είτε εθνικές είτε τοπικές είτε γιά την ανάδειξη νέων διοικήσεων των διεθνών Οργανισμών όχι μόνο του ποδοσφαίρου και αθλητισμού γενικότερα, αλλά και της πολιτικής, της οικονομίας, του κάθε είδους διεθνούς θεσμού.
Τα ανωτέρω επισημαίνονται με αφορμή το ότι το επικείμενο νέο έτος του 2023 είναι έτος εθνικών και τοπικών εκλογών στην χώρα μας, κάτι που σημαίνει, ότι, όσο πλησιάζει ο καιρός της διενέργειας και των δύο, τόσο πιό έντονη θα εκδηλώνεται η πρόθεση προσώπων, συνδυασμών, παρατάξεων, κομμάτων και λοιπών πολιτικών συνασπισμών και οικονομικών παραγόντων με άμεση εμπλοκή στις εκλογικές διαδικασίες, να προωθήσουν τις θέσεις τους, επιχειρώντας να χειραγωγήσουν τουλάχιστον σημαντικό μέρος της τοπικής και εθνικής κοινής γνώμης, τουλάχιστον της φιλάθλου, προσβαίνοντας σ’ αυτήν διά του ποδοσφαίρου.
Και αν μεν τέτοιου είδους προσβάσεις και παρεμβάσεις προέρχονται από ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που ακόμη και ως πολιτικά πρόσωπα κινούνται με βάση τους δικούς του κανόνες, χωρίς να επιχειρούν δι’ αυτού «καπέλλωμα» προς «άγραν ψήφων» ή προώθηση «αλλοτρίων» συμφερόντων, έχει καλώς, έστω κα με διακριτικές επιφυλάξεις.
Αν, όμως, αυτές οι προσβάσεις και παρεμβάσεις φτάνουν στο σημείο, εν ονόματι των όποιων πολιτικών επιδιώξεων, ακόμη και να «δηλητηριάζουν» την ατμόσφαιρα στις ανθρώπινες σχέσεις κάθε κοινωνίας και να προκαλούν «τριγμούς» στο κάθε ποδοσφαιρικό «οικοδόμημα», τότε καθίσταται επιτακτική η ανάγκη, κάποιος ή κάποιοι να «χτυπήσουν την καμπάνα» του κινδύνου.
Ειδικότερα, σε ό, τι αφορά στο κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο, και μόνον η «εικόνα» και τα μεγέθη, που παρουσιάζει στην σημερινή «καμπή» της ιστορίας και πορείας του, κάθε κίνηση χρησιμοποίησης του «οικοδομήματός» του γιά εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε άλλων πλην των ποδοσφαιρικών σκοπών επιβάλλει να «ηχήσει» όχι απλώς η «καμπάνα» αλλά η «σειρήνα υψίστου συναγερμού».
Διότι, εν όψει των βουλευτικών εκλογών και αυτών στα τρία όργανα τοπικής διοίκησης (περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, δήμοι Κιλκίς και Παιονίας), η αναγωγή αυτού του «οικοδομήματος» σε «ορμητήριο» γιά την προώθηση της εξυπηρέτησης προσωπικών, συλλογικών, παραταξιακών, κομματικών και λοιπών πολιτικών σκοπιμοτήτων ισοδυναμεί με υπονόμευσή του ή, σε μία πιό «ήπια» προσέγγιση του θέματος, είναι… το τελευταίο που χρειάζεται το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο.
Αντιθέτως, θα συνιστούσε ανεκτίμητη υπηρεσία σ’ αυτό, ένας εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων στις εκλογικές διαδικασίες τρόπος προσέγγισης, όπως, γιά παράδειγμα, μία άτυπη «συμφωνία κυρίων», με συγκεκριμένες δεσμεύσεις όλων γιά την εκ μέρους των ανάδειξη των θετικών πλευρών και των δυνατοτήτων του και συγχρόνως την διόρθωση των κακώς κειμένων σ’ αυτό.
Όσοι, ενώ κόπτονται γιά το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο, επιμένουν να χρησιμοποιούν τον χώρο του για πολιτικά και άλλα «παιχνίδια» εν όψει των βουλευτικών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών του 2023, στην καλύτερη περίπτωση… εθελοτυφλούν, στην χειρότερη»εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία» από εκείνες, που εγγυώνται «καταβαράθρωση «του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου στην απόλυτη ανυποληψία και «μαρασμό».
Βεβαίως, ο «στίβος» της πολιτικής δεν εξαιρεί την χρήση του από όσους «τρέφουν» στην ζωή φιλοδοξίες, η ικανοποίηση των οποίων διέρχεται δι’ αυτού.
Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση το «νόμισμα» έχει δύο «όψεις»: Υπάρχουν και οι θεμιτές και οι αθέμιτες φιλοδοξίες, όπως, επίσης, οι «υγιείς» και οι «αρρωστημένες», οι ευγενείς και οι αχαλίνωτες κ.ά.
Αν το «οικοδόμημα» του κιλκισιώτικου ποδοσφαίρου συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες, μπορεί και να διατηρεί ελπίδες ανάκαμψης, ανάκτησης της «καλής εικόνας» του και σταδιακής επανόδου του στις «καλές ημέρες». Αν, όμως, συμπεριλαμβάνεται στις δεύτερες, τότε… «ζήτω που κάηκε»!
Όσοι, λοιπόν, προτίθενται να κατέλθουν στον εκλογικό «στίβο» του 2023 στον νομό Κιλκίς, γιά την ανάδειξη των νέων μελών της Βουλής των Ελλήνων και των διοικήσεων των δήμων Κιλκίς και Παιονίας και της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, ας το πράξουν αφήνοντας το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο «ήσυχο» και έξω από τις «παρωπίδες» των ξένων προς αυτό σκοπιμοτήτων.
Γι’ αυτό, η μόνη επωφελής πολιτική είναι… η μη ανάμιξη της με την στενή έννοια πολιτικής στα δρώμενα και γενικώς στην λειτουργία του.
Και θα ήταν ευχής έργον, να «πιάσει τόπο» αυτή η τελευταία προτροπή της στήλης γιά το εντός ολίγων εικοσιτετραώρων εκπνέον 2022.